SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI KOLEKSİYON GELİŞTİRME VE YAYIN SAĞLAMA POLİTİKASI
Amaç; Selçuk üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Koleksiyon ve Yayın Geliştirme Politikasının amacı
Kapsam; Bu politika Selçuk Üniversitesi kütüphanesine bağışlanan/bağışlanacak veya satın alınacak basılı kitap, dergi, abone olunacak süreli yayın ve elektronik kaynakların seçiminde uygulanacak usul ve esasları kapsar.
Selçuk Üniversitesi Kütüphaneleri Yayın Sağlama Şekilleri ve Kaynak Türlerine Göre Koleksiyon Geliştirme İlkeleri
Basılı Kaynaklar (Kitaplar)
Selçuk Üniversitesi mensupları Kütüphanede bulunmayan ve Kütüphane koleksiyonunda yer almasını istedikleri yayınların bibliyografik künyesini üst yazı yolu ile Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığına gönderirler veya YORDAM Otomasyon Sistemi üzerinde bulunan Sipariş kısmına girerek isteklerini belirtirler. Kitap isteklerinde herhangi bir sınır yoktur. Kitap talepleri, Türkçe ve yabancı dil olmak üzere iki ayrı liste olarak hazırlanır.
Selçuk Üniversitesi mensuplarından gelen istekler Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığınca değerlendirilir. Kitap İstekleri değerlendirilirken aşağıda yer alan ilkeler göz önünde bulundurulur.
Telif Hakkı: Sağlanacak kitapların 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (Ek 1)’na uygun olması gerekmektedir.
Kapsam: Talep edilen yayınlar eğitim-öğretim, araştırma alanları, kültürel ve entelektüel gereksinimleri doğrultusunda konulara göre dengeli bir biçimde dağılmalıdır.
Maliyet: Kütüphane Koleksiyonuna dahil olacak kitaplar Kütüphaneye tahsis edilen bütçeyi zorlamamalıdır.
Güncellik: Selçuk Üniversitesi’nin eğitim-öğretim, araştırma alanları ile ilgili en güncel ve geçerli bilgileri içeren bilgi kaynakları takip edilmektedir. Özellikle fen bilimleri, teknoloji ve mühendislik alanlarında seçilecek bilgi kaynaklarının son 5 yılda yayımlanmış olmasına dikkat edilmektedir. Sosyal Bilimler alanlarında ise öğretim elemanlarının geri bildirimlerine göre eski basımlı kitaplar da değerlendirilerek koleksiyona dâhil edilmektedir.
Düzey: Üniversitede yürütülen lisans ve lisansüstü programlar ile araştırma alanlarının desteklenmesi amaçlandığından alanlarında tanınan, güvenilir, yetkinlik kazanmış yayınevleri tarafından yayımlanan kitapların seçilmesi önem taşımaktadır.
Kitapların öğretim programını desteklemesinin yanı sıra Bölümlerde ve Rektörlüğe bağlı araştırma merkezlerinde yürütülmekte olan tez, proje ve bağımsız araştırma faaliyetlerini destekler nitelikte olması ile kullanıcılarımızı kültürel açıdan destekleme koşulu göz önünde bulundurulmaktadır.
Fazla Kopyalar: Talep edilen basılı kitaba, mevcut veri tabanları üzerinden tam metin erişilebilir olması durumunda ayrıca basılı biçimde sağlanmamaktadır.
Aşağıda belirtilen gereksinimler doğrultusunda birden fazla kopya koleksiyona dâhil edilmektedir.
Süreli Yayınlar
Selçuk Üniversitesi mensupları Kütüphanede bulunmasını istedikleri süreli yayınların bibliyografik bilgilerini üst yazı ile Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığına iletirler. Kütüphanecilerin mevcut koleksiyonun eksiklerini gidermeye yönelik yaptığı araştırmalar sonucunda elde edinilen bilgilere göre de belirlenir. Süreli yayın istekleri ve süreli yayın koleksiyonu her yıl sonunda Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığınca değerlendirilir.
Süreli yayın istekleri değerlendirilirken aşağıda yer alan kriterler göz önünde bulundurulur
İstenilen sürekli yayın elektronik ortamda veya açık erişim de mevcut ise basılısı Kütüphane koleksiyonuna dahil edilmez.
Süreli Yayın Aboneliğinin Sonlandırılması
Basılı süreli yayınlar aşağıda belirtilen kriterler çerçevesinde her yıl sonunda Komisyonca değerlendirilerek aboneliğinin sonlandırılmasına karar verilir:
Elektronik Kaynak
Elektronik kaynaklar, online erişim sağlanan, lisanslı ve açık erişimli bilgi kaynaklarından oluşmaktadır. Elektronik kaynaklar, abonelik ve/veya satın alma yoluyla sağlanır.
Değerlendirmeye alınan bir e-kaynağın detaylı bir biçimde incelenmesi için deneme erişimi olanakları araştırılır. Deneme erişimi mümkün olmayan kaynakların değerlendirilmesi, Web sayfasından ya da kaynağın yayıncısından sağlanan bilgiler doğrultusunda yapılır. Elektronik kaynak seçim kriterleri şunlardır:
Mevcut Elektronik Kaynakların Değerlendirilmesi
Elektronik Kaynakların Sağlanması
Seçimi yapılan elektronik kaynakların sağlanma işlemleri aşağıdaki kriterler dikkate alınarak ilgili birimlerle birlikte yürütülür;
Basılı Kaynaklar (Kitaplar)
Kütüphane koleksiyonuna dahil edilmek üzere kişi veya kurumlardan gelen bağış kaynaklara ait işlemleri kapsar.
Bağış kaynaklara göre koleksiyon geliştirme ilkeleri;
Rektörlük Makamı ya da Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığınca bağışta bulunan kurum veya kişiye “Bağış Yayın Sözleşme Formu” doldurulup verilir; teşekkür mektubu yazılır; ayrıca kim tarafından ve ne zaman bağışlandığına dair bilgiler yayına kaydedilir.
Bağışlanan yayınların Kütüphane demirbaşına girişi yapıldığında, “Taşınır İşlem Fişi” düzenlenir.
Süreli Yayınlar
Koleksiyona Alınmayacak Nitelikteki Bilgi Kaynaklarına İlişkin Esaslar
Aşağıda sayılan nitelikteki kaynaklar, bir Üniversite Kütüphanesinin koleksiyonunda bulunmasının uygun olmaması nedeniyle bağış için kabul edilmez:
Ayıklama İşlemleri
Ayıklama işlemleri Kütüphane personelinden oluşan “Ayıklama Komisyonu” tarafından yapılır ve ayıklama işlemine ait tutanak hazırlanır. Üniversite yönetimi tarafından oluşturulan “Hurda Komisyonu” kararı ile hurdaya ayrılabilir.
Koruma ve Ciltleme
Basılı bilgi kaynaklarını yıpranmalara karşı korumak ve kullanım nedeni ile yıpranan koleksiyonu tekrar kullanıcının hizmetine sunmak amacıyla ciltleme işlemi uygulanmaktadır.