Kamu mali yönetiminin yapısını ve işleyişini düzenleyen 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile yeni kamu mali yönetimi, yönetim sorumluluğu esasına göre düzenlenmiş olup, üst yöneticilerin bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, mali hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığı ile yerine getirecekleri belirtilmiştir.
İç Denetim; Kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve rehberlik yapmak amacıyla yapılan bağımsız, nesnel güvence sağlama ve danışmanlık faaliyetidir.
İç denetim faaliyetlerindeki amacımız; Üniversitemiz faaliyetlerine yapılan katkının en üst seviyeye çıkartılması, hata bulmadan ziyade, süreçlerde bir aksaklık olup olmadığı, kaynakların verimli bir şekilde yönetilip yönetilmediği, kontrol yapılarının iyi işleyip işlemediği gibi konular üzerine odaklanmak, kişiler değil faaliyetler, hatalar değil süreçler üzerinde yoğunlaşmaktır.
İç Denetim Faaliyetlerinin etkin ve etkili olabilmesi için; iç denetimin yapılabilmesinde ve iç denetim sonucu tespitlere yönelik önerilerin gerçekleştirilmesinde üst yönetimin desteği en önemli unsurdur. Üst yönetimin iç denetim rolünü anlaması ve destek vermesi için; iç denetçinin iç denetim faaliyetlerini gerçekleştirirken eski denetim anlayışından ve davranışından uzaklaşarak farklılığını ortaya koyması ve iç denetim sonucu yapılan önerilerin kuruma ne derece katkı sağlayacağının vurgulanması gerekmektedir.
İç Denetim Birim Başkanı olarak; denetim faaliyetlerini objektiflik ilkeleri doğrultusunda gerçekleştiren, Üniversitenin faaliyetlerine yardımcı, hataları önleyici ve yönlendirici önerilerde bulunan Üniversitemiz İç Denetçilerine,
Teşekkür ederim.
Durmuş Ali YILMAZOK
İç Denetim Birimi Başkanı