Hakkında :
Okulumuz, sanayide büyük bir gelişme göstermekte olan Huğluya, çağın teknolojisini yakalayabilme, bilimsel ve sosyal yönden de gelişmesine katkıda bulunabilme düşüncesi ile Üniversitemizin 01.12.1993 tarih ve B.30.2.SEL.070.72.00/153-807-7913 sayılı teklif ve buna bağlı olarak YÖK' ün 21.01.1994 tarih B.30.0.E.Ö.B.0.00.00.03/06.02-246-2093 sayılı kararı ile 1994 yılında kurulmuştur.
1996 yılına kadar öğretimini S.Ü. kampüsünde Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu binasında sürdürmüştür. Yüksekokulumuz 1996 yılında Huğluya taşınmış ancak kendi binası olmadığı için Huğlu Endüstri Meslek Lisesi binasında öğretime devam etmiştir. 1996 yılında temeli atılan Yüksekokul binamız Rektörümüz Sn.Prof.Dr. Abdurrahman KUTLU Beyin İnşaatımıza hız kazandırması ile bitirilmiş ve 2002 yılı Kasım ayında Yüksekokulumuz kendi binasına taşınmıştır.
8384m. açık alan üzerinde 4000m. kapalı mekana sahip olan Yüksekokulumuzda 17 derslik, 3 Adet Bilgisayar Laboratuarı, Makine Resim Salonu, Makine Atölyesi, Kütüphane, Okuma salonu, Kantin, Konferans salonu, 16 adet büro bulunmaktadır.
1994 yılında Sadece Makine Programı ve 27 öğrenci ile öğretime başlayan okulumuz şu anda 4 programda ve sadece I.Sınıflarda 180 öğrencisi ile öğretime devam etmektedir. Kurulduğu yıldan bugüne kadar okulumuzdan 1400 öğrenci mezun olmuş, bir kısmı dikey geçiş yaparak fakülteye devam etmiş bir kısmı silahlı kuvvetlerimizin çeşitli sınflarmda teknik astsubay olarak hizmet etmekte, diğerlerinin çoğu da sanayideki yerlerini almış bulunmaktadır.
Misyon :
Hem ülkemiz hem de Huğlu silah sanayisinde sektörün ihtiyacı olan ve her işten anlayan değil, yaptığı işi en iyi bilen ve doğru yapan nitelikli teknik eleman yetiştirmek amacıyla, sanayimizin ihtiyaçlarına yetecek ölçüde sektöre işgücü sağlaması düşünülen silah ve savunma endüstrisi odaklı yeterli bilgi ve beceriye sahip bir şekilde mezun olan gençlerimizin her birinin sanayide teknik, idari ve Ar-Ge çalışmalarında görev alabilecek bilgi ve deneyimle donanmış, sürekli öğrenme alışkanlığına sahip, girişimci, ekip çalışmasına yatkın, çözüm üretebilen, araştıran, analiz ve sentez becerisi kazanmış, teknolojik gelişmelere açık, çevre ve kültür değerlerine duyarlı, ülkesine ve insanlığa yararlı olan, toplumun yaşam kalitesini arttırmaya yönelik bilimsel araştırma yapan ve teknoloji üretebilen, evrensel düşünmeye sahip, ufku geniş, teknik personeller yetiştirmek ve geliştirmektir.
Vizyon :
Yüksekokulumuzun bulunduğu Huğlu ve Üzümlü bölgesinin ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda savunma sanayine yönelik hafif silahlar noktasında bir üretim merkezi olması, yeni kurulacak sanayinin gelişebilmesi için ihtiyaç duyulan eğitimli kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak üzere programlar açarak, yüksekokulumuzu ihtisaslı bir yüksekokul yapmaktır. Son dönemlerde ülkemizde hızla ilerleyen savunma sanayimizde savunma ve güvenlik teknolojileri ile ilişkili araç, silah, mühimmat, teçhizat, melbusat, yedek parça ve diğer donanım ihtiyaçlarının tasarımı, imalatı, bakım onarımı gibi savunma sanayisine özgü ihtiyaçların karşılanmasına yönelik teknik bilgisi kazandırılmış olan kişilerin savunma sanayi içerisine yönlendirilmesi ile bu alanda ülkemizin hızla gelişmesine fayda sağlaması hedeflenmektedir.
Huğlu Meslek Yüksekokulunun vizyonu ve misyonu doğrultusunda aşağıda belirlenen temel değer ve politikalar oluşturulmuştur:
1. Öğrencilerimizi ve diğer paydaşlarımızın gerçekleştirdiğimiz tüm faaliyetlerin merkezinde olmasını sağlamak,
2. Öğrencilerin mesleki nitelikleri yanında transfer edilebilir ve davranışsal becerilerinin de geliştirilmesini sağlamak,
3. İş dünyası ve toplumla işbirliği içerisinde, eğitim ve uygulama arasında bağlantı oluşturmak,
4. Öğrenme yeteneğini geliştiren, verimliliği arttıran ve yaratıcılığı teşvik eden teknolojik araçları eğitimde kullanmak,
5. Uygulamalı Ar-Ge çalışmaları ve danışmanlık hizmetleri yoluyla yerel ve ulusal ekonomik gelişmeye destek olmak,
6. Sürekli eğitim programlarıyla işgücünün bilgi ve yeteneklerinin sürekli olarak geliştirilmesini sağlamak,
7. Bölgedeki bilim, kültür ve sanatsal etkinliklerde lider rolü üstlenmek,
8. Yükseköğretimde öğrenci, akademik ve idari personel hareketliliğine, değişimine ve uluslararası ilişkilere değer vermek, bunun için gerekli faaliyetlerde bulunmak,
9. Öğrencilerin ve diğer paydaşların yönetime katılımını sağlamak,
10. Güçlü, kendine yeterli ve sürdürülebilir finansal bir yapı oluşturmak,
11. Bütün faaliyet ve uygulamalar için kalite güvence mekanizmaları oluşturmak,
12. Çevreye duyarlı ve etik değerlere bağlı olmak.