HIZLI ERİŞİM

Hakkında

Bölüm Başkanı : Dr. Öğr.Üyesi Mahmut ÜNALDI

Erasmus Koordinatör : Dr. Öğr.Üyesi Mahmut ÜNALDI

Farabi Koordinatör : Dr. Öğr.Üyesi Mahmut ÜNALDI

Mevlana Koordinatör : Dr. Öğr.Üyesi Mahmut ÜNALDI

AKTS Koordinatör : Dr. Öğr.Üyesi Mahmut ÜNALDI

Bologna Koordiantörü :


Hakkında :

Cihanbeyli Meslek Yüksekokulunda, 2002-2003 yılı eğitim ve öğretim döneminde açılmış olan Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü, günümüzde hala eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Bölümümüzde konusunda uzman akademisyenler aracılığıyla öğrencilerimize hem teorik hem de uygulamalı olarak muhasebe ve vergi eğitimi verilmektedir. 



Vizyon :

Toplumda tercih edilen, üniversite, sanayi ve halk arasında işbirliği sağlamada öncü olan ve kaliteye önem veren nitelikli personel yetiştiren ulusötesi ve ulusal boyutlarda mesleki eğitim veren örnek bir program olmak.



Misyon :

Mesleğinde paylaşımcı ve katılımcı, çağdaş,  yenilikçi, konusuyla ilgili bilgi teknolojilerinden yararlanabilen, davranışsal normların ve kişisel becerilerin geliştirilmesini, meslek geleneklerinin ve etik kuralların işlerlik kazanmasını ilke edinen, özgüveni olan, yaşam boyu öğrenme yetisini sürdürebilen, toplumun ihtiyacı olan nitelikli, muhasebe meslek elemanı yetiştirmek.



Amacı :

Eğitim dinamik bir yapıya sahiptir. Sürekli bir değişimi ifade eder. Eğitim kurumları ve onun bireyleri, sürekli bu değişikliliğe ayak uydurmak, yeni bilgiler ile öğrencisinin ve toplumun karşısına çıkmak duygusuna sahip olmak zorundadır. Ancak amaca ulaşmak için, bu duygunun gereğini yerine getirmek için, amaca uygun imkanların da mevcut olması gerekmektedir. Yeniliklere kisini uydurmayan veya bu imkanları bulamayan bir öğretim elemanının ve dolayısıyla onun öğrencilerinin okul sıralarında geçirdiği sürenin yaşamında en büyük israf olduğu ortadadır. Günümüzde teknolojik gelişmelere ayak uydurmanın veya en azından onu uzaktan da olsa izlemenin tek yolu bilgili olmaktır. Konuyu Yüksekokullar açısında ele aldığımız zaman ara insan gücü yetiştirmede üstriyel ve teknolojik gelişmelere ayak uydurulmadığı ortadadır. Ülkemizde üstriyel eğitiminin yetersizliği ve üstri işletmeciliğinin zayıflığı büyük problemdir. Bu gün yürütülen eğitimde en önemli eksiklikler laboratuar ve eğitim araçları yetersizliği ile ?akademik? ağırlıklıdır. Bir an önce olması gereken uygulamalı eğitime geçmek gerekmektedir. Kısaca özlemimiz iş kolları ve sanayi, isteklerini bildirmeli, desteğini esirgememelidir. Haklı görüşlerimize erişebilmenin tek yolunun çok çalışmak olduğunu, beklemediğimiz durumlar bizi üzse de yıldırmaması gerektiğini kabullenmemiz gerekmektedir. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programımızın amacı muhasebe ve vergi konusunda hizmet veren, muhasebe veya müşavirlik bürolarının ve ticari firmaların muhasebe ve finans bölümlerinin ihtiyacını karşılayacak elemanları yetiştirmektir. Muhasebe alanındaki temel bilgileri kavrayabilme, muhasebenin fonksiyonlarını ve önemini kavrayabilme, mesleği ile ilgili mevzuatı takip edilebilme, muhasebe kayıtlarını oluşturabilme becerisi, finansal yapıyı analiz etme ve karar verme sürecinde finansal değerleri kullanabilme becerisi kazırılmaya çalışılmaktadır. Muhasebe ile ilgili temel kavramları ve belgeleri tanıyabilme, finansal tablolardan bilânço ve gelir tablosu düzenleme ile ilgili ilkeleri kavrayabilme, bilgisayar ortamında finansal tabloları düzenleyebilme, muhasebe ile ilgili paket programları kullanabilme amacını taşımaktadır. Vergi hukukunun hukuk sistemi içerisindeki yerini, kaynakların uygulanmasını kavrayabilme, vergiye ilişkin temel kavramları, vergilirme sürecini ortaya koymaktadır. 



Program Dili :

Eğitim dili Türkçedir. 



Program Tanımı :

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları bölümü, işletmelerin muhasebe bölümleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının muhasebe servisinde sorumluluk üstlenebilecek ve/veya yasal şartları sağladıktan sonra kendi adına iş yeri açıp çalıştırabilecek nitelikli ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan dört yarıyıllık bir yükseköğretim programıdır.Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programı öğrencilerine; alanı ile ilgili paket programları (LOGO, GMS - IMS, ETA, MS Office) çalıştırabilme, bilgisayar kullanarak alanı ile ilgili yazışmalar yapabilme, ticari hayatta kullanılan defterleri (yevmiye defteri, büyük defter, envanter defteri, serbest meslek defteri, karar defteri, işletme defteri vb.) mevzuata uygun usul ve esaslara göre işleyebilme alışkanlıkları kazandırılmaya çalışılmaktadır. Programda yetişen meslek elemanları, bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunup daha bilinçli, doğru ve gayretli çalışmalarıyla ülke ekonomisine büyük yararlar sağlayacaktır. Bu nedenle programda, muhasebe ve vergi konusunda bilgili, eğitilmiş, deneyimli elemanlar yetiştirilmesi temel amaçtır.



Kabul ve Kayıt Koşulları :

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Başkanlığının (ÖSYM) düzenlediği Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) geçerli bir puan alarak okulumuza kayıt yaptırmaya hak kazanması gerekmektedir. 



Önceki Öğrenmenin Tanınması :

 Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı, lise öğrenimi sonrasında iki yıllık önlisans eğitimi vermektedir. 



Mezuniyet Şartları :

Muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünden ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir. 



Ölçme ve Değerlendirme Esasları :

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`i, uygulamaların ise en az %80'ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuar sınavı, küçük sınav gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlirmeye alınabilir) katkısı % 40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlirilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının (GANO) en az 2.0 olması gerekir. 



İstihdam Olanakları :

 Muhasebe Ve Vergi Uygulamaları programından mezun olan öğrenciler, muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile ticarî işletmelerin muhasebe servislerinde çalışabilirler. Ayrıca her türlü kuruluşun mali işlerle ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Kamu sektörü ve özel sektör işletmelerinde hizmet, üretim ve faaliyetlerinin verimli bir biçimde yürütülmesi için teorik bilginin yanı sıra uygulama yapabilen, muhasebe mevzuatına sahip, bilgisayarlı muhasebeyi yürüten meslek elemanları kamu sektöründe ve özel sektörde rahatlıkla iş bulabilmektedir. Muhasebe bürolarında, işletmelerin muhasebe bölümlerinde, Maliye Bakanlığının çeşitli birimlerinde ve özellikle vergi dairelerinde görev alabilirler. Muhasebe ve vergi uygulama meslek elemanlarının vergi dairelerinde, muhasebe bürolarında, işletmelerin muhasebe servislerinde, muhasebe programı yapan işyerlerinde çalışma olanakları vardır. Bu meslekte iş bulma olanağı oldukça yüksektir. Son zamanlarda muhasebecilik alanında bilgisayar paket programlarının yaygınlaştığı görülmekte ve bu oran giderek artmaktadır. Bundan dolayı bu ala bilgisayarlı muhasebe paket programlarını kullanan nitelikli elemanlara piyasada ihtiyaç duyulmaktadır. Program mezunları basta Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir ile Yeminli Mali Müşavir bürolarında yardımcı eleman olarak çalışmaktadırlar. Ayrıca mezunlar, bankalar, sigorta şirketleri ile turizm, inşaat ve üstri isletmelerinde, muhasebe elemanı olarak çalışmaktadırlar. Mezun olan öğrencilerin çoğu piyasada is bulmaktadırlar. Öğrencilerin çoğu genellikle stajını yaptığı işyerlerinde kalmaları için teklif almakta ve devamlı olarak ise yerleşmektedirler. Program mezunları 3568 Sayılı SM, SMMM ve YMM"lik Kanunu ile iki yıllık eğitimden sonra sınavı kazıkları takdirde dört yıllık mesleki stajlarına başlamakta ve dördüncü yılın sonunda yapılan sınavlarda başarılı olurlarsa "Serbest Muhasebeci" unvanını ve ruhsatını almakta, ancak iki yıllık Yüksekokul mezunu olmaları nedeniyle mesleğin diğer kademelerine yükselememektedirler. Ancak dört yıllık bir eğitimi bir fakültede tamamlayanlar diğer yasal zorunlulukları yerine getirenler Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Müşavirler Odaları Birliği tarafından açılan sınavlarda başarılı oldukları takdirde "Serbest Muhasebeci Mali Müşavir" unvanını alabilmektedirler. 



Üst Derece Programlara Geçiş :

Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş sınavından geçerli not almaları koşuluyla lisans programlarında öğrenim görebilirler. Bu programlar: İşletme Bilgi Yönetimi,  İşletme Enformatiği,  İşletme-Ekonomi,  Lojistik Yönetimi,  Muhasebe,  Muhasebe ve Finansal Yönetim, Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği, Uluslararası Finans, Uluslararası İşletmecilik,  Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik,  Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme,  İktisat, Maliye ve Kamu Yönetimidir. 



 


68636
Öğrenci
390433
Mezun
3086
Akademik Personel
4352
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu