HIZLI ERİŞİM
Hakkında

Bölüm Başkanı : Öğr. Gör. Mehmet KURT

Erasmus Koordinatör : Öğr. Gör. Mehmet KURT

Farabi Koordinatör : Öğr. Gör. Mehmet KURT

Mevlana Koordinatör : Öğr. Gör. Mehmet KURT

AKTS Koordinatör : Öğr. Gör. Mehmet KURT

Bologna Koordiantörü :


Hakkında :

Yönetim ve organizasyon alanında antik dönemlerden bugünkü bilgi toplumu dönemine kadar geliştirilen her uygulama ve “yaklaşım”ın temel sorusu değişmemiş, fakat bu soruya asırlar boyunca verilen cevaplar değişmiştir. Bu temel soru şu olmuştur:

Belirlenen bir amacı insan toplulukları ile gerçekleştirmek için ne yapmalı? Amaçlar doğrultusunda insanlar nasıl harekete geçirilmeli ve amaç gerçekleştirilmeli? Bu soruların cevapları ise yaşanılan döneme göre farklılık göstermektedir. Modern bir disiplin olarak yönetim ve organizasyon, analitik düşünebilen, yönetim tekniklerine ve ilkelerine hakim, mesleki anlamda etik değerlere bağlı insan yetiştirme hedefi doğrultusunda ilerler.



Vizyon :

Küresel rekabet ortamında yerel, bölgesel ve ulusal kalkınmaya destek olan, iş dünyasının beklentilerine uygun kalite ve yeterlikte aranan ara elemanlar yetiştirip, öğrenciler ve çalışanlar tarafından tercih edilen, alanında öncü bir bölüm olmaktır. 



Misyon :

Alanında iş dünyasındaki küresel eğilimleri de dikkate alarak, kamu ve özel sektörün rekabet güçlerini artıracak bilgi ve becerilerle donatılmış, yenilikçi, girişimci ve mesleki etik anlayışına sahip nitelikli ara elemanların uluslararası kalite ve startlarda eğiterek, iş dünyamıza kazandırmaktır.



Amacı :

Yönetim, temel anlamı itibari ile başka birileri aracılığıyla iş yapmaktır. Bu bağlamda yönetim ve organizasyon bölümünün amacı, kamu ve özel sektör kuruluşlarında idarecilik pozisyonunda çalışacak, takım lideri olarak çalıştığı şahıslarla yaşayabileceği muhtemel sorunları ve onların arasında çıkabilecek problemleri çözebilme, işlerin ilerleyişini organize edebilme ve mevcut kaynakları etkin kullanarak rasyonel kararlar alabilme yetisine sahip bireyler yetiştirmektir.



Program Dili :

Program dili Türkçe'dir.



Program Tanımı :

Tarım ve tarıma dayalı sanayi işletmelerinde, finansman ve ürün pazarlama, tarımsal muhasebe kayıtlarını düzenleme, tarımsal sigorta, tarımsal danışmanlık, tarımsal değerleme ve çiftçi örgütlenmesi gibi alanlarda çalışabilen, tarımsal işletmelerin karlılık durumlarını arttırmayı hedefleyen elemanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.



Kabul ve Kayıt Koşulları :

Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Öğrenci Seçme ve  Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınavlardan yeterli puanı almış olması gerekir.



Önceki Öğrenmenin Tanınması :

Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulunun belirlemiş olduğu "Yüksek Öğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" kapsamında gerçekleştirilmektedir. 



Mezuniyet Şartları :

Öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olabilmesi için öğretim planında gösterilen öğrenimi izleyerek derslerin tümünden başarılı, en az 120 AKTS kredi değerine sahip, mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 ve stajını başarıyla tamamlamış olması gerekir. Bu programda öğrencilere 2 yıl (4 yarıyıl) eğitim verilmektedir. Öğrencinin mezuniyet tarihi, o sınav dönemindeki sınavın son günüdür. Ancak, bu tarihe kadar tek ders ve staj gibi sebeplerle mezun olamayan öğrenciler tek ders sınavında başarılı olduğu veya bu çalışmaların tamamlanarak kabul edildiği tarihte mezun olurlar.



Ölçme ve Değerlendirme Esasları :

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70` i, uygulamaların ise en az %80' ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav katkısı % 40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlirilir.

Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının (GANO) en az 2.0 olması gerekir. 



İstihdam Olanakları :

Tarımsal İşletmecilik programı mezunları; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında, tarımla ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarında, tarımsal kooperatiflerde, tarıma dayalı sanayi işletmelerinde, bitkisel ve hayvansal üretim yapan tüm tarım işletmelerinde ve çiftliklerde, paketleme ve soğuk hava tesislerinde, tarımsal girdi üretim ve satış yapan firmalarda, tarımsal danışmanlık ve değerleme şirketlerinde, bankaların ilgili bölümlerinde de çalışabilmektedirler.

Ayrıca; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının her yıl düzenlemiş olduğu Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Sınavına tarımsal zirai ilaç ve tohumculuk sektöründe 3 yıl çalışmaları durumunda sınava başvuru hakkı kazanırlar ve başarılı olmaları durumunda zirai ilaç bayii açabilirler. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının düzenlemiş olduğu Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavına girebilir ve tarımsal işletmelerin tümünde danışmanlık hizmeti verebilirler.



Üst Derece Programlara Geçiş :

Tarımsal İşletmecilik programı mezunları iki yıllık eğitimleri sonunda ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İktisadi İdari Bilimler ve Ziraat Fakültelerinin ilgili lisans programlarına geçiş yapabilmektedirler. Tarımsal İşletmecilik programı ön lisans mezunlarının mezuniyet alanına göre ; İşletme, İşletme-Ekonomi, İşletme Yönetimi, Lojistik, Lojistik Yönetimi ve Tarım Ekonomisi lisans bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedirler.



 


68093
Öğrenci
381005
Mezun
3130
Akademik Personel
4317
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu