HIZLI ERİŞİM
Hakkında

Bölüm Başkanı : Prof.Dr. Nuriye BİLİK

Erasmus Koordinatör : Arş. Gör. Mehmet Kemal ÇAKMAKÇI

Farabi Koordinatör : Öğr.Gör Nuray Öztürk ŞEN

Mevlana Koordinatör : Arş. Gör. Mehmet Kemal ÇAKMAKÇI

AKTS Koordinatör : Doç.Dr. Recep DURGUN

Bologna Koordiantörü : Arş. Gör. Mehmet Kemal ÇAKMAKÇI


Hakkında :

Bölüm Başkanı:  Prof.Dr. Nuriye BİLİK 

Erasmus Koordinatör:  Arş.Gör. Mehmet Kemal ÇAKMAKÇI  

Farabi Koordinatör: Öğr.Gör Nuray Öztürk ŞEN 

Mevlana Koordinatör: Arş.Gör. Mehmet Kemal ÇAKMAKÇI 

AKTS Koordinatör: Doç.Dr. Recep DURGUN 

Amacı: Programın Eğitim Amaçları: Urdu Dili ve Edebiyatı programında dört yıllık eğitim boyunca öğrenciler Urdu dili ve edebiyatı, tarihi, kültürü, dilbilgisi, konuşma, çeviri, edebî bilgiler, modern ve klasik metinler derslerinin yanında Devanagari ve Hintçe Modern Metinler gibi dersler de görmektedirler. Urdu Dili ve Edebiyatı lisans programının amacı, bilinçli, eleştirel bir bakış açısına sahip, araştırmacı, etik değerleri gözeten ve geleceğin oluşturulmasında etkin rol alacak bireyleri üniversiteler, araştırma ve eğitim merkezleri, kamu ve özel sektör alanlarında çalışmalarını sağlayacak bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatmaktır. 

Vizyon: Programın Vizyonu: Her biri ki alanında uzman bir akademik kadro ile bilgi ve beceride tam anlamı ile dolu öğrenciler yetiştirmek en büyük hedefimizdir. Urdu Dilini çok iyi seviyede bilen bu dile hâkim, klasik, çağdaş ve aktüel metinleri okuyup anlayabilecek, kisinin ve başkalarının düşüncelerini etkin bir şekilde bu dile aktarabilecek, elde ettiği bilgileri bilimsel araştırmalarda objektif olarak değerlendirebilecek öğrenciler yetiştirmek bu programın vizyonu arasında yer almaktadır. Urdu Dili ve Edebiyatı programında verilen derslerde Allame Muhammed İkbah, Asadullah Han Galib, Mir Taki Mir, Hace Mir Derd, Muhammed Refi Sevda, Rabindranath Tagore gibi ünlü şairleri ve eserleri hakkında bilgi verilmektedir. Genelde Türk tarihi, edebiyatı ve kültürünü yakından ilgilendiren Gazneliler,Gur Devleti, Kutbiler, Balabanlar, Kalaç Sultanlığı, Tuğluklar, Lodiler, Babürler Dönemi ve XX. yüzyılı içine alan Hindistan tarihi ve edebiyatı dersler okutulmaktadır. Bu dersler, donanımlı bir öğretim için yeterli sayılsa da günün gelişen şartlarına ve zamanın ihtiyaçlarına göre güncellenecektir. 

Misyon: Programın Misyonu: Günümüz global dünyasında kültürlerin ve dillerin birleştiği ortamda evrensel dünyaya katılmak ve öğrencilerimizi profesyonel iş ve meslek hayatının yanısıra akademik dünyaya hazırlamak amacı ile aktif eğitim sistemi, edebiyat, kültür ve dil yetkinliği doğrultusunda onlara yeterli donanım, bilgi, beceri ve kine güven duygusu kazandırma hedefindedir. Urdu Dili ve Edebiyatı programının öncelikli amacı Urdu dilini, edebiyatını ve kültürünü tanıyıp bu dilin Türk dili ile benzer ve farklı özelliklerinin anlaşılabilmesini, bunu meslek hayatında Türkiye açısından faydalı olacak kadar iyi düzeyde öğrenmesini sağlamaktır. Bunlara ilave olarak ortak tarihî süreç, coğrafya ve dil ve edebiyat alanındaki kaynakları Türk bilim ve akademi dünyasına kazandırmaktadır. 

Program Dili: Türkçe, Urdu Dili 

Program Tanımı: Programın Eğitim Amaçları: Urdu Dili ve Edebiyatı programında dört yıllık eğitim boyunca öğrenciler Urdu dili ve edebiyatı, tarihi, kültürü, dilbilgisi, konuşma, çeviri, edebî bilgiler, modern ve klasik metinler derslerinin yanında Devanagari,Hintçe Modern Metinler gibi dersler de görmektedirler. Urdu Dili ve Edebiyatı lisans programının amacı, bilinçli, eleştirel bir bakış açısına sahip, araştırmacı, etik değerleri gözeten ve geleceğin oluşturulmasında etkin rol alacak bireyleri üniversiteler, araştırma ve eğitim merkezleri, kamu ve özel sektör alanlarında çalışmalarını sağlayacak bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatmaktır. 

Kabul ve Kayıt Koşulları: Kabul kayıt şartları ÖSYM tarafından yapılan Üniversite Yerleştirme Sınavı sonuçlarına göre DİL-3 puan türüyle tercih yapılarak öğrenci alınmaktadır. 

Önceki Öğrenmenin Tanınması: Urdu Dili ve Edebiyatı Bölümüne herhangi bir yüksek öğretim kurumunda alınıp başarılı olunan Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi ve Türk Dili gibi derslerden de belirlenen akademik takvime uygun olarak müracaat edildiğinde muaf sayılması mümkün olabilmektedir. 

Mezuniyet Şartları: Urdu Dili ve Edebiyatı alanında hazırlık sınıfı bulunmamaktadır ve eğitim-öğretim süresi 4 yıldır. Bir öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olabilmesi için o programda öngörülen mezuniyeti için gerekli olan dersleri almış ve başarmış olması ve mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.Ayrıntılı bilgi için bkz. Selçuk Üniversitesi Önlisans, Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği,Dördüncü Bölüm, Madde 23. 

Ölçme ve Değerlendirme Esasları: Öğrencilerin başarısı, yazılı ve sözlü sınavlar ile dönem süresince verilen ödevler, seminerler kapsamında değerlendirilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. DC, DD notlarından birini alan öğrencinin bu derslerden başarılı sayılabilmesi için dönem/yıl ağırlıklı not ortalamasının 2.00 olması gerekir.Aksi halde bu dersleri tekrar ederler. Şartlı geçer (DC,DD)notlar ile ilgili değerlendirme bütünleme sınavları sonrasında yapılır. Ayrıntılı bilgi için bkz. Selçuk Üniversitesi Önlisans, Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği,Üçüncü Bölüm, Madde 9-15. 

İstihdam Olanakları: Urdu Dili ve Edebiyatı programından mezun olan öğrencilere Urdu Dili ve Edebiyatı filoloğu unvanı verilmektedir. Mezun olanların bir kısmı akademik hayatı sürdürürken bir kısmı da İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı kurumlarda, Emniyet Genel Müdürlüğü, TRT, Silahlı Kuvvetler, Haber Alma Teşkilatı, Devlet Arşivleri, Vakıf kuruluşları, yazma eser kütüphaneleri, elçilikler, konsolosluklar, görsel ve yazılı basın kuruluşlarında çalışabilirler. Ayrıca turizm acentelerinde ve özel sektörde mütercim-tercüman olarak çalışma olanağı bulabilmektedirler. 

Üst Derece Programlara Geçiş: Urdu dilini bitiren her öğrenci, alanında ve şartlarını sağladığı diğer alanlarda Yüksek Lisans ve Doktora yapma hakkına sahiptir. Bu programlara öğrenci kabulü ve mezuniyetler konusunda ayrıntılı bilgi için bkz. Selçuk Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği, Madde 2,8-9,18. 



Vizyon :

Programın Vizyonu: Her biri ki alanında uzman bir akademik kadro ile bilgi ve beceride tam anlamı ile dolu öğrenciler yetiştirmek en büyük hedefimizdir. Urdu Dilini çok iyi seviyede bilen bu dile hâkim, klasik, çağdaş ve aktüel metinleri okuyup anlayabilecek, kisinin ve başkalarının düşüncelerini etkin bir şekilde bu dile aktarabilecek, elde ettiği bilgileri bilimsel araştırmalarda objektif olarak değerlendirebilecek öğrenciler yetiştirmek bu programın vizyonu arasında yer almaktadır. Urdu Dili ve Edebiyatı programında verilen derslerde Allame Muhammed İkbah, Asadullah Han Galib, Mir Taki Mir, Hace Mir Derd, Muhammed Refi Sevda, Rabindranath Tagore gibi ünlü şairleri ve eserleri hakkında bilgi verilmektedir. Genelde Türk tarihi, edebiyatı ve kültürünü yakından ilgilendiren Gazneliler,Gur Devleti, Kutbiler, Balabanlar, Kalaç Sultanlığı, Tuğluklar, Lodiler, Babürler Dönemi ve XX. yüzyılı içine alan Hindistan tarihi ve edebiyatı dersler okutulmaktadır. Bu dersler, donanımlı bir öğretim için yeterli sayılsa da günün gelişen şartlarına ve zamanın ihtiyaçlarına göre güncellenecektir.



Misyon :

Programın Misyonu: Günümüz global dünyasında kültürlerin ve dillerin birleştiği ortamda evrensel dünyaya katılmak ve öğrencilerimizi profesyonel iş ve meslek hayatının yanısıra akademik dünyaya hazırlamak amacı ile aktif eğitim sistemi, edebiyat, kültür ve dil yetkinliği doğrultusunda onlara yeterli donanım, bilgi, beceri ve kine güven duygusu kazandırma hedefindedir. Urdu Dili ve Edebiyatı programının öncelikli amacı Urdu dilini, edebiyatını ve kültürünü tanıyıp bu dilin Türk dili ile benzer ve farklı özelliklerinin anlaşılabilmesini, bunu meslek hayatında Türkiye açısından faydalı olacak kadar iyi düzeyde öğrenmesini sağlamaktır. Bunlara ilave olarak ortak tarihî süreç, coğrafya ve dil ve edebiyat alanındaki kaynakları Türk bilim ve akademi dünyasına kazandırmaktadır.



Amacı :

 Programın Eğitim Amaçları: Urdu Dili ve Edebiyatı programında dört yıllık eğitim boyunca öğrenciler Urdu dili ve edebiyatı, tarihi, kültürü, dilbilgisi, konuşma, çeviri, edebî bilgiler, modern ve klasik metinler derslerinin yanında Devanagari ve Hintçe Modern Metinler gibi dersler de görmektedirler. Urdu Dili ve Edebiyatı lisans programının amacı, bilinçli, eleştirel bir bakış açısına sahip, araştırmacı, etik değerleri gözeten ve geleceğin oluşturulmasında etkin rol alacak bireyleri üniversiteler, araştırma ve eğitim merkezleri, kamu ve özel sektör alanlarında çalışmalarını sağlayacak bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatmaktır.
 



Program Dili :

Türkçe, Urdu Dili



Program Tanımı :

Urdu Dili ve Edebiyatı Bölümüne herhangi bir yüksek öğretim kurumunda alınıp başarılı olunan Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi ve Türk Dili gibi derslerden de belirlenen akademik takvime uygun olarak müracaat edildiğinde muaf sayılması mümkün olabilmektedir.
 



Kabul ve Kayıt Koşulları :

Kabul kayıt şartları ÖSYM tarafından yapılan Üniversite Yerleştirme Sınavı sonuçlarına göre DİL-3 puan türüyle tercih yapılarak öğrenci alınmaktadır.



Önceki Öğrenmenin Tanınması :

Urdu Dili ve Edebiyatı Bölümüne herhangi bir yüksek öğretim kurumunda alınıp başarılı olunan Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi ve Türk Dili gibi derslerden de belirlenen akademik takvime uygun olarak müracaat edildiğinde muaf sayılması mümkün olabilmektedir.
 



Mezuniyet Şartları :

 Urdu Dili ve Edebiyatı alanında hazırlık sınıfı bulunmamaktadır ve eğitim-öğretim süresi 4 yıldır. Bir öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olabilmesi için o programda öngörülen mezuniyeti için gerekli olan dersleri almış ve başarmış olması ve mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.Ayrıntılı bilgi için bkz. Selçuk Üniversitesi Önlisans, Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği,Dördüncü Bölüm, Madde 23.



Ölçme ve Değerlendirme Esasları :

 Öğrencilerin başarısı, yazılı ve sözlü sınavlar ile dönem süresince verilen ödevler, seminerler kapsamında değerlendirilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. DC, DD notlarından birini alan öğrencinin bu derslerden başarılı sayılabilmesi için dönem/yıl ağırlıklı not ortalamasının 2.00 olması gerekir.Aksi halde bu dersleri tekrar ederler. Şartlı geçer (DC,DD)notlar ile ilgili değerlendirme bütünleme sınavları sonrasında yapılır. Ayrıntılı bilgi için bkz. Selçuk Üniversitesi Önlisans, Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği,Üçüncü Bölüm, Madde 9-15.



İstihdam Olanakları :

Urdu Dili ve Edebiyatı programından mezun olan öğrencilere Urdu Dili ve Edebiyatı filoloğu unvanı verilmektedir. Mezun olanların bir kısmı akademik hayatı sürdürürken bir kısmı da İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı kurumlarda, Emniyet Genel Müdürlüğü, TRT, Silahlı Kuvvetler, Haber Alma Teşkilatı, Devlet Arşivleri, Vakıf kuruluşları, yazma eser kütüphaneleri, elçilikler, konsolosluklar, görsel ve yazılı basın kuruluşlarında çalışabilirler. Ayrıca turizm acentelerinde ve özel sektörde mütercim-tercüman olarak çalışma olanağı bulabilmektedirler.
 



Üst Derece Programlara Geçiş :

 Urdu dilini bitiren her öğrenci, alanında ve şartlarını sağladığı diğer alanlarda Yüksek Lisans ve Doktora yapma hakkına sahiptir. Bu programlara öğrenci kabulü ve mezuniyetler konusunda ayrıntılı bilgi için bkz. Selçuk Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği, Madde 2,8-9,18

 

Dönem 1

Dersin Kodu

Ders Adı

Dersin AKTS (ECTS)

Tür

Koordinatör Adı

     

2627151

DİLBİLGİSİ I

6

Normal Ders (Zorunlu)

PROF.DR. NURİYE BİLİK

     

2627152

KOLAY METİNLER I

6

Normal Ders (Zorunlu)

ÖĞR.GÖR. NURAY ÖZTÜRK ŞEN

     

2627153

KONUŞMA I

6

Normal Ders (Zorunlu)

PROF.DR. NURİYE BİLİK

     

2627154

HİNDİSTAN KÜLTÜR TARİHİ I

6

Normal Ders (Zorunlu)

DOÇ.DR. HAKAN KUYUMCU

     

2627155

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I

2

Normal Ders (Zorunlu)

OKUTMAN BİRSEN ÜNAL

     

2627156

TÜRK DİLİ I

2

Normal Ders (Zorunlu)

       

2627157

İNGİLİZCE I

3

         

 

Dönem 2

Dersin Kodu

Ders Adı

Dersin AKTS (ECTS)

Tür

Koordinatör Adı

     

2627251

DİLBİLGİSİ II

6

Normal Ders (Zorunlu)

PROF.DR. NURİYE BİLİK

     

2627252

KOLAY METİNLER II

6

Normal Ders (Zorunlu)

ÖĞR.GÖR. NURAY ÖZTÜRK ŞEN

     

2627253

KONUŞMA II

6

Normal Ders (Zorunlu)

PROF.DR. NURİYE BİLİK

     

2627254

HİNDİSTAN KÜLTÜR TARİHİ II

6

Normal Ders (Zorunlu)

DOÇ.DR. HAKAN KUYUMCU

     

2627255

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II

2

Normal Ders (Zorunlu)

OKUTMAN BİRSEN ÜNAL

     

2627256

TÜRK DİLİ II

2

Normal Ders (Zorunlu)

       

2627257

İNGİLİZCE II

3

         

 

Dönem 3

Dersin Kodu

Ders Adı

Dersin AKTS (ECTS)

Tür

Koordinatör Adı

     

Ders Bulunamadi

 

Dönem 4

Dersin Kodu

Ders Adı

Dersin AKTS (ECTS)

Tür

Koordinatör Adı

     

Ders Bulunamadi

 

Dönem 5

Dersin Kodu

Ders Adı

Dersin AKTS (ECTS)

Tür

Koordinatör Adı

     

Ders Bulunamadi

 

Dönem 6

Dersin Kodu

Ders Adı

Dersin AKTS (ECTS)

Tür

Koordinatör Adı

     

Ders Bulunamadi

 

Dönem 7

Dersin Kodu

Ders Adı

Dersin AKTS (ECTS)

Tür

Koordinatör Adı

     

2627701

ÇAĞDAŞ URDU ŞİİRİ I

4

Normal Ders (Zorunlu)

DOÇ.DR. HAKAN KUYUMCU

     

2627703

T/U ÇEVİRİ I

4

Normal Ders (Zorunlu)

PROF.DR. NURİYE BİLİK

     

2627704

MODERN METİNLER I

4

Normal Ders (Zorunlu)

DOÇ.DR. HAKAN KUYUMCU

     

2627705

KONUŞMA I(SEÇ)

5

Normal Ders (Zorunlu)

ÖĞR.GÖR. NURAY ÖZTÜRK ŞEN

     

2627706

HİNTÇE MODERN METİNLER I

4

Normal Ders (Zorunlu)

ARŞ.GÖR. NURAY ÖZENÇ

     

2627707

20.yy. URDU EDEBİYAT TARİHİ I(SEÇ)

5

Normal Ders (Zorunlu)

ÖĞR.GÖR. NURAY ÖZTÜRK ŞEN

     

2627710

MEZUNİYET ÇALIŞMASI I

4

Normal Ders (Zorunlu)

PROF.DR. NURİYE BİLİK

     

 

Dönem 8

Dersin Kodu

Ders Adı

Dersin AKTS (ECTS)

Tür

Koordinatör Adı

     

2627801

ÇAĞDAŞ URDU ŞİİRİ II

4

Normal Ders (Zorunlu)

DOÇ.DR. HAKAN KUYUMCU

     

2627803

T/U ÇEVİRİ II

4

Normal Ders (Zorunlu)

PROF.DR. NURİYE BİLİK

     

2627804

MODERN METİNLER II

4

Normal Ders (Zorunlu)

DOÇ.DR. HAKAN KUYUMCU

     

2627805

KONUŞMA II(SEÇ)

5

Normal Ders (Zorunlu)

ÖĞR.GÖR. NURAY ÖZTÜRK ŞEN

     

2627806

HİNTÇE MODERN METİNLER II

4

Normal Ders (Zorunlu)

ARŞ.GÖR. NURAY ÖZENÇ

     

2627807

20.yy. EDEBİYAT TARİHİ II

5

Normal Ders (Zorunlu)

ÖĞR.GÖR. NURAY ÖZTÜRK ŞEN

     

2627810

MEZUNİYET ÇALIŞMASI II

4

Normal Ders (Zorunlu)

PROF.DR. NURİYE BİLİK

     

 

 

NO

PROGRAM ÇIKTILARI

P.Ç. 1

Urdu dilini öğreniminin yanı sıra Urdu edebiyatının klasik ve modern dönemleri ile ilgili araştırmalar yapar.

P.Ç. 2

Urdu Dilinden Türkçeye Türkçeden Urdu diline çeviri yapabilecek ölçüde dili öğrenir ve düşüncelerini etkin bir şekilde bu dile aktarır.

P.Ç. 3

Urdu dilinde yazılmış kaynaklarda yer alan Türk tarihine ve kültürüne ait bilgileri inceler ve derler.

P.Ç. 4

Türk dili, kültürü, tarihi ve edebiyatı ile ilgili Hint Alt Kıtasında yazılmış kaynakları inceler ve Türkiye Hindistan ve Pakistan ilişkilerine katkıda bulunur.

P.Ç. 5

Türk dilini ve kültürümüzü Urdu dilini konuşan Hint Alt Kıtası ülkelerinde tanıtmayı amaçlar.

P.Ç. 6

Urdu Dili ile ilgili temel mesleki bilgiler edinir.

P.Ç. 7

İçişleri, dışişleri bakanlıklarında, TRTde elçiliklerde ve konsolosluklarda görev yapacak donanıma sahip olur.

P.Ç. 8

Karşılaştırmalı dil ve edebiyat çalışmaları yapar.

P.Ç. 9

Hayata farklı konularda analitik düşünme yeteneğine sahip çevresini değiştiren ve geliştiren birey olarak atılır.

P.Ç. 10

Urdu dilini çok iyi şekilde öğrenir ve elde ettiği bilgileri bilimsel araştırmalarda objektif olarak ortaya koyar.

P.Ç. 11

Urdu dili ve edebiyatı alanının gerektirdiği bilişim ve bilgi teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.

P.Ç. 12

Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.

selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Urdu Dili ve Edebiyatı Bölümü Akademi Mahallesi Yeni İstanbul Caddesi Nu: 343 42130 Selçuklu / Konya / Türkiye https://www.google.com/maps/@38.0267463,32.5065979,17z


68097
Öğrenci
381002
Mezun
3131
Akademik Personel
4317
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu