HIZLI ERİŞİM
Hakkında

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Ahmet UZUN

Erasmus Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Kamil AHAT

Farabi Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Kamil AHAT

Mevlana Koordinatörü: Prof. Dr. Ahmet UZUN

AKTS Koordinatörü: 

Bologna Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Mehlika ULUÇAM KIRBAĞ

Hakkında:

1950 yılından itibaren küçük sanayi görünümünü kazanmaya başlayan ayakkabı sanayi, son yıllarda önemli gelişmeler kaydetmiştir. Ülkemizde gerek ayakkabı üretiminde gerekse yan sanayinde merkazlar bulunmaktadır. Konya bu merkezler arasında önemli bir yere sahiptir. Buna bağlı olarak, Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümü, gelenekselden beslenerek, çağdaş yaklaşımlarla günümüz ihtiyaçlarını belirleyen yenilikçi, özgün tasarım yapabilen, trendleri takip edebilen, üretim aşamalarını etkin birşekilde kullanabilen, planlama yeteneğine sahip, çözüm odaklı, bilgisayar programları kullanabilen ve tasarladığı ayakkabı prototipini üretip montajını gerçekleştirebilen bilgi ve deneyime sahip tasarımcılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda teorik ve uygulamalı ders içerikleri sektörün nitelikli tasarımcı ihtiyacını karşılayabilecektir. Bölüm 15.06.2011 tarihinde kurulmuştur. İlk öğrencilerini 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında kabul ederek faaliyete geçmiştir. Böylece Türkiye'deki ilk Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi lisans programı olma özelliğini kazanmıştır.

Vizyon:

Ayakkabı tasarımı ve üretimi konusunda sektörün, küreselleşen dünyada rekabet edebilir konumunu sürdürebilmesi, kendi markası ile yüksek katma değerli ürünler üretmek için ihtiyacı olan sanatsal, özgün ve yaratıcı tasarımlar yapabilme yeteneğine sahip, uluslararası düzeyde rekabet edebilecek çağdaş bireyler yetiştirmektir. Bu nedenle; bölüm, sektörün ihtiyaçlarını dikkate alarak gelişme kaydedecektir.

Misyon:

Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümü, sektörün gereksinim duyduğu nitelikli tasarımcı ihtiyacını sağlamada üzerine düşen görevleri yerine getirmeyi temel hedef olarak benimsemiştir. Bölüm; bilimsel ve estetik ölçütlerle düşünceyi pratiğe dönüştürebilen, çözüm üretebilen, ulusal kültürü ve değeri ön planda tutarak özgün ve yenilikçi tasarımlar yapabilen, sanatsal perspektiften bakabilen, analitik düşünme becerisine sahip, bilgisayarda ve serbest el çizim teknikleriyle tasarım yapabilen, uluslararası gelişmeleri takip edebilen ve uygulayan tasarımcılar yetiştirmeyi misyon edinmiştir.

Amacı:

Günümüz moda trendlerine uygun, yenilikçi ve özgün ayakkabı tasarım ve üretimini yapabilen bireyler yetiştirmketir.

Program Dili:

Türkçe

Programın Tanımı: 

Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümü lisans düzeyinde eğitim veren ilk kurum olma özelliğini taşımaktadır. Bölüm, ayakkabı sektörünün ihtiyacı doğrultusunda öğrencilerin sanatsal ve teknolojik bilgiler ışığında tasarım, üretim ve işletme alanlarında bilgi ve beceri kazanmalarını sağlamaktadır. Türk ayakkabı sektörünün dünya ayakkabı ticaretinde konumunu güçlendirmesi, trendleri takip edebilen ayakkabı tasarımlarının yapılması ve Türk ayakkabı markalarının oluşturulması için gereken nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi bölümün öncelikli amaçlarındandır. Bu doğrultuda tasarım ve işletme alanlarına yönelik teorik derslerin yanı sıra uygulamalı derslerin yer aldığı bir bölümdür.

Önceki Öğrenmenin Tanınması: 

Programa yatay geçiş ile gelen öğrenciler, daha önce alıp başarılı oldukları derslerden Yönetim Kurulu kararı ile muaf tutulabilirler.

Mezuniyet Şartları: 

Öğrencilerin bölümde yer alan ve yükümlü olduğu tüm dersleri başarmış olmaları gerekmektedir. Öğrenci başarısı Selçuk Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre değerlendirilmektedir.

Ölçme ve Değerlendirme Esasaları:

Öğrenciler teorik ve uygulamalı dersler için vize, final ve bütünleme sınavlarına tabi tutulacaklardır.

İstihdam Olanakları: 

Bölüm mezunları ayakkabı sektöründe tasarım, üretim, ar-ge ve pazarlama bölümlerinde istihdam olanağı bulabileceklerdir.

Üst Derce Programlara Geçiş:

Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi bölümünden mezun tasarımcı adayları yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik programlarına başvurabilirler.


68688
Öğrenci
390398
Mezun
3154
Akademik Personel
4354
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu