HIZLI ERİŞİM
Hakkımızda

 El Sanatları Anabilim Dalı; toplum ve sektör ihtiyaçları doğrultusunda günün gerektirdiği gelişmelere uyumlu, El Sanatları alanı ile ilgili teknolojik yenilikleri kapsayan, materyal ve donanımları tanıyarak uygulayabilen, üretimin en önemli aşaması olan tasarım unsurunda bilimsel ve estetik ölçütlerle düşünceyi fonksiyonel ve sanatsal modele dönüştürebilen, yenilikçi ve üretken bireyler yetiştiren Lisans programıdır.

 El Sanatları Anabilim Dalı1992 yılından itibaren Selçuk Üniversitesi bünyesinde Lisans eğitim-öğretim faaliyetlerini devam ettirmektedir.



Vizyon :

Güçlü teknik altyapısı ile; zengin el sanatları alanını anat ve tasarım eğitimleri ile güçlendiren, uygulama ve araştırmalarda yenilikçi ve girişimci bir konuma gelen,  küresel yaşam biçimine uyumlu, sektörel konularda yetkin beceriye sahip, etik ve estetik değerler çerçevesinde ülkemizin mevcut potansiyelini geliştirmeye katkıda bulunan ve Üniversitemizin toplumsal görev bilinci içerisinde yeni değerlerin oluşmasını destekleyen bir kurum olmaktır.



Misyon :

El sanatları alanında hammadde, ürün ve üretime yönelik  analitik  düşünme boyutunu yakalayarak yöntem oluşturabilen, yeteneklerini ve yaratıcı düşüncelerini özgün ifadeler ile somut biçimlere dönüştürebilen, sektörde alanı ile ilgili endüstriyel teknolojileri bilen ve uyumlanan, teknik bilgiyi transfer ederek uygulama aşamalarını organize edebilen, ürün tasarım sürecini akılcı biçimde yönetebilen, araştırma vasfı yüksek, bilimsel bakış açısı ve sanatsal ifadesi güçlü bireyler yetiştirerek alana katkı sağlamak bölümümüzün temel görevleridir. 



Amacı :

Programın temel amacı; öğrencilerin eğitim süresi boyunca, yaratıcı gücünü açığa çıkarmak, sezgilerini geliştirmek, araştırma, uygulama, deneme, denetleme ve sonuçlandırma süreçlerini içeren bilimsel metodlar çerçevesinde düşünmesini sağlamak, yaratıcı estetik, çağdaş teknoloji kullanımı ve işlevsel üretim ilkelerine dayanan eğitim-öğretim sonucunda, özgün bakış açısı geliştirerek, alanlarında güçlü bir sanatçı olma ayrıcalığı, tasarımcı kişilik, bilimsel düşünme ve üretme alışkanlıklarının kazandırılması hedeflenmektedir.



Program Dili :

Türkçe



Program Tanımı :

El Sanatları Bölümü; kuramsal ve uygulamalı eğitim-öğretim yapısı ile alana özgü bilgi ve becerilerin hammadde, teknik, üretim ve tasarım faktörleri çerçevesinde sınıflandıran ve 8 yarıyıl sürecinde tüm öğrencilerin potansiyellerini tam olarak kullanabilecekleri fırsatları sağlayacak şekilde tasarlanan bir lisans programıdır. Program kapsamında geleneksel el işçiliği, endüstriyel üretim ve dijital ortamda tasarım yöntemleri disiplinearası bir bakış açısı dâhilinde uygulanmaktadır. Sanat ve tasarım eğitimi alanından seçilmiş teorik ve uygulamalı derslerden oluşan lisans programı içeriğinde; temel tasarım ögeleri/ilkeleri, motif ve süsleme tasarımı,  hammaddesi deri, hayvansal ve bitkisel lifler, sentetik maddeler, kumaş, metal, toprak, alçı vb. olan ürün tasarımı ve üretimi, üç boyutlu şekillendirme-modelaj, konsept tasarım ve koleksiyon, bilgisayar destekli tasarım ve sanat tarihi alanlarındaki zengin teorik ve uygulamalı ders içerikleri eğitim-öğretim faaliyetlerini gerçekleştirilmektedir.

Teorik ve uygulama içerikli eğitimler 1 adet derslik, 8 adet brans atölyesi, 2 adet çizim atölyesi, 1 adet  bilgisayar laboratuvarında sürdürülmektedir. Eğitim öğretim programı öğreneni öne çıkaran yapısı ile;  toplam  35 adet uygulamalı ve 14 adet teorik dersten oluşmaktadır. Bölümde disiplinlerarası çalışmayı teşvik edici, öğrenci istekleri, yetenekleri ve ilgileri dikkate alan teorik içerikten çok uygulama ve pratik yapmaya dönük içerikler bulunmaktadır. Öğrencilerin akademik başarılarını artıran etkileşimli, katılımcı, teşvik edici ve güdüleyici öğretim stratejileri ile aktif yöntem ve tekniklere dayanan uygulamalarda geleneksel öğretim yöntemlerinden  farklı olarak eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme ve esnek düşünme gibi beceriler kazandırmak hedeflenmektedir.



Kabul ve Kayıt Koşulları :

El Sanatları Bölümü ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sistemi ile sözel puan türünden öğrenci kabul etmektedir. 



Önceki Öğrenmenin Tanınması :

Programa yatay geçiş ile gelen öğrenciler, daha önce alıp başarılı oldukları derslerden Bölüm Kurul Kararı ve Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile muaf tutulabilirler. 



Mezuniyet Şartları :

El Sanatları Bölümü Lisans Programından mezun olabilmek için ortak zorunlu, alan ve seçmeli dersler olmak üzere öğrencinin programda yer alan ve yükümlü olduğu tüm dersleri başarmış olması gerekmektedir. Öğrenci başarısı Selçuk Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre değerlendirilir. Mezuniyet için en az 240 AKTS kredisi sağlanmalı ve programda sorumlu olduğu uygulamalı sektör stajından başarılı olmalıdır.



Ölçme ve Değerlendirme Esasları :

Öğrenciler teorik ve uygulamalı dersler için vize, final ve bütünleme sınavlarına tabi tutulacaklardır.



İstihdam Olanakları :

El Sanatları Lisans programından mezun olan adaylar, eğitmen, danışman ya da tasarımcı, desen danışmanı, sanat danışmanı gibi unvanlarla kendilerine çalışma olanağı bulabilirler. YÖK tarafından açılan Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programını tamamlayarak Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim-Öğretim Kurumlarında alana yönelik öğretmenlik yapabilirler. Diledikleri takdirde akademik kariyerlerine gerekli şartları yerine getirerek devam edebilirler ve herhangi bir yere bağımlı olmaksızın, kendi özel atölyelerini açabilirler. 

 



Üst Derece Programlara Geçiş :

Öğrenciler lisans programını başarı ile tamamladıktan sonra, gerekli şartları yerine getirdikleri takdirde Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde yer alan El Sanatları ABD Tezli Yüksek Lisans Programında lisansüstü eğitim alabilirler


68203
Öğrenci
380927
Mezun
3128
Akademik Personel
4331
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu