HIZLI ERİŞİM

Biyometri ve Genetik

Hakkımızda

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı lisans ve lisansüstü öğretim veren bir yükseköğretim birimidir. Anabilim dalı eğitim-öğretim yanında gerek ülkemizde gerekse uluslararası düzeyde hayvansal üretimin geliştirilmesine ve üretimle ilgili verilerin istatistiki olarak incelenmesine yönelik olarak araştırma ve uygulama çalışmaları da yürütmektedir. Bu anabilim dalı Biyometri ve Genetik adında iki bilim dalından oluşmaktadır. Biyometri, farklı amaçlarla tarımdan elde edilen verilerin istatistiksel yöntemler kullanarak analizini yapan, sonuçları yorumlayan ve özellikle tarıma yeni istatistik yaklaşımlar getirmeye çalışan bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı öğretim üyeleri farklı bölüm öğrencilerine “İstatistik” ile “Araştırma ve Deneme Metotları” derslerini vererek eğitime katkı sağlamaktadır. Ayrıca, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine de lisansüstü dersler verilmekte, öğrencilerin çalışmaları başta olmak üzere araştırma verilerinin değerlendirilmesinde danışmanlık hizmeti de vermektedir. Genetik bilim dalında lisans ve lisansüstü düzeyde “Genetiğin Temel Esasları” ve “Biyoteknolojik Uygulamalar” konularında farklı bölümlere dersler verilmektedir. Biyoteknoloji laboratuvarında çeşitli genetik analizler yapılabilmektedir. Anabilim Dalı’nın temel amacı; Lisans ve lisansüstü düzeyde Biyometri ve Genetik alanındaki teorik ve uygulamalı derslerle öğrencilerin eğitimine katkı sağlamaktır. Ziraat Fakültesine bağlı; Zootekni, Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Toprak ve Bitki Koruma bölümlerinin İstatistik, Araştırma ve Deneme Metotları, Genetik ve Moleküler Genetik dersleri  Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı’nda bulunan öğretim üyeleri tarafından yürütülmektedir.

Biyometri alanında görev yapmakta olan öğretim elemanları üniversitenin tamamına istatistik danışmanlık hizmeti sunarak, araştırıcılara deme tasarımı, veri analizi ve raporlama konularında yardımcı olmaktadır. Ayrıca diğer fakültelerle organik bağlar kurarak ortak projeler yürütülmektedir. Genetik alanında ise hayvancılık alanı başta olmak üzere, üzerinde durulan verim ya da hastalığı etkileyen işlevsel genlerin, işlevsel olmayan belirleyici (marker) genler ile saptanması ve bu yöntemlerin hayvan ıslahında kullanılması üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir.

Vizyonumuz

Sürekli gelişen, ulusal ve evrensel boyutta bilime katkı sağlayan, uluslararası düzeyde bilgi üreten ve tarım ve tarıma dayalı sektörlerin gereksinim duyduğu nitelikte Zooteknist yetiştirilmesini sağlayan, niteliklere sahip bir anabilim dalı olmaktır.

Misyonumuz

Çağdaş bilgi ile donanmış, kültürel birikime sahip, araştırma ve sorun çözme yeteneği gelişmiş bireyler yetiştiren nitelikli eğitim vermek, hayvansal üretim ve ürünlerinin artırılması bağlamında tutarlı ve diğer bilim dallarıyla bütünleşmiş eğitim vermektir. Bu bağlamda hayvansal üretimin gerçekleştirilmesi hayvansal üretim kaynaklarının ve bunların istatistiki açıdan değerlendirilmesi anabilim dalına ilişkin misyonu oluşturmaktadır.

Anabilim dalımız eğitim - öğretim ve araştırma faaliyetlerini etkin ve sağlıklı yürütebilecek tesis ve laboratuvarlara sahip bulunmaktadır.

Anabilim Dalının Akademik Kadrosu

Biyometri ve Genetik Anabilim dalının akademik kadrosunda 1 profesör, 1 doktor öğretim üyesi ve 1 araştırma görevlisi olmak üzere 3 öğretim elemanı görev yapmaktadır.


                                                               

 Prof.Dr. İsmail Keskin                                      Dr. Öğr. Üyesi Fatma İLHAN

(A.B.D. Başkanı)                                                          



Arş. Gör. Ayşe Nur TANIŞ

Bölümün Derslik ve Laboratuvar İmkanları

Öğrencilerin ve öğretim elemanlarının kolaylıkla araştırma yapmalarına imkan veren 1 laboratuvar bulunmaktadır.

Anabilim Dalının Çiftlikteki Araştırma ve Uygulama İmkanları

a-) Süt Sığırcılığı Ünitesi

b-) Koyunculuk Ünitesi

c-) Tavukçuluk Ünitesi

d-) Bıldırcın Araştırma Ünitesi

e-) Arıcılık Ünitesi

Anabilim Dalı Eğitimi

Anabilim Dalı lisans ve lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) eğitim ve öğretimi vermektedir. Dört yıllık lisans eğitim müfredatına sahip ve ziraat mühendisi unvanı ile mezun vermektedir. Yüksek Lisans ve Doktora Eğitimi ilgili yönetmelikler kapsamında anabilim dalımız öğretim üyelerince gerçekleştirilmektedir.


Anabilim Dalı Mezunlarının İstihdamı

Bölüm mezunları resmi daireler, yarı resmi tarım kuruluşları, büyükbaş, küçükbaş, tavukçuluk ve arıcılık alanında özelleşmiş tarım işletmeleri, yem fabrikaları, yem hammadde sektörü ve yem katkı maddeleri sektöründeki kuruluşlarda istihdam imkanları bulmaktadır.


68119
Öğrenci
380990
Mezun
3133
Akademik Personel
4328
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu