HIZLI ERİŞİM
Hakkımızda

Selçuk Üniversitesi İmam Mâtürîdî Uygulama ve Araştırma Merkezi (SÜMAMER), Yüksek Öğretim Kurulunun Resmi Gazetede 11 Şubat 2018 PAZAR tarihinde 30329 sayılı yayınlanan kararı ile kuruldu.

X. Yüzyılda Sâmânîlerin hüküm sürdüğü dönemde Semerkant bölgesinde yetişen Mâtürîdîlik mezhebinin kurucusu büyük Türk İslam düşünürü İmam Mâtürîdî, 1000 yılı aşkın bir zaman itikadî alanda rehber olarak gündemde kalmış öz değerlerimizden biridir.

Yaşadığı dönemde Semerkant ve Maveraünnehir bölgesinde, özellikle Selçuklular döneminde Anadolu Gaznelilerle Hint alt kıtasında ve Osmanlılar döneminde Balkanlarda çeşitli milletlerce fikirleri kabul görmüştür.

Türk düşünce tarihinin önemli siması İmam Mâtürîdî özellikle XVIII yüzyıldan sonra batılı araştırmacılarında ilgisini çekmiş ve hakkında eserler ve araştırmalar yapılmaya başlamıştır.

XXI. yüzyıla geldiğimiz günlerde ise gittikçe artan bir yoğunlukla İmam Mâtürîdînin eserlerinin tamamı tahkik edilerek neşre hazırlanamamıştır.  Yurt içi ve dışında Mâtürîdîlik konusunda ilmi şölenler düzenlenmekte, akademik çalışmalar yapılmakta, merkezler açılmakta ve Enstitüler kurulmaktadır. 

Selçuk Üniversitesi ise rektörlüğüne bağlı bir kurum olan Selçuklu Araştırmalar Merkezi (SÜSAM) bünyesinde  bu güne kadar  üçü uluslararası olmak üzere  yirmi beşe  yakın Kongre, Sempozyum, Panel ve Konferanslar düzenleyip sunulan bildirileri yayınlayarak bu sahadaki bilimsel eksikliği gidermeye çalışmıştır. "İmam Mâtürîdî" konusunun spesifik olarak incelenip, araştırılması gereği ortaya çıkmıştır.

Üniversitemiz İslamî İlimler Fakültesi Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı "İmam Mâtürîdî" ve "Mâtürîdîlik" hakkında çalışmalar yapmaktadır. Konu tarihî, fikrî, hukukî, sosyolojik bakımdan ve kullanılan dil açısından üniversitemizdeki fakültelerin ilgili bölüm öğretim üye ve elemanları tarafından yapılacak çalışmalarla derinlik kazanacaktır. Mâtürîdî Enstitüsü ile ortak çalımalar yürütülerek bu merkezde araştırmalar yapılacak el yazmalar tahkik edilerek ilim dünyasına kazandırılacak ve bilimsel araştırımalar ile o dönemin fikir dünyası ve tartışmaları ortaya konacaktır.



Misyon :

İslam düşünce sisteminde İmam Maturidi aklı ihmal etmemekle birlikte tek başına ona tam güvenmemekteki mutedil tutumunu akıl-vahiy dengesindeki anlayışını yaygınlaştırıp örnek hale getirilmesi yolunda İmam Mâtürîdînin gayreti büyük olmuştur. O, Ehl-i Sünnet akidesini ortaya koyma görevini yerine getirmiş, aklî ve naklî delillere dayanmayan ve inanılması doğru olmayan hususları açıklığa kavuşturmuştur. Bu yaklaşımdan faydalanarak akademik bakış açısıyla  inanç alanında  yaşanan sapmaları değerlendirmek, öneriler sunmak üzere ilmi çalışmalar yapmak, yayınlamak ve kurslar düzenlemektir.

Sadece ülkemizde değil dünyada ilgi gören büyük Türk İslam düşünürü İmam Mâtürîdî ve onun düşünce sitemiyle olgunlaşıp yüzyıllarca ilgi odağı olan Mâtürîdîlik mezhebinin insanlık ve bilim tarihine yankılarını inceleyip araştıracak bu yöndeki çalışmalara katkı sağlayacak bu suretle ender değerlerimizden olan İslam düşünce tarihini etkileyen İmam Mâtürîdîyi doğru bilgilerle tanıtmak için araştırmalar yapacaktır.

İmam Mâtürîdînin hayatını, eserlerini, fikirlerini, tarihteki Mâtürîdî alimleri ve Mâtürîdîlik anlayışının Türk ve dünya kültüründeki yerini ve etkilerini bilimsel verilere dayalı olarak inceleyip araştıracak ülkemizin fikrî yapısı açısından bu düşünce ikliminden ne kadar etkilendiği üzerinde durulacak ve Mâtürîdînin düşünce dünyası ve fikirlerini Kongre, Sempozyum, Panel gibi sunumlar ve yayınlarla dünyaya tanıtacaktır. 

Selçuklu Devletinin başkenti Konyada ülkemizin diğer kentleri ve dünyada düzenlenen İmam Mâtürîdî ve Mâtürîdîlik hakkındaki bilimsel kongre ve sanat faaliyetlerinin organizesi ve uygulamasında aktif görev üstlenecektir.

Konu ile alakalı bir bütünlük içerisinde işlenen İmam Mâtürîdî ve Mâtürîdîlik ile ilgili eserleri itikadî ve fikrî alanda daha spesifik olarak gözler önüne serecek, özellikle günümüz dünyasında İslam dinin itikadî alanda bölgemizdeki tartışmalarına akıl-vahiy dengesinde katkı sunacak çözümler üretecektir.



Vizyon :

Bu Merkezdeki amacımız İslam dünyasındaki olgunlaşma çalışmalarını akademik bakış açısıyla değerlendirebilmek, bölgemizde ve dünya çapında yapılan bilimsel çalışmaları sunmaktır.


69642
Öğrenci
390251
Mezun
3160
Akademik Personel
4365
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu