HIZLI ERİŞİM
İş Sağlığı ve Güvenliği Aday Öğrenci

   Program Yerleşkesi ve Tanıtımı:

 

Kulu yaklaşık olarak Konya’ya 145, Ankara’ya 100 km mesafededir. Her iki ile de belirli saatlerde şehirlerarası otobüs firmalarıyla ulaşım imkanı vardır. Yüksekokulumuzun yanında 300 öğrenci kapasiteli KYK Öğrenci yurdu mevcuttur.

 

Yabancı Dil Uygulamaları

Bölümümüzde yabancı dil hazırlık sınıfı bulunmamaktadır. Ancak 1. ve 2. yarıyılda zorunlu olarak verilen "Yabancı Dil" dersleri müfredatımızda bulunmaktadır.

 

Mesleğin gerektirdiği kıyafet ve donanım malzemelerine ilişkin koşullar

Eğitim sürecinde bütün KKD’ ler derslerimizde gösterilip uygulaması yapılmaktadır.

 

Kısmi zamanlı öğrenci olarak çalışabilme imkânlarına ilişkin koşullar

Okulumuzda kısmi zamanlı öğrencilerin istihdamına ilişkin iş imkanları mevcuttur. Öğrencilerimizin başvurusu sonucunda ilgili komisyon onayı alınarak gerekli işe alımlar yapılabilmektedir.           

Yükseköğretim Yerleşen Öğrenci İstatistikleri

 

   Aşağıdaki linkten programımızı inceleyebilirsiniz.

                      https://yokatlas.yok.gov.tr/onlisans.php?y=108990376

Program Hakkında

Staj Eğitim Modeli

 

Birinci öğretim yılı sonunda da yapacağı tam zamanlı iş güvenliği uzmanının bulunduğu işyerlerinde zorunlu stajını 30 iş günü olarak tamamlamış olmaları gerekmektedir.

 

Programın içeriği

 

 

Mesleki etik değerlere saygılı, içinde bulunduğu sektörün bütün sorumluluklarını bilen, çalışanları olası iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı eğiterek bilgilendiren,  iş sağlığı ve güvenliğine bilimin ve teknolojinin getirileriyle beraber artı değer katarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterlilikleri artırmak ve bu etkinin devamlılığını sağlamaktır. 

 

Bölüm Başkanı : Öğr. Gör. Dr. Havva Nur TATLI

Erasmus Koordinatör : Öğr. Gör. Muhammet Sait ŞİMŞEK

Farabi Koordinatör : Öğr. Gör. Fatih ERBAŞ

Mevlana Koordinatör : Öğr. Gör. Fatih ERBAŞ

AKTS Koordinatör : Öğr. Gör. Muhammet Sait ŞİMŞEK

Bologna Koordiantörü :

 

Hakkında :

 Akademik Altyapı

Programda Dr. ünvanına sahip bir Öğretim Görevlisi bir Araştırma Görevlisi ve doktora programına kayıtlı iki Öğretim Görevlisi olmak üzere toplam 4 öğretim elemanı mevcuttur.

 

 

Vizyon

İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimine yeni bakış açıları kazandırmak mezun olduklarında ve işletmelerde görev aldıkça iş yerinde güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamını temin etmelerini sağlamak. Kaynakların verimli kullanılmasını sağlayacak, hizmette ve üretimde yüksek kazanç ile çalışanlar açısından maksimum güvenlik minimum risk içeren çalışma koşullarının tüm dünyada yerleşmesini sağlayan, çalışanı, işvereni ve çalışma ortamını olumsuz etkileyen riskleri ortadan kaldırarak ya da zararları en aza indirerek ülke ekonomisine katkıda bulunacak mezunlar yetiştirmektir. 

Misyon

Mesleki etik değerlere saygılı, içinde bulunduğu sektörün bütün sorumluluklarını bilen, çalışanları olası iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı eğiterek koruyan,  iş sağlığı ve güvenliğine bilimin ve teknolojinin getirileriyle beraber artı değer katarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterlilikleri artırmak ve bu etkinin devamlılığını sağlamaktır. 

Amaç

İşyerlerinde risklerin minimize edilerek sağlıklı ve güvenli bir ortam yaratılması, tehlikelerin kaynağında yok edilmesi, çalışan insanın bu ortamda tüm dikkatini işine vererek iş veriminin artması, herhangi bir kaza sonucu yasal, vicdani ve mali sorumlulukları en aza düşürmek ve bu sayede işletmenin karlılığını artırarak ülke ekonomisine katkıda bulunmak İş Sağlığı ve Güvenliği Programının amaçları arasındadır. Endüstriyel Kuruluşların ihtiyacı olan İş Sağlığı Ve Güvenliği görevi için yeterli donanıma sahip personelin yetiştirilmesi ve mühendislik düzeyinde olan işletmelerde iş güvenliği organizasyonunun mühendisliğin bir alt kademesinde sorumluluk alabilecek, mühendislik düzeyinde olmayan organizasyonlarda ise işletmenin tüm iş güvenliği sorumluluğunu üstlenebilecek yetenekte " İş sağlığı ve İş Güvenliği Teknikeri" yetiştirmektir. 

Program Dili :

Türkçe

 

Program Tanımı

Endüstriyel üretimin gelişmesine paralel olarak, çalışan sayısının da artması İş Sağlığı Ve Güvenliği ile ilgili çalışmalar yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Ülke olarak sağlıklı ve sürdürülebilir bir iş gücü arzı oluşturmak, çalışanların yaşam kalitelerini yükseltmek, işletmelerimizin verimliliğini artırmak ve üretim kalitemizi geliştirmek için iş güvenliğini artıracak adımların en başında İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi gelmektedir. Programımız işyerlerindeki sağlık risklerinin azaltılması, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturulması, personelin iş ve meslek hastalıkları konusunda bilinçlendirilerek iş kazalarının önlenmesini sağlayacak ara insan gücü yetiştirilmesini sağlayacaktır. Bölümümüzde, Normal Öğretim olarak eğitim verilmektedir. İki yıllık bir program olan İş Sağlığı ve Güvenliği Programı, 4 yarıyıldan oluşmakta olup. 30 günlük 1 staj dönemi bulunmaktadır. 

Kabul ve  Kayıt Koşulları

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Önlisans Programına; lise ve dengi okul diplomasına sahip olan,  Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav sonucunda yeterli puanı alan ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) tercih işlemlerinde kontenjan dâhilinde bu programa yerleştirilmesi halinde kayıt hakkı kazanmaktadırlar.

 

 

Önceki Öğrenmenin Tanınması

İş Sağlığı ve Güvenliği programında öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin ve kredisinin, bu programda verilen dersin içeriğine uygun olması ve Yüksekokul Müdürlüğü tarafından onaylanması durumunda öğrenci bu dersten muaf tutulabilir. 

Mezuniyet Şartları

Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü İş Sağlığı ve Güvenliği önlisans programından mezun olabilmek için, öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin tümünde (toplamı 120 AKTS) başarılı olması ve birinci öğretim yılı sonunda da yapacağı zorunlu stajını 30 iş günü olarak tamamlamış olması gerekmektedir. Öğrenciler bu programda 2 yıl (4 yarıyıl) eğitim almaktadır. 

Ölçme ve Değerlendirme Esasları

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`i, uygulamaların ise en az %80 ‘ ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuar sınavı, küçük sınav gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir. 

İstihdam Olanakları

20.06.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu program mezunlarına önemli iş fırsatları vermektedir. Program mezunları, tüm kurum, kuruluş ve işletmelerde, ticaret merkezleri, çok katlı yüksek binalar, üniversite ve yerleşke şeklindeki okullar, alışveriş merkezleri ve topluma açık merkezlerde, itfaiyeler, sivil savunma ve benzeri acil durum kuruluşlarında, "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" olarak görev alabilirler. Ayrıca, mezunlarımız, İş Güvenliği Uzmanlığı sınavında başarılı olmaları halinde, C sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi sahibi olabilirler. C sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığından sonra yönetmelik hükümlerinin belirttiği süre ve eğitim sonunda B sonrasında da A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olarak işyerlerinde çalışabilirler.

Üst Derece Programlara Geçiş

Programdan mezun olan öğrencilerimiz sınavsız olarak Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi 3.sınıfına geçiş yapma hakları vardır. Ek olarak Dikey Geçiş Sınavı ile fakültelerin Acil Yardım ve Afet Yönetimi, İşletme, İşletme Yönetimi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Sağlık Yönetimi ve Sosyal Hizmet bölümüne devam edebilirler. 

 


61599
Öğrenci
387008
Mezun
3115
Akademik Personel
4391
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu