2019 Yılı Akademik Teşvik Ödeneği Başvuruları Hakkında

1.06.2023 - Akademik Teşvik Birimi

Değerli Öğretim Elemanları,

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 13.03.2023 tarih ve E-12635 sayılı yazıları ile “2020 yılında yürürlüğe giren, Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 7 nci maddesi ile yapılan düzenlemenin, 2019 yılında gerçekleştirilen faaliyetleri kapsayacak şekilde uygulanmasının Danıştay 8. Dairesi tarafından hukuka aykırı bulunarak iptal edildiği yönünde karar verildiği ve verilen bu kararın Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 15.02.2023 tarihli toplantısında incelenmesi sonucunda, iptal edilen ilgili düzenleme nedeniyle, 2019 yılı akademik teşvik başvurularında beyan edilmeyen ve/veya dikkate alınmayan faaliyetleri bulunan öğretim elemanlarına yeni bir başvuru imkânı tanınmasına karar verildiği” bildirilmiştir.  Buna göre 2019 yılında gerçekleştirilen faaliyetlere yönelik olarak 2020 yılındaki başvurularında aşağıdaki hususlar nedeniyle puanı 30’un altında olduğu için başvuru yapmamış, Akademik Teşvik Düzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyonu Kesin Karar sonuçlarına göre toplam puanı 30’un altına düşmüş veya toplam puanların da düşüş olan öğretim elemanlarının Ek’te verilen takvim ve esaslara uygun olarak başvurularını gerçekleştirmeleri rica olunur.

Yönetmelik değişikliğine neden olan maddeler şunlardır;

1- Sunulan bildirilerin yarıdan fazlası Türkiye dışından olmaması nedeniyle başvuruya eklenemeyen veya geçersiz sayılan bildirisi olan öğretim elemanları

2- İlgili yılda Editör Kurulu Üyeliği faaliyeti bulunmasına rağmen başvurularına bu faaliyetlerini ekleyemeyen öğretim elemanları

3- SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI kapsamındaki dergilerde yayınlanmış makaleleri için Yönetmelik düzenlemesi ile uygulanan hesaplama yöntemi değişikliği nedeniyle önceki yönetmeliğe göre daha düşük puan almış öğretim elemanları.

Ekler:

Ek-1 2019_Ek Akademik Teşvik Başvuru Takvimi

Ek-2 Araştırmacı Başvuru Beyan Formu (Islak İmzalı teslim edilecektir)

Ek-3 Kontrol Listesi birlikte 2019 yılı YÖKSİS başvuru çıktısı

Ek-4 Faaliyetlerin Puanlanmasında Esas Alınacak 2018 Yılı Yönetmeliği

NOT:

1. YÖKSİS sistemi 2019 yılına ait faaliyetleri puanlamaya açık olmadığından dolayı faaliyet puanları yukarıda verilen yönetmeliğe uygun bir şekilde başvuran tarafından hesaplanarak beyan formuna yazılacaktır.
  2. İlgili yıl itibari ile akademik teşvik ödeneğinden faydalanan araştırmacıların tekrardan tüm yılın teşvik başvurusunu göndermesine gerek yoktur. Bunun için 2019 yılı YÖKSİS başvuru çıktısı dikkate alınacaktır. Sadece yönetmelikte değişiklik yapılmış olan maddeler için ilgili evrakların teslim edilmesi yeterlidir.