24.10.2022 - Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
ORTAK ZORUNLU DERSLERİN SINAVLARINDA
UYGULANACAK USUL VE ESASLAR
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Usul ve Esaslar, Selçuk Üniversitesine bağlı akademik birimlerde yürütülmekte olan ortak zorunlu derslerin sınavlarında uygulanacak usul ve esasları belirler.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Usul ve Esaslar, Selçuk Üniversitesine bağlı yarıyıl/yıl esasına göre eğitim veren akademik birimlerde okutulan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil dersleri ile Yabancı Dil (İngilizce) dersi ile aynı müfredata sahip olup farklı isimlerle anılan ortak zorunlu yabancı dil (İngilizce) derslerine ait sınavların uygulanmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Usul ve Esaslar, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine, Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslarına, Selçuk Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;
ç) Ortak Dersler Sınav Danışmanı: Akademik birimlerde görevli olan öğrenci işlerinden sorumlu dekan yardımcısı veya müdür yardımcısını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Sınav Şekli ve Takvimi, Soruların Hazırlanması, Çoğaltılması ve Sınavın Uygulanması
Sınav Şekli ve Takvimi
MADDE 5 - (1) Ortak Zorunlu Derslerin sınavları; ara sınav, final sınavı ve bütünleme sınavı, mazeret sınavı, tek ders sınavı ve ek sınavlardan oluşmaktadır.
(2) İlgili dersin sınavının tarihi ve saati sınava girecek olan öğrencilere sınav tarihinden en az 5 (beş) iş günü önce Üniversite ve ilgili akademik birimlerin web sayfasında duyurulur, ilgili akademik birimler olası aksaklıkları gidermekle sorumludur.
(3) Öğrenci kimliği veya öğrenci belgesi olmayan öğrenciler sınava alınmaz. Sınava alınmayan öğrenci hakkında tutanak tutulur.
(4) Sınavlarda kopya çektiği veya kopyaya teşebbüs ettiği tespit edilip, tutanakla durumları belirtilen öğrencilerin sınavları iptal edilir. Ayrıca haklarında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği ile Selçuk Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Bu hükümlerin uygulanması ve yürütülmesi ilgili akademik birimlerce gerçekleştirilir.
(5) Sınav soruları, ilgili akademik birimin sınav sorumlusu tarafından daha önce görevlendirilen gözetmenlere teslim tutanağıyla verilir ve sınav sonrası yine tutanakla teslim alınır.
(6) Sınav salonunda görevli olan sınav görevlisi sınavla ilgili tüm bilgileri sınav tutanağında belirtmek zorundadır. Sınavın güvenliği, ilgili salondaki sınav görevlisi sorumluluğundadır.
MADDE 6 - (1) Sınavlar ilgili döneme ait, üniversitemiz akademik takviminde belirlenen tarihlere göre yapılır.
Soruların Hazırlanması, Çoğaltılması ve Sınavın Uygulanması
MADDE 7 - (1) Sınav soruları, ilgili derslerin müfredatı çerçevesinde ait olduğu derslerin bölüm başkanlıklarının sorumluluğunda hazırlanır.
(2) Sınav soruları, ilgili dersin bölüm başkanlıkları tarafından baskıya hazır hale getirilir ve akademik takvimde belirtilen sınav tarihinden en az 3 (üç) iş günü önce EBYS üzerinden sınavın yapılacağı akademik birimlere gönderilir.
MADDE 8 - (1) Usul ve Esaslar kapsamındaki derslerin sınav sorularının çoğaltılması sınavın yapılacağı akademik birimlerin yöneticilerinin sorumluluğundadır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Cevap Anahtarlarının Gönderilmesi, Sınavların Değerlendirilmesi, Sınav Sonuçlarının İlanı ve Sonuçlara İtiraz, Sınav Evrakının Saklanması
Cevap Anahtarlarının Gönderilmesi
MADDE 9 –(1) Sınav sorularının cevapları, sınavın yapıldığı günden itibaren 3 (üç) iş günü içerisinde EBYS üzerinden akademik birimlere gönderilir.
Sınavların Değerlendirilmesi
MADDE 10 –(1) Sınavların yapıldığı akademik birimler, kendilerine gönderilen cevap anahtarlarına göre sınavı değerlendirir.
(2) Optik cevap kâğıtlarında eksik ve yanlış olan kodlamaların tamamından öğrenci sorumludur. Sınav sonrasında bu konuda gelen itirazlar kesinlikle değerlendirmeye alınmaz.
Sınav Sonuçlarının İlanı ve Sınav Sonuçlarına İtiraz
MADDE 11 - (1) Sınav sonuçları sınavın yapıldığı akademik birim tarafından öğrenci bilgi sisteminden ilan edilir.
MADDE 12 - (1) Sınav sonuçlarının ilanı itibariyle sınav sorularına ve sınav sonuçlarına itiraz sınavın gerçekleştirildiği akademik birimlere yapılır.
(2) İlgili derslerin bölüm başkanlıkları tarafından herhangi bir gerekçe ile soruların iptali vb. durumlarda daha önce ilan edilmiş olan notlarda değişiklik olacağından sonuçlar yeniden değerlendirilerek ilan edilir.
Sınav Evraklarının Saklanması
MADDE 13 - (1) Sınav soru kâğıtları, optik cevap kâğıtları, sınav yoklama çizelgesi ve diğer tutanaklar sınavın uygulandığı akademik birimlerde en az 2 (iki) yıl süreyle saklanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 14 - (1) Bu Usul ve Esaslarda hüküm bulunmayan hallerde; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği, Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esasları, Selçuk Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE 15 - (1) Bu Usul ve Esaslar, Selçuk Üniversitesi Senatosunda kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 16 - (1) Bu Usul ve Esaslar hükümlerini Selçuk Üniversitesi Rektörü yürütür.