Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı

20.03.2023 - Türkçe Öğretimi Uyg. ve Arş. Mrkz.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

(SÜ-TÖMER)

YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİ SERTİFİKA PROGRAMI – NİSAN/MAYIS 2023

Programının Amacı

“Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı”nın amacı, katılımcılara teorik ve uygulamalı çalışmalarla Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi alanında temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır.

Kimler Katılabilir?

Programda bölüm kısıtlaması bulunmamaktadır. Üniversitelerin son sınıf öğrencileri ve mezunlar programa katılabilecektir.

Programın Süresi

Program 60 saat teori + 30 saat uygulama olmak üzere toplam 90 saattir. Program 3 hafta devam edecek, uygulamalar A1-A2-B1-B2-C1 sınıflarında yapılacaktır.

Başlama ve Bitiş Tarihi

24.04.2023 - 16.05.2023

Son Başvuru Tarihi

19.04.2023

Katılım Ücreti

90 saatlik eğitim programının kayıt ücreti 1500 TL’dir.

Katılımcılara ücret iadesi yapılamamaktadır. Kursiyerler geçerli mazeretini bildirdiği takdirde kaydı bir sonraki dönem sertifika programına aktarılmaktadır.

Ücretler VAKIFBANK, TR98 0001 5001 5800 7316 6263 10 numaralı İBAN numarasına, SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ adına gönderilir. Ücret gönderilirken açıklama bölümüne “Öğrenci adı-soyadı ile SÜ-TÖMER YDTÖS ÜCRETİ” yazılmalıdır.

Kayıt İçin Gerekli Belgeler

1. Ücretin ödendiğine dair makbuz.
  2. Kimlik/pasaport fotokopisi.
  3. Mezun öğrenciler için diploma fotokopisi, son sınıf öğrenciler için güncel tarihli transkript.

Gerekli belgeler .pdf formatında tomer@selcuk.edu.tr adresine gönderilir.

Eğitim Yeri

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ  (SÜ-TÖMER)

Derslerin İşlenişi

Dersler “Zoom” programı üzerinden canlı olarak gerçekleştirilecektir. Ders linkleri Whatsapp grubu üzerinden katılımcılarla paylaşılacaktır.

Belge

Eğitimin en az %70’ine katılan ve eğitim sonunda yapılacak sınavda ve uygulamada başarılı olan adaylara “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Başarı Sertifikası” verilecektir.

SEMİNER DERSLERİ

1. Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri, İki Dillilik, Neden Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi?
  2. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Sorunlar ve Çözümler, Türkçe Öğretiminin İlkeleri ve İncelikleri, Sınıf İçi İlişkiler
  3. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Hedef Kitlelere Göre (Günlük Türkçe, Akademik Türkçe, Turizm Türkçesi, İş Türkçesi vb.) Öğretim Programları Oluşturma ve Programı Uygulama
  4. Yabancı Dil Öğretiminde Temel Yaklaşımlar, Yöntem ve Teknikler, Avrupa Ortak Başvuru Metni ve Dil Öğretiminde Yeterlikler
  5. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretenler İçin Dil Bilgisi Öğretimi
  6. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Dinleme Metinlerinin Niteliği ve Dinleme Uygulamaları
  7. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Okuma Metinlerinin Niteliği ve Okuma Uygulamaları
  8. Yabancı Dil Öğretiminde Yazma Becerisinin Yeri ve Yazılı Anlatım Uygulamaları
  9. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Konuşma Becerisinin Yeri ve Sözlü Anlatım Uygulamaları
  10. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Kaynak Tanıtımı, Materyal Geliştirme ve Kullanımı
  11. Yabancı Dil Öğretiminde Teknolojiyi ve İnterneti Etkili Kullanmanın Yolları, Kısa Filmler ile Sinema Filmlerinin Kullanımı
  12. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Sınıf İçi Uygulamalar ve Etkinlikler, Eğitici Oyunlar ve Drama
  13. Yabancı Dil Öğretiminde Tematik Yaklaşım ve Kelime Öğretimi, Kültürlerarası İletişim ve Bir Beceri Olarak Kültür Aktarımı
  14. Örnek Ders Anlatımları / A1-A2-B1-B2-C1
  15. Yabancı Dil Öğretiminde Öğrenci Başarısını Ölçme ve Değerlendirme, Sınav Hazırlama ve Uygulama Esasları, Soru Hazırlama Atölye Çalışması

Not: Yukarıdaki her seminer dersi 4 ders saatidir. 15 ders x 4 saat= 60 saat teorik ders yapılacaktır. Ayrıca kursiyerler toplamda 30 saat olmak üzere, SÜ-TÖMER’de devam eden A1-A2-B1-B2-C1 seviyelerindeki dersleri izleyip programın son haftasında, ilgili eğitmenlerin gözetiminde ve belirlediği konularda sınıflarda ders anlatacaklardır. Şehir dışından katılım sağlayan kursiyerlerin ise talep etmeleri durumunda kendi şehirlerindeki resmî kurumlara ait Türkçe öğretim merkezlerinden (TÖMER) birinde 30 saatlik staj yapıp gerekli belgeleri müdürlüğümüze ulaştırmaları gerekmektedir. Kursiyerler teorik sınavda başarılı olmaları ve 30 saatlik stajlarını tamamları hâlinde sertifika almaya hak kazanırlar.

DERSLER

SAATLERİ

1. DERS

15.00-15.40

15.40-15.50

2. DERS

15.50-16.30

16.30-16.40

3. DERS

16.40-17.20

17.20-17.30

4. DERS

17.30-18.10

EĞİTMENLER

SÜ-TÖMER bünyesinde görev yapmakta olan, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi alanında deneyimli ve yetkin öğretim görevlileri programda görev alacaktır.

UYGULAMA

“Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Öğretmenlik Uygulaması” SÜ-TÖMER’deki A1-A2-B1-B2-C1 sınıflarında ilgili eğitmenlerin gözetiminde ve belirlediği konularda yapılacaktır.

Ayrıntılı Bilgi ve Başvuru İçin (Ebru KAYHAN)

SÜ-TÖMER, Selçuk Üniversitesi, Alaaddin Keykubat Kampüsü, 19 Mayıs Kapalı Spor Salonu Civarı, Merkezler ve Koordinatörlükler Binası Selçuklu/KONYA

Tel:           +90 332 223 31 20

Dahili: 331020