HIZLI ERİŞİM
Haberler

“Horasan’dan Anadolu’ya Kültür ve Edebiyatın Göçü” Konferansı yapıldı

“Horasan’dan Anadolu’ya Kültür ve Edebiyatın Göçü” Konferansı yapıldı

26.11.2024 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türkiye Araştırmalar Enstitüsü ve Selçuklu Araştırmaları Enstitüsü ortaklığıyla düzenlenen “Horasan’dan Anadolu’ya Kültür ve Edebiyatın Göçü” başlıklı konferans gerçekleştirildi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, tarihteki kültürel bağları canlandırmanın Türk dünyasının geleceği için hayati önem taşıdığını vurguladı.

 Müze Binası Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Temizel, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Tarih boyunca kültürün ve edebiyatın toplumların kimliklerini inşa eden, değerlerini şekillendiren ve geleceğe taşıyan en güçlü unsurlar arasında yer aldığını belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, “Selçuk Üniversitesi olarak bizler de geçmişin zengin mirasını günümüze ve geleceğe taşıyan her türlü akademik etkinliği desteklemeyi asli görevimiz olarak görüyoruz. Özellikle kültür ve edebiyat gibi toplumların ortak hafızasını ve kimliğini besleyen alanlarda yürütülen çalışmaların yalnızca akademik dünyaya değil, aynı zamanda dünya barışına ve insanlık adına dayanışma kültürüne de önemli katkılar sunduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Temizel ise “Selçuk Üniversitesi olarak derin tarihimiz, zengin kültürümüz ve güçlü bağlarımız bizlere büyük sorumluluklar yüklüyor. Biz de bu bağlamda bu programı düzenledik. Horasan Türk kültürünün, medeniyetinin ve yönetim şeklinin inşa edildiği bir coğrafyadır. Aynı zamanda pek çok kültür ve medeniyetin merkezinde yer alan şehirlerin bulunduğu bir coğrafyada yer alıyor. Bu topraklar; bilim, edebiyat, sanat, tasavvuf ve dini düşüncelerin doğup filizlendiği, zamanla yayılarak Anadolu’ya göç ettiği bir medeniyet beşiğidir” dedi.

Kırıkkale Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü emekli Öğr. Üyesi Prof. Dr. Karaismailoğlu, Semerkand ve Buhara gibi şehirlerin İslamiyet’in ilim ve irfan merkezleri olduğunu hatırlatarak “Hz. Mevlana bu coğrafyadan Anadolu’ya gelerek burada bir ışık yaktı. Anadolu, Horasan ve Türkistan’ı hiçbir zaman unutmadı. Ancak son yüzyılda bu bağlar zayıfladı ve bir süre karanlığa gömüldük. Şimdiyse Türk Cumhuriyetleri arasında yaşanan canlanma ve Türk Devletleri Teşkilatı gibi adımlar bu bağların yeniden güçleneceğini gösteriyor” şeklinde konuştu. Türk dünyasında son dönemde yaşanan gelişmelerin altını çizen Prof. Dr. Karaismailoğlu, Türk Devletleri Teşkilatı’nın kurulması ve alfabe birlikteliğine yönelik adımların tarihsel bağları yeniden güçlendireceğini söyledi.

Karaismailoğlu, Türkistan ve Horasan’ın birikimini doğru anlayıp yeni nesillere aktarmanın, Türk-İslam medeniyetinin yeniden ihyası için kritik bir adım olduğunu belirtti.

Programın sonunda Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu’na teşekkür belgesi takdim edildi.

68391
Öğrenci
390564
Mezun
3112
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu