HIZLI ERİŞİM
Haberler

“İletişimde Mevlana Perspektifi” konulu panel gerçekleştirildi

“İletişimde Mevlana Perspektifi” konulu panel gerçekleştirildi

13.12.2024 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Mevlana Araştırmaları Enstitüsünün düzenlediği “İletişimde Mevlana Perspektifi” konulu panel gerçekleştirildi. Panelde Mevlana’nın öğretilerinin iletişim alanındaki yeri ve önemi vurgulandı.

Sultan Alparslan Kültür Merkezinde düzenlenen programa İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Çakır, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Meral Serarslan, Doç. Dr. Emre Osman Olkun, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nuri Şimşekler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Çakır, “Kadim kültürümüzün öğretileri geçmişten bugüne gerek kitlesel gerekse bireysel iletişim alanlarında yaşanan zorluklara ışık tutuyor. Reklamcılık, gazetecilik, sinema, televizyon ve halkla ilişkiler gibi disiplinlere dair konuşurken bu alanların insanlarla bağ kurma, ikna etme, yönlendirme ve topluma rehberlik etme misyonları olduğunu unutmamak gerekir. İşte tam da bu noktada Hz. Mevlana’nın öğretilerinin, iletişim fakültelerinde eğitim gören siz kıymetli gençler ve bu alanda çalışan profesyoneller için eşsiz bir ilham kaynağı olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

Herkesin Mevlana’dan kendi anlayışı doğrultusunda istifade edebileceğini söyleyen Prof. Dr. Şimşekler de, “Biz bilim insanları, Hz. Mevlana’nın tüm eserlerini farklı disiplinlerden bir bakış açısıyla ele almalı ve yeni bilgiler üretmenin önemine inanmalıyız. Yeni bilgilerle Mevlana’yı anlamaya çalışmak gerekiyor” diye konuştu. Şimşekler, Hz. Mevlana’nın sözlerinin günümüz iletişim anlayışı için de önemli dersler içerdiğini belirtti.

Moderatörlüğünü Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tarhan’ın yaptığı “İletişimde Mevlana Perspektifi” panelinde; Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faik Özdengül, “Mevlana Perspektifinde Duygu, Düşünce ve Davranış Ekseninde İnsan”, KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Huri Deniz Karcı, “Dünyada Mevlana Çalışmaları”, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Erkam Yarar, “Mevlana’nın Turizm Açısından Konumlandırılması”, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aşina Gülerarslan Özdengül ise “Metafordan Hikayeye Hipnotik Dilin Gücü: İletişimde Mevlana Perspektifi” konulu sunum gerçekleştirdi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faik Özdengül, Mevlana’nın öğretilerini 25 yıldır okuduğunu belirterek onun felsefesinin insanların hayatlarına nasıl dokunduğuna dair deneyimlerini paylaştı.

KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Huri Deniz Karcı, dünyada Hz. Mevlana hakkında yapılan çalışmalara değindi.

Mevlana’nın şehirle olan ilişkisinin sadece turizm açısından değil, sosyolojik ve ekonomik açılardan da önemli bir boyut taşıdığını vurgulayan NEÜ Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ali Yarar, “Mevlana, Konya'nın hem turizm hem de kültürel markalaşma açısından büyük bir öneme sahip. Ancak şehir pazarlaması ve Mevlana’nın marka değeri üzerine yapılan çalışmalarda bütünleşik mesaj stratejisinin eksik olduğunu görüyoruz” dedi.

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aşina Gülerarslan Özdengül Mesnevi’nin; insanın iç dünyasını, duygularını ve iletişim biçimlerini anlamamıza yardımcı olacak önemli bir kaynak olduğunu ifade etti. Hikaye anlatıcılığının, insanın kendini ve başkalarını anlamasının en eski yolu olduğunu ifade eden Özdengül, insanların kendilerini ifade etme biçimlerinin değişik semboller aracılığıyla gerçekleştiğini ve her insanın aslında bir hikaye anlatıcısı olduğunu söyledi.

68391
Öğrenci
390564
Mezun
3112
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu