5.09.2024 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 8. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Kongresi başladı.
Selçuk Üniversitesi Müze Binası’nda düzenlenen programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Harmankaya, Bozkır Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Alagöz, protokol üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Ziraat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mithat Direk, kırsal ve şehir ilişkisinin önemine değinerek “Hepimiz şehirleşmek, medenileşmek, daha ileri boyutlara gitmek istiyoruz. Ancak şehrin varlığı kırsalın varlığıyla eşdeğerdir. Şehir ne kadar medeni ise kırsal da o kadar medenidir. Bunları birbirinden ayırmamız çok da mümkün değildir. Bu nedenle bu ikisini birleştirmek için sadece şehri ihya etmek yetmiyor, kırsalı da ihya etmemiz gerekiyor. Kırsalı ihya etmek de sadece üretimle olmuyor, esasen bu üretimi çeşitlendirmek, farklılaştırmak ve markalaştırmak önem taşıyor” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Direk, 14 ülkeden 75 bildirinin sunulduğu kongrenin bilim dünyasına fayda sağlamasını diledi.
Turizmin kültürel miras açısından önemine değinen Bozkır Belediye Başkanı Yardımcısı Hüseyin Alagöz, aynı zamanda kırsala ve şehre de destek veren bir önemli alan olduğunu ifade etti.
Kırsal turizmin ve kalkınmanın önemini vurgulayan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Harmankaya, “Kırsal alanda yaygın olan üretim faaliyeti tarımdır. Ancak tarım tek başına kırsal nüfus için bir istihdam kaynağı olarak yeterlilik sağlayamıyor. Dolayısıyla kırsal alanlarda istihdam sorununu çözecek ve geliri çeşitlendirecek alternatif faaliyetlerin de yaygınlaştırılması gerekiyor. Bu faaliyetlerden birisi de turizmdir. Kırsal turizm sadece ekonomik kalkınma için değil, aynı zamanda kültürel mirasın korunması ve sürdürülebilir çevre yönetimi için de büyük bir fırsat yaratıyor” diye konuştu.
Kongreye ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu; tarım, turizm ve kırsal turizm gibi kavramların alt başlıklar altında zenginleşen çok büyük bir yapıya sahip olduğunu belirterek özellikle Konya’nın ekolojik yapısının, tarım ve turizm potansiyelini daha da arttırdığını söyledi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayramoğlu, kırsal alanlarda nüfusun azalması ve genç nüfus eksikliği gibi sorunların çözümünün alternatif gelir kaynağı olan kırsal turizmin geliştirilmesiyle mümkün olacağını ifade etti.
Kongrenin tarım sektörünün sürdürülebilirliği, kalkınma ve turizm açısından önemli bir tartışma platformu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bayramoğlu, tüm katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından katkı sağlayanlara teşekkür plaketi takdim edildi.