HIZLI ERİŞİM
Haberler

Futbol antrenörlerinin maç sırasındaki stres seviyeleri incelenecek

Futbol antrenörlerinin maç sırasındaki stres seviyeleri incelenecek

30.09.2024 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

Selçuk Üniversitesinde spor alanında antrenörler üzerinde hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında futbol antrenörlerinin maç sırasındaki kalp atım hızı analiz edilerek antrenörlerin stres yönetimine katkı sağlanması hedefleniyor.

Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Taşkın’ın “Futbol Antrenörlerinde Müsabaka Süresince Kalp Atım Hızı Değişkenliğine Dayalı Stresin Spektral Analizi” adlı projesi TÜBİTAK (1001) tarafından desteklenmeye değer görüldü.

 Projenin antrenörler üzerinde yapılan ilk bilimsel çalışma olma özelliğini taşıdığını belirten Prof. Dr. Halil Taşkın, “Araştırmanın özgün yanı, ilk kez antrenörlerin yaşadığı stres kaynaklarının detaylı bir şekilde incelenmesi. Müsabaka süresince karşılaşılan hücum, savunma, duran toplar, penaltılar gibi oyun durumları antrenörlerin psikolojik durumunu ve performanslarını doğrudan etkileyebilir. Antrenörlerin psikolojik durumlarının değerlendirilmesi sadece sporcular için değil, antrenörler için de büyük önem taşıyor. Proje, antrenörlerin müsabakalardaki stres durumlarını daha iyi anlamalarına ve yönetmelerine yardımcı olacak” ifadelerini kullandı.

CİDDİ SAĞLIK SORUNLARININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

Yapılacak çalışmanın önemli bir hedefinin de antrenörlerin sağlık durumlarını korumak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Taşkın, “Müsabakalarda yaşanan ani ölümler gibi ciddi sağlık sorunlarına karşı, stres yönetimi eğitimi verilecek. Antrenörler, düzenli seminerler aracılığıyla stres yönetimi ve psikolojik destek konularında bilgi sahibi olacaklar” diye konuştu.

ARAŞTIRMA 24 AMATÖR FUTBOL ANTRENÖRÜNÜN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞECEK

Proje, 24 amatör futbol antrenörünün katılımıyla en az 12 resmi müsabakanın takip edilmesiyle gerçekleştirilecek. Araştırmanın başında antrenörlerin müsabakalardan 24 saat önceki genel stres durumları, POLAR kalp atım monitörleri ile kaydedilecek. Müsabaka günü ise antrenörlerin stres düzeyleri, müsabakanın çeşitli evrelerinde ve sonrasında ölçülecek. Elde edilen veriler, antrenörlerin maç esnasında karşılaştıkları stres kaynaklarını belirlemeye yardımcı olacak. Proje sonunda, antrenörlerin stres yönetimi konusundaki farkındalıklarını artırmak için Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) ve Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) ile iş birliği yapılacak.

Prof. Dr. Halil Taşkın,  futbol dünyasında ilk kez antrenörlerin stres yönetimi üzerine yapılan bu çalışmanın, sporun daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde gelişmesine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Medya
68391
Öğrenci
390564
Mezun
3112
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu