HIZLI ERİŞİM
Haberler

Konya’da ‘Eğitimden Üretime Tarım Çalıştayı’

Konya’da ‘Eğitimden Üretime Tarım Çalıştayı’

26.06.2022 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

Selçuk Üniversitesi (SÜ), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen Eğitimden Üretime Tarım Çalıştayı’nın açılış töreni gerçekleştirildi. 2 gün sürecek çalıştayda, tarım sektöründe örnek ve yenilikçi uygulamalar, nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi konuları değerlendirilecek.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Selçuklu Kongre Merkezinde düzenlenen çalıştayın açılışında, SÜ Ziraat Fakültesinin yaklaşık 40 yıllık bilgi, tecrübe ve alt yapısıyla sadece bölgenin değil, Türkiye ve Avrupa'nın en iyisi olma hedefiyle hareket ettiğini söyledi. Ulusal ve uluslararası projelere sahip Fakültenin, dünyadaki değişim ve yenilikleri ülke tarımına sunma noktasında özverili şekilde çalışma gerçekleştirdiğini ifade eden Prof. Dr. Aksoy, “Fakültemiz, bünyesinde yer alan laboratuvarları ve teknik alt yapısıyla önemli bir tarımsal eğitim merkezi haline geldi. ‘Hibrit şeker pancarı’ ve ‘hibrit ayçiçeği’ tohumu geliştirme, ‘topraksız ve insansız tarıma dayalı yeni nesil akıllı tarım sistemi’ gibi önemli projelerle bölgemiz ve ülkemizin tarımsal gelişimine de önemli katkılar sunmaktadır. Bitkisel ve hayvansal üretimde kayıpları önlemek ve üreticileri doğru bilgiye ulaştırmak için yine Fakültemiz bünyesinde kurulan ‘Alo Ziraat Çiftçi Danışma Hattı’ başta Konya olmak üzere Türkiye’nin pek çok noktasından arayan çiftçilere, alanında tecrübeli akademisyenler aracılığıyla profesyonel destek imkanı sunmaktadır. Nitekim Avrupa Birliği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TÜBİTAK gibi kurumlardan aldığı desteklerle hayata geçirdiği onlarca projeyle Fakültemiz, ülkemizin tarımsal gelişimine önemli katkılar sunmaya devam ediyor.” diye konuştu.

“ÇALIŞTAYIN ÖNEMLİ ÇIKTILARININ OLACAĞINA İNANIYORUM”

Prof. Dr. Aksoy, Türkiye’nin tarım alanında daha iyi noktalara gelmesi için tüm kurumlara destek olma ve iş birliği içerisinde hareket etmeyi sorumluluk olarak gördüklerini aktardı. Prof. Dr. Aksoy, “Çalıştay sonucunda tarım alanında örnek uygulamaların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması ile tarım sektöründe nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi noktasında önemli çıktıların elde edileceğine inanıyorum. Selçuk Üniversitesi olarak tarım sektörünün güçlenmesi için yeni neslin yetiştirilmesi noktasında üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getireceğiz.” dedi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, “Türkiye, dünyanın en büyük tarım ülkelerinden biri. Tarımsal hasılada Avrupa’nın en büyüğüyüz. Dünyada da ilk 10’dayız. Geçtiğimiz yıl rakamları itibarıyla söylüyorum; sadece ayçiçeğinde yüzde 63 oranında ama başak ürünlerinin neredeyse tamamında yüzde 100’ün üzerinde bir verimle geçen yılı kapattık. Bu büyük ülke, emin adımlarla 20 yıldır olduğu gibi tarım ve ormanda da inşallah ilerlemeye devam edecek. Kimsenin bundan herhangi bir kuşkusu olmasın. Bunun devam edebilmesi için mesleki eğitim şart. Mesleki eğitim tarım ve ormanda da şart. İnşallah imzalanan bu protokolün ardından yaklaşık 24 yıl önce kesintiye uğrayan 28 Şubat’ın karanlık günlerinde baltalanan mesleki eğitim, tarım ve ormanda da 2 bakanlığın yüksek bir katkısı ve kooperasyonuyla yeniden yerini bulacak.” şeklinde konuştu.

“YARINLARIMIZI GARANTİYE ALACAK BİR ÇALIŞTAYDAYIZ”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, çalıştayın hayırlı olmasını dileyerek, “Konya, özellikle son yıllarda tarımsal ve hayvansal üretimle adeta Türkiye’nin gıda güvenliğinin garantisi oldu. Pandemi döneminde çiftçilerimiz her türlü zorluğa rağmen üretmeye devam etti. Konya’nın üretime devam etmesi ülkemiz için çok önemli ve kıymetli. Aynı zamanda bir eğitim şehriyiz. Bugün ikisinin birleştiği ve yarınlarımızı garantiye alacak bir çalıştay gerçekleştiriyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, “Mesleki eğitim merkezlerinde çok büyük bir ivme yakaladık. 100 binlerden bugün 600 binlere yaklaşan bir sayıya ulaştı. Tarım liselerimiz de bin 770. Çok şükür, 254 öğrenciyle yüzde 15’i Konya’da öğrenim görüyor.” dedi.

Konya Valisi Vahdettin Özkan, tarımın alın terine dayalı stratejik bir alan olduğunu bildirdi. Bu anlamda kaliteli bitkisel ve hayvansal üretimin artırılmasında verilecek eğitimlerin önemini vurgulayan Özkan, Konya’nın geçmişten günümüze eğitim, kültür, ilim ve bilimi bünyesinde barındırdığını anlattı. Özkan, Bakanlıkların multidisipliner bir projeyle tarımsal ve hayvansal üretime katkı sağladığını sözlerine ekledi.

“YENİ BİR TARIM HİKAYESİ YAŞATTIRACAĞIZ”

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Bugün başlattığımız hareket; 2 Bakanlık, Valilikler, Büyükşehir Belediye Başkanlarımız, Belediye Başkanlarımız ve Yükseköğretim Kurumlarımızla, Selçuk Üniversitemizle birlikte başlayan çok kıymetli bir hareket. İnşallah bu hareket tüm illerimize, ilçelerimize hızla sirayet ederek yeni bir tarım hikayesini Tarım ve Orman Bakanlığımızla birlikte bu ülkeye yaşattıracağız.” diye konuştu.

Çalıştaya Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Milli Eğitim il müdürleri, öğretim elemanları, öğretmenler ve STK temsilcileri katıldı.

 

 

Medya
68476
Öğrenci
390572
Mezun
3114
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu