13.12.2024 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin felsefesi; ABD Drake Üniversitesi öncülüğünde, Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü iş birliğinde gerçekleştirilen araştırmayla modern dünyanın sorunlarına çözüm önerileri sunmayı amaçlıyor.
“Mevlana ve Pozitif Psikoloji, Modern Çağın Huzursuz İnsanına 13. Yüzyıldan Bir Rehber” adlı çalışmasıyla Ronald Troyer Araştırma Teşvik Ödülü’ne layık görülen ABD Drake Üniversitesi Eğitim Fakültesi Liderlik ve Psikolojik Danışma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bengü Ergüner Tekinalp, projesini Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ile yaklaşık 2 yıldır sürdürüyor. Tekinalp, “Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nuri Şimşekler ile Mevlana’nın ilk 18 beytini örnek alarak 18 konu belirledik. Mutluluk ya da insanın iç huzura kavuşması konusunda Hazreti Mevlana’nın görüşleriyle pozitif psikoloji araştırmalarını harmanlamayı amaçlıyoruz. Araştırma kapsamında görüştüğümüz kişiler ABD, İngiltere ve Almanya'da yaşayan ve Mevleviliğe ilgi duyan kişilerden oluşuyor. Şu ana kadar görüştüğümüz kişilerden ortaya çıkan şey; zorluklardan kaçarak değil, zorlukların aşılarak mutluluk duygusuna ulaşıldığı oldu” diye konuştu.
Araştırmayı 2025 yazı sonuna kadar devam ettirmeyi düşündüklerini ve ardından bir kitap önerisi haline getirip yayıncılara teslim edeceğini ifade eden Tekinalp, ilerleyen yıllarda kitabı Türkçeye de çevirmeyi planladığını aktardı.
Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nuri Şimşekler de dünyada bilimsel anlamda Mevlana’ya olan ilginin her geçen yıl biraz daha arttığını dile getirdi. Günümüz insanının, bu yüzyılda büyük kaos, doymuşluk ve memnuniyetsizlik içinde olduğunu belirten Şimşekler, “Mevlana’nın 800 yıl önce sadece bir şair, mutasavvıf, müderris olmadığını; fikirlerinin günümüze kadar ulaştığını ve evrensel bir değer olduğunu görmekteyiz. Üniversiteyle görüşmelerimiz 2 yıldır devam ediyor. Günümüz modern insanının ruhsal problemlerine nasıl çözüm bulunacağı, Mevlana örneğiyle ortaya konacak” dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı