17.12.2023 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un teşrifleriyle Hz. Mevlana’nın 750. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma kapsamında gerçekleşen “Şebiarus Töreni”ne katıldı.
Bu yıl “Vuslat Vakti” temasıyla gerçekleştirilen Hz. Mevlana’nın 750. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri “Şebiarus” programıyla son buldu. Mevlana Kültür Merkezinde düzenlenen “Şebiarus” programına Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Milletvekilleri, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, ilçe belediye başkanları, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, ilçe belediye başkanları, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, yerli ve yabancı çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Bugün kalplerimizin derinliklerinde bir ışık yakmak ve dünyamızın huzur arayışında yol gösterici olarak Mevlana Hazretlerinin mirasını hatırlamak için bir aradayız. Mevlana Hazretleri sadece bir derviş, bir şair veyahut bir alim değildi. O, tüm insanlık için bir rehber ve bir ışık kaynağıydı. Sevginin nefreti ve ayrılığı yok denilebilecek en güçlü silah olduğunu öğütleyen Hz. Mevlana, dünyamızın kaos ve ayrılıklarla dolu bugünlerinde insanlığa ışık tutmaya devam ediyor. Hz, Pir’in ‘Barış dalgaları, gönül kirlerini giderir. Sevgi, acıları tatlıya çeker. Sevgilerin aslı ise hak yolunda gitmektir’ sözlerine hepimiz kulak vermeliyiz. Umudumuzu ve gönüllerimizi birleştirip dünyamızı hep birlikte adaletin ve iyiliğin hüküm sürdüğü bir yer haline getirmeliyiz. Ümit ediyor ve inanıyorum ki Hz. Mevlana’nın öğretileriyle yoğrulmuş barış dolu bir dünya inşa etmek, hep birlikte gayret ederek mümkün olacaktır. Bu vesileyle Filistin toprakları başta olmak üzere tüm dünyada huzur ikliminin hüküm sürmesini, mazlumların acılarının dinmesini ve zalimlerin zulmünün son bulmasını temenni ediyorum. Konya’mızdan yayılan bir güneş gibi asırlardır tüm insanlığa yol gösteren Hz. Pir’i, vuslatının 750. yılında rahmet ve minnetle anıyorum.” diye konuştu.
Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Hz. Mevlana oluşturduğu gelenekle Türk irfan hayatını besleyen çok önemli bir kaynaktır, bir hazinedir. Bu kaynak Anadolu’dan Rumeli’ye uzanan manevi bir silsile ile irfan yolunu oluşturmuştur. Hz. Pir, bütün insanlığı kucaklamış ve bütün insanlık tarafından derin bir teveccühle karşılanmıştır. Eserleriyle çokluk içinde birliği görmeyi, birlik içinde de çokluğu görmeyi ve sanattan sanatkarı göstermeyi sağlıyor. Hz. Pir’in yorumları, tevhidi ve kainattaki nizamı zihinlere nakşediyor. Hz. Mevlana; sanat, zarafet ve edebiyatta derin tesirler bırakmıştır. Aynı zamanda medeniyetimizin ahlak anlayışını en veciz bir şekilde ifade etmiştir. Bütün zamanlar için insanlığa ışık tutan büyük mütefekkir Hz. Mevlana fıtratı esas alarak tüm insanlığa kemalat yolunu göstermiştir. Bu yıl Mevlana Celalettin-i Rumi’yi anma törenlerinde ‘vuslat vakti’ diyerek ihtirastan, adaletsizlikten uzak duracağız. Bu duygularla, Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle ilan edilen ‘2023 Mevlana Yılı’nda Hazreti Pir’i vuslatının 750. yıl dönümünde rahmetle anıyorum. Başta yanı başımızdaki Kudüs olmak üzere coğrafyamızın ve tüm barışın ve adaletin yeniden tesis edildiği, Hz. Mevlana’nın tevhid ve muhabbet tarifindeki birlik ve huzurun yeniden vücut bulduğu bir dünya temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “İnsanı tanımayı, yaradılanı sevmeyi sadece bu topraklara değil tüm dünyaya öğreten ve Yaradan’a giden yolun muhabetten ve kardeşlikten geçtiğini gösteren Mevlana Celaleddin-i Rumi’yi bugün bir kez daha minnet duygularıyla anıyorum. Mevlana Hazretlerinden bahsederken öncelikle ve neredeyse sadece aşktan söz etmek gerekir. Onun anıt eseri Mesnevi’nin temeli aştır. Tabiatı sevmek, tabiatın içindekilere sevgi duymak, insanlara muhabbetle bakmak, Allah aşkıyla dolup taşmak, bütün bunlar Mevlana’nın gönül haritasının kilometre taşlarıdır. Hz. Mevlana’nın ömrünü sevgiye, muhabbete aşka hasretmesini ne kadar kıymetli, önemli olduğunu bugün bir kez daha müşahade ediyoruz. Bilindiği üzere İsrail’in yıllardır sürdürdüğü baskıcı, işgalci politikaları, 7 Ekim’den bu yana yeni bir boyuta, soykırım boyutuna taşındı. Tam bir insanlık dramı yaşanıyor Filistin’de, özellikle de Gazze’de. Bu yaşananlar Mevlana’nın en ibretlik hikayelerle, en veciz anlatımlarla, bıkıp usanmadan dikkatlere sunduğu insan sevgisinin kardeşçe yaşayıp gitme, Hakk’a ve hukuka riayet etme, bütün bunları da muhabetle yapma çabalarının ne kadar isabetli olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye olarak dünyanın dört bir yanındaki haksızlıklara itirazlarımızı sürdüreceğiz. Adalet ve hakkaniyet çizgisinden sapmama noktasındaki kararlılığımız, zulme ve haksızlığa karşı olan duruşumuz devam edecek. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin sevgi dolu öğretisini daha sık hatırlamaya, hatırlayıp yaymaya, yayıp uygulanır kılmaya dair çabalarımız sürecek. Vefatının 750. yıl dönümünde Mevlana Hazretlerini rahmetle, minnetle, şükranla yad ediyoruz. Yüce Allah birliğimizi, beraberliğimizi, muhabbetimizi daim kılsın.” dedi.
Hz. Mevlana’nın 750. yıl dönümü etkinliklerinden dolayı Konya’da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Bugün insanları renklerine, ırklarına göre ayırarak bir hiyerarşi oluşturanlara inat, Hz. Mevlana ve onun sahip olduğu gelenek irfan mektebi, insanı Hz. İnsan olarak görmeyi bize öğretiyor. Filistin'de, taş taş üstüne bırakmayanları, baş baş üstüne bırakmayanları hatırlatırız ki Hazreti Mevlana'nın döneminde de Anadolu kıtası başta olmak üzere bütün bu coğrafyalarda bugünkü, bu katliamcılara, bu katillere benzer Moğollar'ın istilası vardı. Allah aşkına hangi biriniz Moğollardan birisinin ismini anıyorsunuz? Ama bütün insanlık Moğollar'a karşı insanlığı, vicdanı, ahlakı, fazileti öğreten Hazreti Mevlana'yı tanıyor, biliyor, anlıyor, bugün de anmaya devam ediyor. Hz. Mevlana’dan barışı, kardeşliği, dostluğu öğrendik. ‘Kudüs’ün bizimle ne ilgisi vardır?’ diyenler olursa onlara söyleyecek çok şeyimiz var. Mücâhidîn-i Mevleviyye Alayı Kudüs’ü savunan en önemli alaylardan birisidir. Kudüs cephesi dün yalnız kalmadı, bugün de yalnız kalmayacaktır. Anadolu kıtası başta olmak üzere bütün bu coğrafyalarda insanlığı, vicdanı, ahlakı, fazileti öğreten Hazreti Mevlana’yı rahmetle anıyorum.” diye konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğunca sanatçı Ahmet Özhan tarafından tasavvuf müziği konseri verildi. Ardından Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, sema gösterisi yaptı.