HIZLI ERİŞİM
Haberler

'Şehir ve Medeniyet Çalıştayı' düzenlendi

'Şehir ve Medeniyet Çalıştayı' düzenlendi

14.05.2022 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

Selçuk Üniversitesi, Karatay Belediyesi ve Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği tarafından “Şehir ve Medeniyet Çalıştayı” düzenlendi. Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy’un da katıldığı çalıştayda kültür dünyasının kazanımlarını artırmak için yapılması gerekenler anlatıldı.

Celaleddin Karatay Gençlik Merkezinde gerçekleştirilen Şehir ve Medeniyet Çalıştayı’nın açılış konuşmasını Cihannüma Derneği Genel Başkanı Rıza Yorulmaz yaptı.  Çalıştay için Konya’nın tercih edilmesinin tesadüf olmadığını vurgulayan Yorulmaz, “Konya; medeniyetimizin temel taşlarından Selçuklunun başşehri, hoşgörünün sembolü Mevlana’nın diyarı, inancımızın ve iddiamızın sembolü, baharı başlatan çiçek, Erbakan’ın şehri. Tarihin akışı içerisinde mütemadiyen nüfus artmakta, teknoloji gelişmekte ve insanoğlunun konfor alanı genişlemektedir. Bizler, köklü bir medeniyetin sahipleri ve varisleriyiz. Bizim ait olduğumuz medeniyet öğretilerinde insan, eşrefi mahlukattır ve her şey insanın emrine verilmiştir.” diye konuştu.

“ŞANLI TARİHİMİZDEN ALDIĞIMIZ GÜÇ VE ENERJİYLE ÇALIŞIYORUZ”

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da “Medeniyeti inşa eden, taşıyan ve yaşatan mekanlardır. Şehirler, üzerinde mensubu olduğu medeniyetin izlerini taşır. Bu yüzden şehir ve medeniyet birbirini tamamlayan iki olgudur. Ecdadımız, Avrasya topraklarından çıkarak 16 devlet kurup, hakim oldukları toprakların ebedi Türk yurdu olmasını sağladı. Eşsiz Selçuklu medeniyetiyle kültürel zenginliklerini ve İslam’ın sevgisi ile adaletini getirdi. Karatay Belediyesi olarak inşanın somut, imarın ise soyut bir kavram olduğu bilinciyle, şanlı tarihimizden aldığımız güç ve enerjiyle medeniyetimizi daha da yücelten çalışmalar içerisindeyiz.” dedi.  

“KADİM TARİHİMİZİN BİZLERE SUNDUĞU MİRASI ÇOK İYİ ANLAMALIYIZ”

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy da “Bizler biliyoruz ki şehirler, medeniyetlerin mekansal karşılığıdır. Bunun için şehirlerimizi sadece insanların bir araya gelerek oluşturduğu yerler olarak değerlendiremeyiz. Bir arada yaşayabilmeyi sadece ortak mekanları kullanmak olarak görmemeliyiz. İçinde bulunduğumuz mekanları anlamlandırmalıyız. İşte bu da medeniyetin bizlere sunduğu en güzel imkanlardandır. Hem şehirler medeniyeti hem medeniyetler şehirleri yakından etkilemektedir. Bu bağlamda kadim tarihimizin bizlere sunduğu mirası çok iyi anlayıp çağımıza uygun hâle getirmeliyiz. İşte o zaman çağa bir nefes olacak; farklı ve anlamlı bir soluk getirmiş olacağız. İşte bu noktada, içerisinde bulunduğumuz kadim şehir Konya’da yaşayan insanlar olarak bizlere büyük görevler düşüyor. Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapması hasebiyle Türk – İslam medeniyetinin gelişmesi ve yükselmesi noktasında büyük bir öneme sahip olan Konya, tarihten aldığı ilhamla bunu başarabilecek bir şehirdir. Selçuklu Devleti’nin payitahtı olması sebebiyle eğitimden kültüre, siyasetten sosyal yaşama kadar pek çok alanda yaşanan olay ve gelişmelerin merkezinde yer alan Konya’mız, bu köklü medeniyetin şehirlere yansımasının en net görülebileceği yerlerden biridir. Nitekim şehrimizin farklı alanlarında yüzyıllar önce inşa edilen medeniyet abideleri hâlâ bütün ihtişamı ile bizi karşılıyor.” dedi.

“ŞEHRİ, MİKROORGANİZMAYA BENZETİYORUZ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar da “Şehri mikroorganizmaya benzetiyoruz. Şehir, mimarların eliyle, emeğiyle başlatılıp daha sonra bu hücrelerin büyümesiyle oluşuyor. Bir mimar, ailenin ihtiyaçları doğrultusunda konutu inşa ediyor. Şehir ise o konutun dış mekana yansıması için oluşturulan bir mekanizma.” ifadelerini kullandı.  

 

Şehir ekosistemi, yerel yönetim, geleceğin şehirleri, şehir kimliği ve kültürel miras, toplumsal yaşam, şehir sosyolojisi, şehir güvenliği ve konut tipolojisi gibi konular ışığında fikir çalıştayının yapıldığı programa; Konya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, kamu ve özel sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Medya
68476
Öğrenci
390572
Mezun
3114
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu