HIZLI ERİŞİM
Haberler

Selçuk Üniversitesi Sarıcalar Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde buğday hasadı başladı

Selçuk Üniversitesi Sarıcalar Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde buğday hasadı başladı

27.07.2023 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesindeki Sarıcalar Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde yetiştirilen buğdayların hasadı, Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy'un katılımıyla başladı.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Üniversite olarak bölgenin en önemli araştırma ve geliştirme üniversiteleri arasında yer aldıklarını söyledi. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu alanlarda bilimsel çalışmalara ve akademisyenlerin saha uygulamalarına katkı sağladıklarını ifade eden Prof. Dr. Aksoy, “Bugün yaptığımız hasatla akademisyenlerimizin uygulama alanlarındaki denemelerini görme fırsatımız oldu. Bizim için kıymetli olan; yerli ve milli üretim potansiyeline katkı sağlamak, yerli ve milli üretim süreçlerindeki bilimsel etkinliklere destek vermek. Bu bağlamda öğrencilerimize yönelik teorik eğitimin yanı sıra pratik eğitim alabilmeleri için de uygulama alanlarının oluşturulması gerekiyor. Üniversite olarak bunlara katkı sağlıyoruz. Bugün burada öğrencilerimizin deneme tarlaları olduğu gibi bilimsel çalışmaların yapıldığı tarlalar da bulunuyor” dedi.

“YERLİ VE MİLLİ TOHUMLAR ÜZERİNE ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Rektör Prof. Dr. Aksoy, öğrencilerin deneme tarlalarında ilk defa eğitimlerini gerçekleştirdiğini ve ekim – dikim faaliyetlerinde bulunduğu belirtti. Akademisyen – öğrenci bütünlüğünün Üniversite ve Türkiye’nin geleceği açısından büyük katkı sağladığını anlatan Prof. Dr. Aksoy, “Bu alanda bugün itibarıyla hasadını yaptığımız ürünler elbette ki buğday, arpa gibi ürünler ama diğer taraftan ülkemizin tohum üretimine katkı sağlayacak denemeler de yapılıyor. Bilindiği üzere şeker pancarı, ayçiçeği ve mor havuç tohumları büyük oranda ithal ediliyor. Bundan dolayı da Üniversite olarak yerli ve milli tohum üretimi noktasında yakın zamanda milli tohumlarımızın üretimine katkı sağlayacağımızı umut ediyorum. Üniversite olarak milli tohumlarımızı da piyasada çiftçilerimizle buluşturmayı arzu ediyoruz. Akademisyenlerimiz, laboratuvarlarda çalışmalarını yaparken diğer tarafta da TÜBİTAK projeleriyle yerli tohum üretimine katkı sağlıyorlar” diye konuştu.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gezgin ise Fakülte olarak bölge ve ülke tarımına katkılar vermeye devam ettiklerini aktardı. Özellikle buğday çeşitlerinin ıslahı, şeker pancarı, ayçiçeği, yemeklik tane baklagiller, yem bitkileri, havuç, domates başta olmak üzere farklı sebzelerin ıslahı konusunda farklı kurum ve kuruluşlarla çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getiren Prof. Dr. Gezgin “Fakülte olarak yeni çeşitlerin geliştirilmesine katkı sağlıyoruz. Çiftliğimizde bu çerçevede üretim olarak da katkı sunuyoruz. Bugün hasadımıza başladık. Buğday veriminde sulu şartlarda dekar başına 800 – 900 kilogram ortalama elde edebilmekteyiz. Yine burada yaptığımız çalışmalarda elde ettiğimiz sonuçları, deneyimleri bölgedeki çiftçilerle paylaşıp bitki yetiştiriciliği konusunda yararlanmalarını da sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından 500 dekar alanda gerçekleştirilecek hasada başlandı. Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy da bir süre biçerdöverle buğday hasadı gerçekleştirdi.

Hasat etkinliğine Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Harmankaya, Çiftlik Sorumlusu Ziraat Mühendisi Mehmet Acar, öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı.

Medya
68476
Öğrenci
390572
Mezun
3114
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu