24.05.2024 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Selçuk Üniversitesi Yaşlı ve Engelliler Eğitim, Bakım, Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından "Türkiye Yüzyılı’nda Yaşlı Sağlığı Uygulamaları” başlıklı panel düzenlendi.
Selçuk Üniversitesi Müzesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı ve Yaşlı ve Engelliler Eğitim, Bakım, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İlhan Çiftci yaptı. Genç nüfusuyla ön planda olan Türkiye’nin, yaşlanmaya doğru giden bir ülke pozisyonuna dönüştüğünü belirten Prof. Dr. Çiftci, “Yaşlılarla yaşamaya alışkındık ancak artık geniş aile modeli hiç konuşulmuyor. Yaşlılara bakım konusunda bile sıkıntılar yaşamaya başladık. Kaybettiğimiz değerleri, politikaları geri kazanma konusunda farkındalık oluşturmak için bu tür panellere devam edeceğiz.” dedi.
Başkanlığını Yaşlı ve Engelliler Eğitim, Bakım, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Yorulmaz’ın yaptığı panelde konuşan Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Özmete; aktif yaşlanmanın, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini güçlendirmek için sağlık, katılım ve güvenlik ile ilgili fırsatların optimum düzeyde sağlandığı bir süreç olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özmete, “2050 yılında dünya nüfusunun 1 buçuk milyarı 65 yaş üstü olacak. 2070 yılını geçtiğimizde ülkemiz de başta olmak üzere dünya nüfusu azalmaya başlayacak. Son yıllarda hem dünyada hem ülkemizdeki sağlık ve teknolojideki gelişmelere bağlı olarak insan ömrünün uzaması, insanlığın en önemli başarısı. Ülkemizde yaşlı nüfus oranı yüzde 10,2. Yani 8 milyon 722 bin 806 kişi. ” şeklinde konuştu.
Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Örnek de yaşlıların sağlık, refah ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik pozitif ayrımcılık sunulduğunu kaydetti. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezinin (SABİM), özellikle acil durumlar ve doğal afetlerde hızlı ve etkili bir şekilde hareket ederek yaşlıların ihtiyaçlarına cevap verdiğini dile getiren Örnek, “Sağlıklı Yaş Alma Merkezi (YAŞAM) Projesi, Türkiye’de yaşlı bireylerin sağlıklı ve aktif bir yaşam sürmelerini desteklemek amacıyla geliştirilen bir proje. 204 saha ekibi yaşlılar için ev ziyaretlerine başladı.” ifadelerini kullandı.
Panelin sonunda konuşmalara teşekkür belgeleri takdim edildi.