13.05.2024 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi ev sahipliğinde “Bilişim Çağında Dezenformasyon” adlı konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş katıldı.
Merkezi Derslik Çatalhöyük Amfisi’nde gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Taner Taşkıran, “Dezenformasyon, bilgiye erişimin kolaylaştığı ancak yanıltıcı içeriklerin de hızla yayılabildiği bir çağda toplumumuzun karşı karşıya olduğu ciddi bir tehdit. Dezenformasyonla mücadelede bilinçli ve güçlü bir toplumu oluşturmak için birlikte çalışacağız.” dedi.
İletişim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. İmran Aslan da “Yanlış veya doğruluğu bulunmayan ve kasıtlı olarak yayılan bilgiyi çarpıtma anlamına gelen dezenformasyon kavramı, ulusal ve uluslararası düzeyde mücadele edilmesi gereken bir olgu olarak kabul ediliyor.” şeklinde konuştu.
Dezenformasyonun sadece İletişim Fakültesi öğrencilerini değil, üniversitelerdeki diğer bölümleri de ilgilendirdiğini belirten Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş ise bir buçuk yıl önce kurulan Dezenformasyonla Mücadele Merkezinin; toplumsal krizler ile iletişim alanında yaşanacak krizleri önlemek için işin doğrusunu, gerçeğini yazan, açıklamasını yapan bir birim olduğunu kaydetti.
Kardaş, “Dijitalleşmeyle birlikte iletişim araçları çok fazla büyüdü, etki alanı genişledi. İletişim Fakültesi öğrencileri olarak sizler teknolojiyi takip eder, süreçlere hakim olursanız bu süreçleri işleten, yöneten bir gelecekte var olabileceksiniz. O nedenle yapay zeka gibi gelişmelerle ilgilenmeniz çok değerli ve kritik.” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlara da önemli tavsiyelerde bulunan Kardaş, en asgari düzeyde medya okuryazarlığının öğrenilmesi gerektiğini belirterek “Hangi başlığın niçin atıldığını, haberin aslında ne olduğunu, nereye doğru gittiğini anlayıp sezmemiz gerekiyor. Aileler, çocuklara örnek olması gerektiğinden sosyal medya kullanımına dikkat etmeli. Süreçleri izlemeli, araştırmalılar. Hem içeriden hem dışarıdan dezenformasyon üzerinden Türkiye’ye saldıran belli kesimler var. Gelişmemizi, ilerlememizi hazmedemeyenlerin ürettiği bilgi kirliliğine, dezenformasyona karşı uyanık olmamız lazım.” dedi.