HIZLI ERİŞİM
Haberler

Selçuk Üniversitesinde ‘Hz. Mevlana’da kadının yeri ve önemi’ konuşuldu

Selçuk Üniversitesinde ‘Hz. Mevlana’da kadının yeri ve önemi’ konuşuldu

30.09.2022 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi tarafından “Hz. Mevlana’da Kadının Yeri ve Önemi” konulu panel gerçekleştirildi.

Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Karaman moderatörlüğünde Selçuk Üniversitesi Müzesinde düzenlenen panele Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Emrullah Eken, Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Polat, Genel Sekreter Prof. Dr. Kamil Beşoluk, Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Köksal, Huğlu Meslek Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Erkan Akgöz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü, Postnişin Fahri Özçakıl, Belçika Brüksel Bozar Kültür Merkezi Müdürü Tony Van der Eecken, öğretim elemanları, öğrenciler ve Fransa’dan gelen konuklar katıldı.

Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Karaman, panelin açılışında yaptığı konuşmada programın tüm insanlığa faydalı olmasını dileyerek “Hz. Mevlana kadını ifade ederken ‘Hakk’ın nurudur.’ şeklinde ifade etmiştir. Değerler sistemimizde ise kadın ifadesini kullanırken anneyle birlikte kullanırız. Şunu söyleriz: ‘Cennet, annelerin ayakları altındadır.’ Eğer bunu bilirsek kadının yerinin aslında kültürel kodlarımız içerisinde nerede olduğunu çok iyi şekilde idrak etmiş oluruz.” diye konuştu.

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah Eken de Hz. Mevlana’nın hikmetlerini içselleştirmek için bir araya geldiklerini söyledi. Kadının Anadolu mayasında önemli bir yerinin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eken, “Hz. Pir ile kıyasladığımızda Tolstoy, Goethe, Nietzsche’nin kadına bakış açısı arasında kat kat fark var. O açıdan Hz. Pir’in kıymetini bilmemiz, onu idrak etmemiz gerekiyor. Her şeyden önce varlık sebebimiz olan kadınlara nasıl ve ne şekil davranacağımızın hikmetine öncelikle Hz. Mevlana’nın penceresinden bakmamız gerekiyor.” dedi.

Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunu, Yazar Dr. Hc. Esin Çelebi Bayru, “Tarihte ve Mevlevilikte Kadına Bakış” konulu sunum gerçekleştirdi. İslam’da, Mevlevilik’te kadının önemi, Peygamberimiz Hz. Muhammed ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadına verdiği değer başta olmak üzere farklı medeniyetlerde kadının yeri ve önemini anlatan Bayru, İslamiyet’in kadın ve erkeği birbirine emanet ettiğini dile getirdi.

Mevlana aşığı yazar Carole Latifa Ameer, “Mevlana Eğitiminde Kadın Figürleri ve Sembolik İzahları” konulu sunum yaptı. Kalp gözüyle bakmak ve kalp temizliği için Hz. Mevlana’nın irfanından yararlanmanın önemini kaydeden Ameer, Mesnevi’de yer alan figürler üzerinden kadını anlattı.

Selçuk Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Abdullah Öztürk, “Kadınların Kendilerine Karşı İkiyüzlü Davranış Sergileyen Sahte Din Adamlarına Karşı Bilgelikleriyle Galip Gelmeleri” konulu sunum gerçekleştirdi. Mevlana değerlerinin evrensel olduğunu ifade eden Öztürk, bu değerler arasında kadına verdiği değerin de yer aldığını aktardı.

Program, panelistlere plaket ve hediye takdimiyle sona erdi.

 

Medya
68688
Öğrenci
390398
Mezun
3154
Akademik Personel
4354
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu