Selçuk Üniversitesinde ‘Sağlıkta Yapay Zeka’ konuşuldu

14.05.2024 - Kurumsal İletişim Koord.

Selçuk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi tarafından “Sağlıkta Yapay Zeka” konulu söyleşi gerçekleştirildi. Doç. Dr. Yusuf Yalçın İleri, söyleşide yapay zekanın birçok alanda kullanılabilir düzeyde olduğunu belirterek sağlık alanında geliştirilen yapay zeka uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Yalçın İleri, Sultan Alparslan Kültür Merkezinde düzenlenen söyleşide yapay zekanın tarihçesi, dünyada alana ilişkin ayrılan bütçe, yapay zeka ve işleyiş yöntemi, günümüzde geldiği seviye, sağlıkta yapay zeka örnekleri, hemşirelikte yapay zekanın gelişme alanları hakkında sunum gerçekleştirdi.

Yapay zekayı bir bilgisayar veya robotun birtakım faaliyetleri, zeki canlılara benzer şekilde yerine getirebilmesi olarak tanımlayan İleri, konuyla ilgili 4 temel unsuru; insansı davranma, insansı düşünme, mantıklı davranma ve mantıklı düşünmenin oluşturduğunu söyledi. Doç. Dr. İleri, sağlıkta yapay zeka temel alanları arasında görüntü işleme, doğal dil algılama, robotik ile makine öğrenme - derin öğrenmenin yer aldığını ifade etti.

Savunma sanayi ve sağlık alanında teknolojinin gelişmeye devam edeceğini, bu bağlamda teknoloji okur yazarlığına değer vermenin önemini anlatan İleri, yapay zekanın hasta karşılama – yönlendirme, felçli hastaların iletişim kurabilmesi, sinir ağlarının belirlenmesi ve sinir ağlarının hangi canlıya ait olduğunun saptanması, Çin’de Covid-19 döneminde metro durağına gelen yolcuların hasta olup olmadıklarının tespit edilmesi gibi konularda kullanılabilir düzeyde olduğunu aktardı.

Hemşirelikte güncel yapay zeka yatırımlarına ilişkin bilgi veren Doç. Dr. İleri; gastroloji, nöroloji, cildiye, adli tıp olmak üzere klinik örnekler de sundu.

Söyleşi, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sema Yılmaz’ın Doç. Dr. Yusuf Yalçın İleri’ye plaket takdimiyle sona erdi.