HIZLI ERİŞİM
Haberler

Selçuk Üniversitesinde ‘Türkiye Yüzyılı’nda Bor Teknolojileri ve Tarımda Bor Çalıştayı’

Selçuk Üniversitesinde ‘Türkiye Yüzyılı’nda Bor Teknolojileri ve Tarımda Bor Çalıştayı’

16.11.2023 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilim ve Bitki Besleme Bölümü, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve TENMAK Bor Araştırma Enstitüsü tarafından “Türkiye Yüzyılı’nda Bor Teknolojileri ve Tarımda Bor Çalıştayı” düzenlendi.

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah Eken, Sultan Alparslan Kültür Merkezinde gerçekleştirilen çalıştayın açılışında Türkiye Yüzyılı’na yakışır düzeyde bir programda bir araya geldiklerini söyledi. Bor elementinin stratejik bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eken, “Çalıştayımızda tarım alanında bor konusu ele alınacak. Borun; gerek medikal alanda, diş hekimliğinde gerekse endüstri alanında, uzay teknolojilerinde, savunma sanayisinde her türlü teknolojide ve sektörde kullanıldığı görülebilmektedir. Dünyanın en stratejik elementini çalıştayımızda tarım kapsamında tartışacağız. Genel anlamda bakıldığı zaman dünya bor rezervinin yüzde 70 ila 80’i  ülkemizde bulunuyor. Bu oldukça önemli bir değer. Gelecekte ülkemizin bu sayede ciddi atılımlar yapacağına inanıyoruz.” ifadesini kullandı.

Selçuk Üniversitesinin YÖK tarafından Tarımda Dijital Teknolojiler alanında “Uzmanlaşan Üniversite” olarak seçildiğini hatırlatan Prof. Dr. Eken, bu anlamda Ziraat Fakültesinin 43 yıllık deneyim ve birikimiyle önemli bir yere sahip olduğunu aktardı. Prof. Dr. Eken, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sait Gezgin, Fakülte olarak ilk bor çalışmalarının 1999 yılında kendisinin yürütücülüğünü üstlendiği bir araştırma projesi üzerinde gerçekleştirilmeye başlandığını kaydetti. Bor konusunda bu tür çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Gezgin, “Topraklarımızın yaklaşık yüzde 25’inde bor eksikliği varken yüzde 18 – 20’ye yakın da bor toksisitesi olduğunu belirledik. Grubumuz bor toksisitesinin çözümüne yönelik araştırmaları konu aldı. Bununla ilgili çalışmaların sonuçları da çalıştayımızda verilecektir. Bor projemizle Bölümümüzün altyapısını kurduk. O nedenle bor bizim sevdamızdır.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Güneş’in başkanlığındaki “Türkiye’de Bor ve Bor Teknolojileri” konulu ilk oturuma geçildi. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Teknoloji Geliştirme Dairesi Başkanı Derya Maraşlıoğlu, Eti Maden Genel Müdürlüğünden Dr. Ebru Karaçay, TENMAK Bor Araştırma Enstitüsünden Dr. Sinem Karakaş ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünden Evren Şengül sunum gerçekleştirdi.

Dekan Prof. Dr. Sait Gezgin’in başkanlığında “Tarımda Bor” konulu ikinci oturumda ise Konya Teknokent Genel Müdürü ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Hamurcu, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Güneş, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Anemika Pandey ile Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Eşref Hakkı sunum yaptı.

2 oturumun yer aldığı çalıştaya firma yetkilileri, sektör temsilcileri, öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı.

Medya
68476
Öğrenci
390572
Mezun
3114
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu