HIZLI ERİŞİM
Haberler

Selçuk Üniversitesinde “Ceza Soruşturması ve Savcılık Mesleği” anlatıldı

Selçuk Üniversitesinde “Ceza Soruşturması ve Savcılık Mesleği” anlatıldı

5.12.2024 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Türk Hukuk Topluluğu tarafından düzenlenen Kariyer Günleri’ne konuşmacı olarak Konya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal katıldı. İnal, savcılık mesleğinin sorumluluklarını, karşılaşılan zorluklar ve ceza soruşturmasıyla ilgili bilgiler paylaştı.

Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Fakülte Dekanı Prof. Dr. Berrin Akbulut’un yaptığı programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Ak, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Adaletin sağlanmasında savcılık mesleği ve ceza soruşturmasının hayati bir rol oynadığını belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Ak, “Savcılarımızın, hukukun üstünlüğünü ve toplumun güvenliğini eşit şekilde gözeterek görev yapmaları, toplumun adalete olan güvenini güçlendirmektedir. Bu nedenle hukuk fakültelerimizin yetiştirdiği mezunların bu yüksek sorumluluk bilinciyle hareket etmeleri, ülkemiz için büyük bir kazanım olacaktır” dedi.

“Ceza Soruşturması ve Savcılık Mesleği” başlıklı sunumunda adaletin, insanları bir arada tutmanın, toplum düzenini sağlamanın en önemli unsurlarından biri olduğunu ifade eden Konya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, “Cumhuriyet savcıları rejimi koruduğu gibi vatandaşların lehine olan ceza soruşturmalarını da takip ediyor. Suç önleme görevi mülki makamlara ait. Savcının işi suç işlendikten sonra başlar. Soruşturmada en önemli delil kaynağı müşteki, tanık ve şüphelilerden alınan ifadeler. Yaralanma durumu var ise doktora sevk ederiz. Olaya ilişkin fotoğraf ve video kayıtları temin edilir. Ölümlü ve büyük olaylarda savcı mutlaka olay yerine gider. Şüpheli ölüm var ise otopsi istenir. Savcının hızlı hareket etmesi çok önemli. Delilleri sağlam bir şekilde toplaması lazım. İlk 2 – 3 günden sonra birçok delil kayboluyor” diye konuştu.

Hakim ve savcı sayısının sürekli arttığını ancak yargıya gelen işlerin azalmadığını aktaran İnal, “İşlerin azaltılmasına yönelik Adalet Bakanlığı ve devletin diğer kurumları tarafından ara buluculuk, uzlaşma, seri muhakeme, basit yargılama gibi kurumlar getirildi.  Zaman çok önemli. Nereye gidersek zamanında gitmemiz lazım. Zamanı yönetmezseniz işlerinizin bir kısmı eksik kalır, vakit kaybedersiniz. Hukuk Fakültesi öğrencilerimiz mutlaka adliyelerde, duruşma salonlarında uygulamaya yönelik vakit geçirmeli” ifadelerini kullandı.

Medya
68391
Öğrenci
390564
Mezun
3112
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu