10.06.2024 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Selçuk Üniversitesinde Tıp Fakültesi ve Veteriner Fakültesi Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosunu kullanım hakkına sahip oldu.
Selçuk Üniversitesinde Tıp Fakültesi ile Veteriner Fakültesi yurt içi ve yurt dışında eğitim ve istihdam alanında yüksek nitelikle kaliteyi ifade eden Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosunu diploma ekleri, mezuniyet belgesi ve transkriptlerde kullanma hakkını kazandı.
Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ); Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) ile uyumlu olacak şekilde tasarlanan ilk, orta ve yükseköğretim dahil mesleki, genel ve akademik eğitim öğretim programları ile diğer öğrenme yollarıyla kazanılan tüm yeterlilik esaslarını belirleyen ulusal yeterlilik çerçevesini ifade ediyor.
TYÇ Kurulu, ilgili tüm teknik çalışmaları yürütmek ve yeterliliklerin kalite güvencesini sağlamak üzere Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) koordinasyonluğunda Yükseköğretim Kurulu ile Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere işçi ve işveren sendikaları, meslek örgütleriyle sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşuyor. MYK’ye yapılan başvuru sonucu kurumun fiziki ve eğitim imkanları, kadrosu ve müfredatı inceleniyor. Daha önce ulusal ve uluslararası akreditasyonunun olması da kurum için artı bir değer olarak değerlendiriliyor. MYK aldığı kararı, Yüksek Öğretim Kuruluna bildiriyor ve olumlu değerlendirildiği takdirde logolar ilgili mezuniyet evraklarında kullanılabiliyor.
Yükseköğretim alanında yeterlilik, herhangi bir yükseköğretim derecesini başarıyla tamamlayan bir kişinin neleri bilebileceği, neleri yapabileceği ve nelere yetkin olacağını ifade ediyor.
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyfullah Haliloğlu; “Fakültemiz lisans programlarının yeterlilikleri, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) veri tabanına yerleştirildi. Böylelikle Fakültemiz, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logolarını diploma eklerinde ve transkriptlerinde gösterme hakkını kazandı. Bu logolar sayesinde AYÇ ile uyumlu bir çerçeve olarak belirlendiği için mezunlarımızın diplomaları yurt dışında daha kolay tanınacak; daha kolay istihdam edilme imkanına sahip olacak. Aynı zamanda yatay ve dikey öğrenci hareketliliği kolaylaşacaktır. Zaten ulusal ve uluslararası akreditasyonla eğitim kalitesini belgeleyen Fakültemiz, öğrencilerin diploma eki, transkript ve mezun belgelerinde bu logoların da eklenmesiyle uluslararası alanda diplomalarının kullanımı ve istihdamlarda büyük avantajlar elde edecektir.” diye konuştu.
TYÇ’nin Türkiye eğitim, öğretim ve yeterlilik sisteminin dünyaya açılan penceresi olduğunu söyleyen Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Selvi, mezunların sahip oldukları diploma ile belgeleri kullanarak yurt içinde veya yurt dışında eğitim ve istihdam fırsatlarına erişiminin kolaylaşmasının da hedeflendiğini belirtti.
Prof. Dr. Selvi sözlerine şöyle devam etti: “Diploma eki, transkript ve mezun belgelerinin üzerinde TYÇ logosunun bulunması o programın kalite güvence süreçlerinin etkin bir şekilde işletildiğini, yeterliliğe erişim süreçlerinin güvenilir ve şeffaf olduğunu gösterir. Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi’ne açık bir referans taşıdığını belirtir. Diploma eki ve belgelerde yer alan TYÇ logosu, nitelikli iş gücünün oluşmasında kurumlar arasındaki güçlü koordinasyon ve iş birliğinin göstergesi niteliğindedir. Bunlarla birlikte mezun olan öğrencilerin yurt dışında diplomaları daha hızlı tanınarak istihdam edilme imkanı ciddi derecede artacaktır. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak kalite yolculuğunun hiç sonlanmayacak bir yolculuk olduğunun farkında olarak çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. TYÇ logosunun Fakültemize hayırlı olmasını diliyoruz.”