HIZLI ERİŞİM
Haberler

Selçuk Üniversitesinde bağımlılıkla mücadele anlatıldı

Selçuk Üniversitesinde bağımlılıkla mücadele anlatıldı

20.10.2023 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi, Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 Etkinlik kapsamında Türkiye Yeşilay Cemiyeti Konya Şubesi ile birlikte "Bağımsız Ol! - Bağımlılık ve Teknoloji Bağımlılığı" adlı konferans düzenledi.

İslami İlimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını yapan İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, “Sigara, alkol, madde kullanma bağımlılığı gibi bağımlılıkların yanında bir de çağımızda yeni bir bağımlılık başladı ki bunun adına internet bağımlılığı deniliyor. Dünyada olup bitenlerin arka planını merak ediyoruz ama onun dışında sosyal medya o hale geldi ki bizi sosyal ilişkilerimizi kesebilecek boyuta taşıdı. Artık evlerimizde annelerimiz, babalarımız çocuklarıyla neredeyse bir akşam yemeğinde bile buluşamıyor. Herkes her şeyi paylaşıyor. Mahremiyet kalmadı. Müslüman için zaman çok önemli. Neredeyse okuma yazmayı bıraktık. Kitapla dost olamıyoruz.” dedi.

Rehber Öğretmen, Psikolojik Danışman ve Yeşilay Formatörü Tuba Kılıçarslan da “Bağımlılık, kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve o olmadan hayatını sürdürememesi. Bağımlılık; biyolojik, psikolojik, sosyal ve davranışsal etkenlerin birlikte rol oynadığı bir bozukluk. Tıbbi bir sendrom. İrade devre dışıdır. Yapılması gerekenler dışında bütün zaman ve güç, bağımlılık yaşanan madde ve eylemler için harcanır. Bağımlılık, uzun süre bir kişilik bozukluğu olarak görülmekle birlikte son yıllarda bir hastalık olarak değerlendiriliyor. Bağımlılık, davranış biçimini içeren bir hastalık. Çünkü bağımlılığa ilişkin beyinde birçok nörokimyasal, nörofizyolojik değişimler saptandı. Bağımlılığa özgü kalıtımsal özellikler bulundu. Bağımlılığın kendine özel seyri ve tedavisi var. Tüm bu nedenlerden dolayı bağımlılığa hastalık demek doğru olacak. İnsanlar; sigaraya, alkole, uyuşturuculara, teknolojik aletlere, internete, ilaçlara, kumara, yemeğe, işlerine, diğer insanlara bağımlı olurlar.” diye konuştu.

Medya
68476
Öğrenci
390572
Mezun
3114
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu