HIZLI ERİŞİM
Haberler

Selçuk Üniversitesinde Zirai Eğitimin Başlangıcının 178. Yıl Dönümü kutlandı

Selçuk Üniversitesinde Zirai Eğitimin Başlangıcının 178. Yıl Dönümü kutlandı

10.01.2024 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen “Zirai Eğitimin Başlangıcının 178. Yıl Dönümü” kutlama programı TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Selçuk Üniversitesi Sultan Alparslan Kültür Merkezi 30 Ağustos Salonu’nda gerçekleştirilen programa TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişci, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Vali Yardımcısı Yavuz Güner, SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah Eken, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gezgin, Konya Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Başkanı Alptekin İlgün, protokol üyeleri, dekan yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan SÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gezgin, “Bugün Fakültemizde, 9 farklı bölümde bin 681 öğrencimiz eğitim görüyor. Fakültemizin son 6 yıllık ortalamasına bakıldığında yılda 341 ziraat veya gıda mühendisi mezunu, tarım camiasına katılıyor. Fakültemizin bütün bölümleri eğitim, öğretim ve AR-GE çalışmaları bakımından son derece gelişmiş alt yapı ve laboratuvar imkanlarına sahip durumdadır. Bu imkanlara sahip olan Fakültemiz akademik elemanları, çalışmalarıyla TÜBİTAK tarafından yapılan 2023 Yılı Etkinlik Analiz Raporu’na göre 4 bölümümüz ülkemizde ilk 3 sırada yer alıyor. Fakültemizin bilim dünyasına yaptığı bu katkılar lisans ve lisans eğitimi yanında öğretim üyelerimizin üniversite sanayi iş birliği kapsamında farklı firma ve kuruluşlara yaptığı danışmanlıklar var. Gerçekleştirdiğimiz danışmanlıklarla, eğitimlerle kamu ve özel kuruluşlarla tam bir uyum içinde bölge ve ülke halkına önemli katkılar sağlıyoruz. Eğitim, öğretim ve AR-GE çalışmalarımızın seviyesini yeterli görmeyerek daha da arttıracağımız inancıyla ve sözüyle programa katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Konya Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Başkanı Alptekin İlgün, Zirai Eğitimin Başlangıcının 178. Yıl Dönümü’nü kutladı.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci'yi ağırlamaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, “Yakın tarihte yaşanan birçok krizle birlikte başta Kovid-19, Süveyş Kanalı Kazası ve Ukrayna'daki savaşla başlayan küresel tahıl krizi, ders çıkarmayı bilenler için gıda güvenliğinin stratejik önemini açıkça ortaya koydu. İnsanın varlığı için en temel ihtiyaç olan gıdanın temini için başka ülkelerle sağlıksız bağımlılık ilişkileri kuran ülkelerin aldıkları riskler de tüm dünyaca görüldü. Küresel siyasetin dinamik yapısı ve küresel ticaretin kırılganlıkları, her an değişebilen bir denklem oluşturarak ülkeleri zor durumda bırakabiliyor. Bu durum doğal afetler, kazalar gibi beklenmedik faktörlerle birleştiğinde bir milletin gıda ihtiyacını karşılamak adına dışa bağımlı olması, bu anlamda büyük risk teşkil ediyor. Özellikle gıda tedarik zincirinde meydana gelebilecek aksaklıklar, ülkeleri ciddi şekilde etkileyebilir ve gıda güvenliğini tehlikeye atabilir. Bu bağlamda kendi kendine yeten bir gıda politikası izlemek, ülkemizin gıda güvenliğini sağlamak adına en sağlam stratejilerin başında geliyor.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen “Mirasımız Yerel Tohum” gibi projelerin kritik öneme sahip olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Aksoy, “Selçuk Üniversitesi olarak bizler de yaptığımız benzer doğrultudaki tohum çalışmaları ile ülkemizin bu konudaki çabalarına katkıda bulunuyoruz. Yapılan tohum ıslahı, yerli hibrit tohum gibi çalışmalarımız ile önemli bir mesafe de kat ettik. Özellikle son dönemlerde şeker pancarı ve ayçiçeğinde Ziraat Fakültemizce üretilen yerli hibrit tohumlar gelecek vaat ediyor. Ülkemizin hizmetine gururla sunduğumuz hizmetler arasında yer alıyor. Nitekim geçtiğimiz yıl, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Tarımda Dijital Teknolojiler alanında ‘Uzmanlaşan Üniversite’ seçilerek zirai eğitim alanındaki başarımızı da tescilledik. Bu noktada Fakültemizde, gecesini gündüzüne katarak emek veren herkese teşekkür ediyorum. Tarım ve gıda alanında bilinçlenerek ülkemizin bu alandaki potansiyelini ileriye taşımayı hedefleyen çalışmaları Selçuk Üniversitesi olarak destekleyeceğimizi ve öncü olacağımızı ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişci, “Kültür şehri, medeniyet şehri Selçuklu'nun başkenti, tarımın, sanayinin, üretimin üssü Konya’mızın güzide Üniversitesi Selçuk Üniversitesinde bulunmaktan memnuniyet duyduğumu belirtmek istiyorum. Bugün 1968-1978 kuşaklarının sahip oldukları enerjilerini boşa harcamış, sinerjiye dönüştürememişsek o zaman yolumuz yanlıştır. Bugün bir TEKNOFEST kuşağını konuşuyor isek yolumuz doğru yoldur. Biz yüzde 20’lerde olan savunma sanayimizi, yüzde 80’lere çıkarmışsak bu TEKNOFEST kuşağının alın teri ve akıl terinin ürünüdür. Bu kuşak sadece savunma sanayi için alın ve akıl teri dökmeden aynı zamanda tarım sektörü de dahil olmak üzere tüm sektörlerde bunu sergiledi.  Bizim bir başka sorumluluğumuz daha var. O da artık 29 Ekim 2023’te başlayan Türkiye Yüzyılı’dır. Aslında Türkiye Yüzyılı diyerek bir Türkiye kelimesini yanına eklemiş değiliz. Türkiye'ye bel bağlayan, mazlum ve mağdur coğrafyaların da yüzyılı olduğunu açık ve rahatlıkla ifade edebiliriz. Çünkü ‘dünya beşten büyüktür, daha adil bir dünyayı inşa etmek mümkündür’ diyen bir Cumhurbaşkanımız var. Bunu lütfen bir siyasi söylem olarak algılamayalım. Bugün Gazze'de 23 binin üzerinde kardeşimiz rahmet-i Rahman’a uğurlanmıştır. Onlar Allah’ın izniyle şehittir, ama ölen insanlıktır ve bu yaşanılanlar karşısında suskun kalan sözde demokrasi havarisi ülkelerdir. Bundan dolayı da özellikle Türkiye Yüzyılı’na ve bunun da bir tarım yüzyılı olduğuna da vurgu yapmak istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Tarım sektöründen beklentileri vurgulayan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, “Öncelikli hedefler; gıda arz güvenliğinin sağlanması, güvenilir gıdanın üretilmesi ve gıdaya erişimin kolaylaştırılmasıdır. Depremler ve doğal afetler görüyoruz, mutlaka risklere karşı daha dayanıklı ve dirençli sistemlerin inşa edilmesi gerekir. Burada konuşacaklarımızın tamamı tek bir kesimi öncelikli olarak hedefe koyuyor. O kesim üreten üreticinin kendisi, çiftçilerdir. Dolayısıyla bizim mutlaka üretici refahını önceliyor olmamız lazım. Hangi sistemi getirirsek getirelim, ne yaparsak yapalım, mutlaka üretici refahını en üst noktaya koymamız gerekir.” dedi.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişci, “Ziraat Mühendisliği Eğitimi ve Türk Tarımı” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy tarafından TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’ye ve 2024 yılı içerisinde Ziraat Fakültesinden emekli olacak olan Prof. Dr. Hüseyin Öğüt ile Prof. Dr. Yılmaz Bahtiyarca’ya hediye takdiminde bulunuldu.

Medya
68391
Öğrenci
390564
Mezun
3112
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu