3.05.2024 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Teknoloji Fakültesi tarafından düzenlenen “Metaverse ve Yapay Zeka ile Eğitimin Geleceği” paneli yapıldı.
SÜ Teknoloji Fakültesinin düzenlediği “Metaverse ve Yapay Zeka ile Eğitimin Geleceği” paneli Türkiye Düşünce Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Koçak'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Sultan Alparslan Kültür Merkezi Malazgirt Salonu’nda düzenlenen panele Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Engin Özçelik, dekan yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Engin Özçelik, metaverse kavramının önemine dikkat çekerek “Yapay zekanın temelinde verilerden yola çıkarak öğrenme vardır. Yapay zeka verileri toplayan, buna bağlı olarak analiz eden, böylece ilgimizi çekenleri karşımıza çıkaran otonom bir sistemdir. Metaversenin en önemli unsurlarından olan veri toplama, bizlere tercihlerimize göre yaratılan bir evreni vadetmektedir. Metaverse kullanıcılara fiziksel dünya deneyimlerine benzer gerçekçi deneyimler yaşama imkanı sunan üç boyutlu dijital bir evrendir.” diye konuştu.
Panelde “Metaverse ve Yapay Zeka” konusunda bir sunum gerçekleştiren Türkiye Düşünce Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Koçak, “Metaverse kavramı, 2021 yılının Ekim ayında Mark Zuckerberg tarafından dünyaya açıklandı. Citibank’ın 2030 yılı tahminlerine göre metaverse kullanıcı sayısı 5 milyara, ekonomik büyüklüğü ise 13 trilyon dolara ulaşacaktır. Genel yapay zekaya artık bu yılın sonunda ‘merhaba’ diyeceğiz Birçok üretken işi yapay zeka ile yapacağız. Klasik anlayışla iş yapmaya çalışanlar, geride kalacaktır. Kendinizi aşmak için azme, gayrete ve mücadeleye ihtiyaç vardır. Eğer son teknolojik trendleri takip etmezseniz geride kalırsınız. Mezun olduğunuzda yapay zekayı anlamanız gerekir. Eğer öğrenmezseniz, hangi işte olursanız olun kaybedersiniz.” ifadelerini kullandı.
Metaversenin evrelerini oluşturan teknolojilerden söz eden Koçak; internet, 5G, Web 3.0, XR (VR, AR, MR), blockchain, bulut ve yapay zeka ile ilgili bilgileri aktardı. Koçak; eğitim, sağlık, turizm, din, sosyal, eğlence, spor, sanayi, iş dünyası ve sağlık gibi hayatının her alanında metaversenin etkili olacağının altını çizdi.
Özellikle eğitim alanında metaversenin olumlu etkilerinin görüldüğünü söyleyen Koçak; fiziki öğrenme, e-öğrenme ve sanal eğitim mukayesesi sonucunda yapılan bir çalışmada en fazla verimin sanal eğitimle alındığının ortaya çıktığını belirtti.
Sunumun ardından öğrencilerin soruları cevaplandırıldı.
Programın sonunda Türkiye Düşünce Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Koçak’a plaket takdim edildi.