HIZLI ERİŞİM
Haberler

SÜ’de İç Mimari Proje Hazırlanmasına Yönelik İş Birliği Belge Takdim Töreni yapıldı

SÜ’de İç Mimari Proje Hazırlanmasına Yönelik İş Birliği Belge Takdim Töreni yapıldı

11.06.2024 - Kurumsal İletişim Koord.

Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde “Eğitim Kurumları Tip Projelerinde İç Mimari Proje Hazırlanmasına Yönelik İş Birliği Belge Takdim Töreni ve İç Mimari Proje Sergisi” programı gerçekleştirildi.

Millî Eğitim Bakanlığı ile Selçuk Üniversitesi arasında “Eğitim Kurumları Tip Projelerinde İç Mimari Proje Hazırlanmasına Yönelik İş Birliği Çalışmaları Hazırlanması”na ilişkin protokol kapsamında “Belge Takdim Töreni ve İç Mimari Proje Sergisi” yapıldı.

Müze Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Emrullah Eken, Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Polat, Genel Sekreter Prof. Dr. Kamil Beşoluk, Millî Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürü Özcan Duman, Millî Eğitim Bakanlığı AR-GE ve Projeler Daire Başkanı Ahmet Tarık Çakır, Selçuklu İlçe Millî Eğitim Müdürü Turan Kayacılar, Dekan Prof. Dr. Rabia Köse Doğan, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Program, İç Mimari Proje Sergisi’nin gezilmesiyle başladı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rabia Köse Doğan şunları söyledi: “Üniversitemiz ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında ‘Eğitim Kurumları Tip Projelerinde İç Mimari Proje Hazırlanmasına Yönelik İş Birliği Protokolü’ imzaladık. Bu kapsamda ders yürütücüleri Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Noraslı, Dr. Öğr. Üyesi Hatice Çınar, Arş. Gör. Zeynep Niğdeli ve İç Mimarlık Bölümü öğrencilerimizle beraber yaklaşık 4 aylık süreçte çok yoğun bir şekilde proje çalışmaları yürütüldü. Belirlenen tip projeler üzerinden ortaokul ve lise eğitim binalarında yer alan mekanların yerleşim, esneklik, sirkülasyon, mobilya- ekipman, renk, aydınlatma, malzeme, estetik ve benzeri unsurlara göre ihtiyaçlara yönelik güncel eğitim yaklaşımlarına uygun olan projeler hazırlandı. Ülke genelindeki ortaokullar için 13 iç mimari proje, liseler için 12 iç mimari proje çalışması oluşturuldu. 91 öğrencimiz ile 50 farklı mekanın çözümlemesi yapıldı. Proje kapsamında eğitim yapılarının giriş alanları, bekleme birimleri, koridorlar, derslikler, atölyeler, laboratuvarlar, idari birimler başta olmak üzere kütüphane, yemekhane, kantin, mescit gibi sosyal, kültürel ve ibadet alanlarının tasarımları oluşturuldu. Proje temalarında başlıca esnek mekan, modüler sistemler, inovatif yaklaşımlar ve sürdürülebilirlik gibi kavramlar ele alındı. Bugün hazırlanan projelerin tamamı sergileniyor ve sergi sonrasında proje çalışmaları Millî Eğitim Bakanlığımıza teslim edilecektir. Ülkemizde eğitim yapılarında iç mekanların iyileştirilmesine yönelik ilk defa imzalanan bu protokol kapsamında hazırlanan iç mimari projeleri, kısa zamanda uygulama aşamasına gelerek geleceğin donanımlı bireylerinin yetişmesine olanak sağlayacaktır. Proje için fedakarca çalışan öğrencilerimize teşekkürlerimi sunuyorum.”

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, “2022 yılında Üniversitemiz ile Selçuklu İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ve Selçuklu Belediyesi arasında ‘İmam Hatip Okullarının Fiziki Ortamlarının İyileştirilmesi ve Eğitim Kalitesinin Arttırılmasına Yönelik İş Birliği Protokolü’ imzaladık. Protokol kapsamında da çeşitli okullarımızın iç mekanlarının tasarımını, öğrencilerimizin dönem sonu bitirme projeleri ve hocalarımızın tasarımlarıyla birlikte uygulamaya başladık. Bu projeler için temennim bütün Türkiye’ye yayılması yönündeydi. Üniversite-şehir iş birliği kapsamında projede olmaktan memnuniyet duyduk. Bizler, bu tür projelerin destekçisi olacağımızı da belirttik. Temennimiz gerçeğe dönüştü. Millî Eğitim Bakanlığımızın tüm ekibine çok teşekkür ediyoruz. Çünkü gençlerin vizyonuna, geleceklerine büyük oranda katkı sağlayacak bu tür iş birlikleri önem arz ediyor. Projenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Millî Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürü Özcan ise “Öğrenci arkadaşlarımızla el emeği, göz nuru dediğimiz projelerin son aşamasında beraber olmaktan dolayı mutluyuz. Millî Eğitim Bakanımız Yusuf Tekin, üniversitelerimiz için yaptığımız bütün projelere çok önem veren bir büyüğümüz. Biz, bu tür projelerin ne kadar önemli olduğunu sunulan çalışmalarda gördük. İyi ki varsınız, iyi ki bu projeleri bizimle paylaştınız. Çok teşekkür ediyoruz. Millî Eğitim Bakanlığı olarak çok büyük bir aileyiz. Örgün eğitimde yaklaşık 18 milyon öğrencinin yanında 1 milyon 100 bin eğitim gönüllüsü, öğretmen ve idari üyesiyle tüm Türkiye'de yaşayan insanların uzaktan veya yakından bir şekilde ilişkili olduğu büyük bir kurumuz. Çok büyük bir yapı olduğumuz için dinamik süreçler gerektiriyor. Yeni ihtiyaçlardan dolayı okullarımızda sürekli bir yenileme yapmamız lazım. Yeni yetişen neslimize hitap edecek, onların odaklanmasını kolaylaştıracak ve sürdürülebilir anlayışlarını geliştirecek ortamlar sunulması gerekiyor. Daha önce üniversitelerimizle beraber eğitim altyapımızın güçlendirilmesi adına projeler yapmıştık. Ama özellikle okul içi mekanlarında tasarımla ilgili ilk projemiz, yapılan çalışmaları gördük. Tekrardan Selçuk Üniversitesine çok teşekkür ediyoruz. İnşallah biz, bu çalışmaları en güzel şekilde okullarımızdaki mekanlarda yaşatmak istiyoruz. Bu tür projelere her zaman canıgönülden açık olduğumuzu belirtiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Eğitim Kurumları Tip Projelerinde İç Mimari Proje Hazırlanmasına Yönelik İş Birliği kapsamında yapılan çalışmalara emek veren tüm katılımcılara belge takdim edildi.

Medya
66208
Öğrenci
382575
Mezun
3116
Akademik Personel
4306
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu