21.01.2025 - Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Üst yöneticiliğini Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın yaptığı Fergani Uzay’ın ilk uydusu FGN-100-d1, Space X Falcon 9 roketiyle geçtiğimiz günlerde uzaya fırlatıldı. Türkiye’nin son yıllarda teknoloji anlamında dünyaya meydan okurcasına çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Selçuk Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Rüştü Güntürkün, gerekli çalışmalar tamamlanırsa Türkiye’nin dünyada en iyi 5. ülke olacağını açıkladı.
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın yaptığı Fergani Uzay'ın ilk uydusu FGN-100-dl, SpaceX'in Falcon 9 roketiyle ABD’deki Vandenberg üssünden uzaya gönderildi. Takım uydulardan oluşan küresel konumlama sistemini inşa etmek üzere kurulan Fergani Uzay, ilk uydusunu SpaceX'in Transporter-12 göreviyle uzaya gönderdi. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, “İlk uydumuzu yörüngeye oturtmuş olduk. Bu uydularımız alçak yörünge konstelasyonu olarak adlandırılan takım uyduları görevini üstlenerek hem konumlandırma hem de haberleşme alanında hizmet verecekler” diye konuştu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Selçuk Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Rüştü Güntürkün, “Uydumuzu fırlatmak için gerekli imkanlara sahip olmadığımızdan dolayı başka ülkeye götürme ve uzaya fırlatma noktasında milyonlarca dolar para veriyoruz. İnşallah fırlatma sistemimizi de oluşturacağız. Selçuk Bayraktar bunu sağlayacak” ifadelerini kullandı.
“ÜLKE OLARAK ŞAMPİYONLAR LİGİNE ÇIKACAĞIMIZDAN EMİNİM”
İlk olarak 1957 yılında Rusların uzaya uydu fırlattığını aktaran Prof. Dr. Rüştü Güntürkün, Amerikalıların ise 1969’da Rusları takip ederek uydu fırlattıklarını ve böylece dünyada bir rekabet devri başladığını söyledi. Prof. Dr. Güntürkün, "Biz de ilk uydumuzu 1994 yılında TÜRKSAT-1 olarak uzaya göndermek için yola çıkardık. Ama fırlatmanın 12. dakikasından sonra herhangi bir sebepten dolayı uydu infilak etti. Ardından TÜRKSAT-B, 1996’da TÜRKSAT-C uydusunu gönderdik. Bu sayede uzayda bizim de uydularımız bulunmaya başladı. Ama bu uydular noktasında yeteri kadar donanım ve teknik ekibimiz yoktu. Hep başka ülkelere yaptırdık. Bazı ekiplerimizi gönderdik, yurt dışında şirketlerle çalıştılar. Bunların deneyimlerinden yararlanarak uyduların teknik kısmını yavaş yavaş kendimiz yapmaya başladık. Bu bağlamda 2024 yılında uzaya gönderdiğimiz TÜRKSAT6A, tamamen yerli ve milli bir uydu oldu. Ancak bizim uyduyu fırlatma sistemimiz yok. Uydularımızı hep Çin, Fransa veya Amerikalılar fırlattı. Ama ben Selçuk Bayraktar’ın ülkemizi şampiyonlar ligine çıkaracağından eminim” diye konuştu.
“KİMSEYE MUHTAÇ OLMAYACAĞIZ”
Selçuk Bayraktar’ın yaptığı Fergani Uzay hakkında bilgi veren Güntürkün, “Fergani, 9. yüzyılda yaşayan Müslüman-Türk bilim adamıdır. Kendi zamanında en iyi matematikçi ve astronom bilgisine sahip kişilerden olan Fergani; güneşin belli bir yörüngede, kendi ekseninde döndüğünü söylemiş. Fergani bilime çok büyük katkılarda bulunmuş. Sayın Selçuk Bayraktar da bunu kendine örnek alarak 2022 yılında ‘Fergani Uzay Firması’nı oluşturdu ve hızlı şekilde uydu yaptı. Çalışanlarıyla beraber yaklaşık 3 senede bu uyduyu meydana getirdi. Fergani uydusu, geçtiğimiz günlerde Amerika’da SpaceX tarafından uzaya fırlatıldı. Bu küçük çaplı, daha çok deneme amaçlı bir uydumuz. Fakat Selçuk Bayraktar’ın söylediğine göre önümüzdeki ilk 5 yıl içerisinde 100 tane uydumuz uzaya gönderilecek. Selçuk Bey’in dediği küresel konumlama sistemimiz olursa biz dünyada bu sistemlere sahip 5. ülke olacağız. Çünkü Amerika küresel konumlama sistemi olarak CPS kullanıyor. Şu an Türkiye'deki bütün haberleşme sistemleri, akıllı telefon sistemleri ve birçok yerde Amerika'nın CPS’ini kullanıyoruz. Ama bugüne kadar maalesef bu CPS sisteminde özellikle stratejik noktalarında tam değerler verilmedi. CPS Amerika'nın olduğu için biz özellikle askeri konularda problemler yaşadık. Bunu önlemek için Selçuk Bayraktar’ın hızlı bir çalışması var. Bu çalışmalar ekseninde Uluğ Bey isminde küresel konumlama sistemi meydana gelecek. Bu sistem, genellikle 24 uydudan meydana geliyor. Bunların 18 tanesi aktif, diğer 6 tanesi de uyduda herhangi bir problem olursa hemen direkt olarak onların yerine konmak için hazır bekler. Biz Uluğ Bey küresel konumlama sistemini yaptığımız takdirde bu sisteme sahip dünyadaki 5. ülke olacağız. Selçuk Bayraktar, insansız hava araçlarında dünyanın en iyilerinden bir tanesi. İnşallah Uluğ Bey sisteminde de böyle olacak. Ülkemizin her türlü stratejik konularında da çok daha başarılı bir duruma geçeceğiz” diye anlattı.
“KÜRESEL GÜÇLERİN UZAYLA İLGİLİ ÇALIŞMALARI VAR”
Türkiye’nin kendi uydusunu fırlatma imkanına sahip olmaması nedeniyle büyük maliyetlerin oluştuğunu vurgulayan Güntürkün, uydunun fırlatılacağı ülkeye taşınması ve uzaya gönderilmesi için milyonlarca dolar harcandığını ifade etti. Güntürkün, “Herhangi bir savaş anında veya anlaşmazlık durumunda bize ‘Ben senin uydunu fırlatmıyorum.’ derlerse yapacağımız bir şey kalmaz. Selçuk Bayraktar’ın dediğine göre 50 ton ağırlığında bir fırlatma sistemi de yaklaşık 1 buçuk ton ağırlığındaki uydularımızı yörüngeye direkt gönderebilecek. Bu bize gerçekten çok büyük bir katkı sağlayacak. Hem taşıma hem de fırlatma ücreti ortadan kalkacak. Hatta bizim stratejik konularda güvencemiz olacak. Bütün istediğimiz uyduları uzaya gönderme lüksünü de taşıyacağız. İşin doğrusu uzayda bir merkez oluşturacağız. Bu da ülkelerin geleceği için çok önemli. Zaten eğer gökyüzünü ve uzayı kontrol edemezsek yeryüzünde de çok rahat yaşama imkanı olmaz. Bu bütün ülkeler için geçerli. Çünkü küresel tüm güçlerin uzayla ilgili çalışmaları var” diye konuştu.
“TÜRKİYE UYDULARINI KENDİ YAPABİLEN DÜNYADAKİ 10 ÜLKE ARASINDA”
Şu anda uzayda uydusu bulunan 30 ülkeden birinin de Türkiye olduğuna dikkat çeken Güntürkün, ayrıca Türkiye’nin aynı zamanda uydularını kendi yapabilen dünyadaki 10 ülke arasında yer aldığını belirtti. Güntürkün, “Küresel konumla sistemini de yaparsak dünyanın 5 enleri arasında olacağız. Böylece çok daha güvenli bir ülke olacağız. Bir ülkenin kendi yazılımı ve teknolojisi çok önemli. Çünkü başkalarına bağımlı olduğunuz zaman sizin yazılımınıza veya sistemlerinize istedikleri zaman müdahale edebilirler. Başkasına yaptırdığınız yazımla onlara tamamen güvenmek zorunda kalıyorsunuz. Başka çare kalmıyor. Onun için yerli ve milli teknoloji çok ciddi bir şekilde önemli” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: Konya'nın Sesi