HIZLI ERİŞİM
Haberler

Türkiye’deki peygamber çiçekleri üzerine yeni proje

Türkiye’deki peygamber çiçekleri üzerine yeni proje

23.09.2024 - Kurumsal İletişim Koord.

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Şirin yürütücülüğünde hazırlanan TÜBİTAK destekli proje kapsamında Türkiye Florası’nda 211 türle temsil edilen peygamber çiçekleri incelenecek. Proje Türkiye’nin zengin bitki çeşitliliğini daha iyi anlamak ve korumak için önemli bir adım olacak.

SÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Şirin yürütücülüğündeki “Türkiye'deki Centaurea L. Cinsi Acrocentron (Cass.) Dc. (Asteraceae) Seksiyonunun Taksonomik Revizyonu” adlı proje, TÜBİTAK (1001) tarafından desteklenmeye layık görüldü.

Projeyle Türkiye’de 211 türle temsil edilen peygamber çiçeklerinin Akdeniz, Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yayılış gösteren 21 türü arasındaki akrabalık ilişkilerini ortaya çıkarmayı amaçladıklarını söyleyen Doç. Dr. Şirin, “Bu bitkilerin 9 türü endemik, yani sadece Türkiye’de görülüyor. Proje ile peygamber çiçeklerinde tespit edilen sınıflandırma sorunlarının çözülmesini, endemik bitkilerin tehlike kategorilerinin yeniden düzenlenmesini ve yeni bilim insanlarının yetiştirilmesini amaçlıyoruz” dedi.

Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Emrah Şirin, araştırmacı ekibinde ise Prof. Dr. Kuddisi Ertuğrul, Prof. Dr. Tuna Uysal, Doç. Dr. Meryem Bozkurt ve Dr. Öğr. Üyesi Ömer Çeçen yer alıyor.

Proje kapsamında 2025-2026-2027 yıllarında yapılacak arazi çalışmaları için 60 günlük bir program planlandı. Mayıs ve ağustos aylarında gerçekleştirilecek bu çalışmalar, Türkiye'nin farklı bölgelerinde aralarında endemik türlerin de yer aldığı peygamber çiçeklerinin detaylı incelemesini sağlayacak.

Proje sonunda elde edilen verilerle uluslararası kongrelerde bildiriler sunulması ve yüksek etki değerine sahip uluslararası dergilerde makaleler yayımlanması planlanıyor.

 

Medya
71335
Öğrenci
390082
Mezun
3181
Akademik Personel
4382
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu