İletişim Fakültesi
İletişim Fakültesi
Reklamcılık Bölümü tarafından düzenlenen ‘Beslenme Saati’ etkinliği bu hafta Network Kurumsal Limited Şirket Genel Müdür Yardımcısı Ebru Boz’u ağırladı.
İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü’nün düzenlediği ‘Beslenme Saati’ etkinliği, 4 Aralık Perşembe günü saat 12.00’de Merkezi Derslik Çatalhöyük Amfisi’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Network Kurumsal Limited Şirket Genel Müdür Yardımcısı Ebru Boz, ‘Teknoloji Temelinde Yapay Zekâ Kullanımı ve Cinsiyet Eşitsizliğinin Geleceği’ başlıklı sunumuyla İletişim Fakültesi öğrencileriyle buluştu. Sunumuna, yapay zekânın 1950’de Alan Turing’in ‘Makineler düşünebilir mi?’ sorusuyla başlayan tarihsel gelişimini anlatarak başlayan Ebru Boz, GPU kullanımının artışı ve yapay zekânın güvenilirlik sorunlarına değindi. Yapay zekânın işletmelerde süreç optimizasyonundan işe alım mekanizmalarına, görüntü ve ses analizinden sağlık teknolojilerine kadar geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu belirtti.
YAPAY ZEKÂNIN BİLİNMEYEN YÖNLERİ
Boz, yapay zekâ alanındaki cinsiyet eşitsizliğinin hem üretim hem kullanım tarafında belirgin olduğunu vurgulayarak, kadınların sektördeki temsil oranının düştüğünü ve otomasyon süreçlerinde işten çıkarılma riskinin ise daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Büyük dil modellerinin başlangıçta kadınları ev ve bakım rolleriyle, erkekleri ise liderlik ve kariyerle eşleştiren verilerle eğitildiğini belirten Boz, bu ön yargıların yapay zekâ çıktılarında hâlâ hissedildiğini söyledi.
Yapay zekâ kullanımının giderek yaygınlaştığını, veri şeffaflığının sınırlı olmasının toplumsal eşitsizlikleri artırabileceğini ifade ederken; gençlerin doğru sorular sorarak modelleri daha kapsayıcı bir düzleme çekebileceğini dile getirdi. Gelecekte iş gücünde yer alabilmek için öğrencilerin yetkinliklerini sürekli geliştirmesi gerektiğini aktaran Boz, sanata, spora ve sivil topluma yönelik becerilerin önemine dikkat çekti. Yapay zekânın hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini ifade eden Boz, daha sürdürülebilir, empati temelli ve kapsayıcı bir yapay zekâ üretimi için kadınların alandaki varlığının artırılması gerektiğini söyledi.
Etkinliğin sonunda öğrencilerden gelen soruları yanıtlayan Ebru Boz’a hediyesini İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aşina Gülerarslan Özdengül verdi. Etkinlik toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.