İçeriğe atla
"" için results found

Coordinatorship of Corporate Communication

Home / Coordinatorship of Corporate Communication / Kanser hastalarının yaşam kalitesini artırmaya yönelik proje geliştirildi

Coordinatorship of Corporate Communication

Kanser hastalarının yaşam kalitesini artırmaya yönelik proje geliştirildi

Coordinatorship of Corporate Communication Content

Kanser hastalarının yaşam kalitesini artırmaya yönelik proje geliştirildi

Kanser hastalarının yaşam kalitesini artırmaya yönelik proje geliştirildi

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Serkan Yıldırım’ın yürütücülüğünde hazırlanan proje ile radyoterapi alan hastaların deforme olan tükürük bezlerinin iyileştirilerek etkin şekilde çalıştırılması amaçlanıyor. Kısa sürede tamamlanması planlanan proje sonucunda kanser hastalarının hayat kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Ana Bilim Dalı Onkoloji Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Serkan Yıldırım’ın yürütücülüğünde Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) - Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı kapsamında başvurusu yapılan “Radyoterapiye Bağlı Kserostomide Mezenkimal Kök Hücre Eksozomlarının Lokal Uygulamasının Terapötik Potansiyeli” projesi destek almaya hak kazandı. Radyoterapi alan onkoloji hastalarının işlevini yitiren tükürük bezlerinin iyileştirilmesinin amaçlandığı projenin Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesinden 12 öğretim elemanı ile 36 ayda tamamlanması öngörülüyor.

Dr. Öğr. Üyesi Serkan Yıldırım, tümörlü hastalar için radyoterapinin tek tedavi yöntemi olduğunu söyledi. Radyoterapinin hastaların kanserini çözmekle birlikte özellikle erken evrelerde ciddi yan etkilere sebep olduğunu ifade eden Yıldırım, “Etkileme alanı nazofarenks tümörü dediğimiz burnun arkasındaki bölge. Burası olduğu için özellikle büyük tükürük bezleri radyoterapiden etkileniyor. Yemek yemekte zorlanmanın yanı sıra enfeksiyondan yutma bozukluğuna kadar hayat kalitesini bozan durumlara neden oluyor. Bunun görülme oranı radyoterapi alan hastalarda yüzde 80 - 90’lara çıkabiliyor. Biz de soruna projemizle bir çözüm sunmak istedik” dedi.

Yıldırım, proje ile deforme olan tükürük bezlerinin kök hücre desteğiyle fonksiyonel hale getirilmesini amaçladıklarını belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım, “Bu işlemi, kök hücrenin kendisi değil, kök hücrenin bir parçası olan eksozomlar aracılığıyla gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Klinik çalışmalarımızda üreteceğimiz projemizin çıktıları enjeksiyonla ilgili. O yüzden çalışmalarımıza direkt başlayacağız, diyebilirim. Hastalarımızda gerekli olan sayıya ulaşmak, etkilerini görebilmek ve onlara doğru bir şekilde tedavi sunabilmek için zamana ihtiyacımız var” diye konuştu.

Media

SELCUK UNIVERSITY IN NUMBERS

59,851
Students
502,534
Graduates
3,230
Academic Staff
4,353
Administrative Staff
24
Faculties
7
Institutes
5
Schools
22
Vocational Schools
33
Research Centers
132
Student Clubs