HIZLI ERİŞİM

Hakkında

YEREL YÖNETİMLER PROGRAMI

Bölüm Başkanı: Öğr.Gör. Hatice SARAY

Erasmus Koordinatörü: Öğr.Gör.Dr. M.Burak Ceran

Farabi Koordinatör: Öğr.Gör. Hale AKIN

Mevlana Koordinatör: Öğr.Gör.Dr. M.Burak Ceran

AKTS Koordinatör: Öğr.Gör. Hatice SARAY

HAKKINDA

Bu program, belediyeler ve özel idareler gibi yerel yönetim kurumlarının çeşitli birimlerinde çalışacak ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Siyaset, hukuk, kamu yönetimi, kentleşme ve çevre sorunları konusunda eğitim almış, çağdaş, çevreci, stratejik kararlar alabilen, analitik düşünceye sahip, yenilikçi, özgür düşünebilen kalifiye meslek elemanı yetiştirmektedir. 

PROGRAMIN AMACI

Programın amacı lojistik konusunda Türkiyenin değişen ve gelişen koşullarına uygun, mezun olduğu andan itibaren sektörün her kolunda yer alabilecek kalifiye eleman yetiştirmektir. Sektörün ihtiyaçları yönünde hazırlanmış olan dersler, yabancı dil ve bilgisayar laboratuarları ile desteklenmiş, modern sınıflarda yapılmaktadır. Ayrıca ders programında tüm taşıma türleri (karayolu, denizyolu, demiryolu, havayolu ve iç suyolu taşımacılığı) ile ilgili sektöre yönelik dersler bulunmaktadır. 

VİZYON

Tercih edilen lojistisyenleri yetiştiren bir program olmak. 

MİSYON

Lojistik ile ilgili konularda yeterli alt yapıya sahip, alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilen ve değerlendirebilen, sorunları tanımlayabilen, mesleki plan ve projeleri gerçekleştiren ve çözüm önerileri geliştirebilen, lojistik ile ilgili uygulamalar için gerekli teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini belirleyerek etkin bir şekilde kullanabilen, uygulamalarda karşılaştığı öngörülmeyen problemlere çözüm üretebilen, çalışma guruplarında sorumluluk alabilen veya bireysel çalışabilme becerisine sahip, etkili iletişim kurabilen ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip, tarihi ve toplumsal değerlere saygılı, sosyal sorumluluk sahibi, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilinci olan, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleyen ve kendini sürekli yenileyen, iş güvenliği, sanayi ve hizmet sektöründe yapılan işleri yerinde takip ederek mesleğine yönelik uygulama becerisine sahip lojistikçiler yetiştirmektir. 

PROGRAMIN TANIMI

İşletmelerin günümüz rekabetçi iş ortamında rakiplerinden bir adım daha önde olabilmesi için, iş süreçlerinde gecikme yaşanmaması gerekmektedir. Ürünlerin ilk hammaddesinden son ürün olarak tüketiciye ulaşana kadar olan serüveninde etkili lojistiğe ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaç beraberinde uluslararası ticaretin temel niteliği olan lojistik sektöründe, taşımacılık yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, depolama teknikleri, işletme yönetimi, karar verme yöntemleri, temel bilişim teknolojisi, dış ticaret, gümrük, üretim lojistiği ile ilgili diğer ulusal ve uluslar arası yasal düzenlemelere hakim ara elemanların yetiştirilmesi önemli kılmaktadır. Uluslararası ticaretin ana öğesi durumunda olan lojistik sektöründe, işletme, matematiksel karar verme yöntemleri, temel ve programlama düzeyinde bilişim teknolojisi, dış ticaret, gümrük, taşımacılık ile ilgili diğer ulusal ve uluslar arası yasal düzenlemelere hakim ara elemanların yetiştirilmesi oldukça önemlidir. Endüstrinin nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere kurulan Lojistik Programı, çok geniş bir çalışma sahasına sahiptir. Teknolojik gelişmeler, endüstriyel sektörlerde de üretim yöntemlerinin, idari ve mali yönetim anlayışının değişimine sebep olmuştur. Özellikle bilişim teknolojisindeki gelişmeler, işletmelerde birimler arası koordinasyonun etkin ve hızlı bir şekilde sağlanmasına imkan vermiştir. Ancak bu yeni teknolojinin endüstriye uygulanmasında, teknik ve sosyal birçok niteliğe sahip eleman ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Lojistisyenler, üretim, enerji ya da hizmet sektöründe, işçilerle mühendisler ve yöneticiler arasında ara eleman olarak her safhada çok önemli yerler almaktadırlar. Üretim için (malzeme+üretim imkanları+insan) zamanında bir araya getirilmesi, üretimi yapılan ürünlerin son kullanıcıya ulaştırılması faaliyetleri içerisinde, bu program mezunlarının istihdamında çok geniş imkanlar vardır. Çağın gerektirdiği bilgi ve beceriyi kazandırmak üzere hazırlanmış olan dersler, en son teknoloji ve teknikler kullanılarak, hem teorik ve hem de uygulamalı olarak verilmektedir. 

PROGRAM DİLİ

Türkçe

İSTİHDAM OLANAKLARI

Lojistik Programı mezunları özel sektör ve kamu sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmelerin planlama ve ürün tasarımı, pazarlama, üretim planlama, malzeme yönetimi, envanter yönetimi, depolama, dağıtım, taşımacılık, sigorta, gümrük hizmetleri, satın alma, müşteri hizmetleri, dış ticaret ve satış departmanlarında ayrıca lojistik işletmelerinde çalışabilme olanağına sahiptirler. Lojistik Programı mezunları aşağıdaki kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler Üretim, Hizmet ve Satış Şirketlerinin Lojistik Birimleri, Lojistik Şirketler (3. Parti Lojistik Hizmet Sağlayıcılar), Taşıma İşleri Organizatörleri (Freight Forwarders), Kara, Hava, Deniz, Demiryolu ve İntermodal Taşımacılık Şirketleri, Sigorta, Finansman, Denetim ve Dış Ticaret Şirketlerinin Lojistik Birimleri, Lojistik Danışmanlık ve Eğitim Kuruluşları, Üniversite ve Araştırma Kurumlarının Lojistik Bölümleri, Devlet Planlama Teşkilatı, Ulaştırma Bakanlığı vb.. Devlet Kurum ve Kuruluşlarının ilgili Birimleri. 

MEZUNİYET ŞARTLARI

Programın süresi 4 yarıyıl, 2 yıldır. Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve 30 iş günü staj yapmış olmak zorunluluğu vardır. Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin, ders programında yer alan zorunlu ve seçmeli olarak belirtilen dersleri almaları ve başarılı olmaları gerekmektedir.

KABUL ŞARTLARI

Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.

ÖNCEKİ ÖĞRENİMİN TANIMI

Yatay geçiş yapan öğrencilere burada gördükleri dersler ve kredilere göre geçiş yaptıkları diğer üniversitede muafiyet verilir. 

ÜST DERECE PROGRAMLARI

İki yıllık ön lisans eğitiminin sağladığı iş imkanlarının ötesinde akademik hayatı sürdürmeyi arzu edenler ise Dikey Geçiş Sınavında yeterli puanı aldıkları takdirde, kamu ve vakıf üniversitelerinin 4 yıllık işletme, Havacılık işletmeciliği, lojistik yönetimi, uluslararası ticaret bölümlerinde okuyabilirler. Dikey Geçiş Sınavını kazanan öğrenciler aşağıda belirtilen alanlarda öğrenimlerine devam ederek lisans diploması almaktadır. Havacılık İşletmeciliği, İşletme, Lojistik Yönetimi, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Ulaştırma ve Lojistik, Uluslararası Finans, Uluslararası Finans ve Bankacılık, Uluslar arası, Lojistik, Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık, Uluslararası Lojistik Yönetimi, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. 

VİZYON

Ülke genelinde yerel ve bölgesel nitelikteki birçok hizmetin yürütülmesini sağlayan ve önemi gün geçtikçe artan yerel yönetim kuruluşlarının yetişmiş ve nitelikli işgücü gereksinimini karşılayabilmek için yerel yönetimlere ve hizmetlerine ilişkin projeler üreten, araştırmacı, modern yönetim tekniklerini uygulayabilme özelliklerine sahip eleman yetiştirmek. 

MİSYON

Demokratik, şeffaf, katılımcı yönetimlerin oluşumunu desteklemek ve kamusal hizmetlerin etkin bir şekilde sunumunu sağlamaya yönelik eğitim-öğretimde bulunmak ve ülke düzeyinde yerinden yönetimi kurumsallaştırarak bölgesel gelişmelere hız kazandırmak. 

PROGRAMIN TANIMI

Yerel Yönetimler önlisans programı 120 AKTS kredisinden oluşan 2 yıllık bir önlisans programdır. Program, Bologna Sürecinin ?Yükseköğretimde Avrupa Yeterlilikler Üst Çerçevesi (QF-EHEA)?nde tanımlanan ?Birinci Düzey (First Cycle)? ile ?Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)? nde tanımlanan "5. Düzey" yeterlilikleri için belirlenmiş olan AKTS kredi koşullarını ve düzey yeterliliklerini ayni zamanda, ?Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlilikler Çerçevesi (EQF-LLL)? nde tanımlanan "5. Düzey" yeterliliklerini sağlamaktadır. 

PROGRAM DİLİ

Türkçe

İSTİHDAM OLANAKLARI

Mezun olan öğrencilerimiz, Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri, Valilik ve Kaymakamlıklar, İl Özel İdareleri, Avrupa Birliği Yerel Ofisleri ve diğer kamu kurumları ile özel sektörde istihdam olanakları bulmaktadır. 

MEZUNİYET ŞARTLARI

Ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir. 

KABUL ŞARTLARI

Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.

ÖNCEKİ ÖĞRENİMİN TANIMI

Yatay geçiş yapan öğrencilere burada gördükleri dersler ve kredilere göre geçiş yaptıkları diğer üniversitede muafiyet verilir. 

ÜST DERECE PROGRAMLARI

Yerel Yönetimler önlisans programını bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde ülkemizdeki ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki üniversitelerin 1- Kamu Yönetimi 2- Siyaset Bilimi 3- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. 


68391
Öğrenci
390564
Mezun
3112
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu