HIZLI ERİŞİM

Spor Yönetimi

Bölüm Adı: Yönetim ve Organizasyon

Program Adı: Spor Yönetimi Programı

Bölüm Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Ali GANİYUSUFOĞLU

Erasmus Koordinatörü: Öğr. Gör. Taner ÖZGÜL

Farabi Koordinatörü: Öğr.Gör.Hüseyin Fatih ŞEN

AKTS Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Ali GANİYUSUFOĞLU

Bologna Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Ali GANİYUSUFOĞLU

Amaç: Spor Yönetimi Önlisans Programının amacı spor yönetimi ile ilgili farklı düzeylerdeki tesislerde ve pozisyonlarda (pazarlama, finans, halkla ilişkiler, saha malzeme bilgisi, spor tesis işletmesi gibi) ihtiyacın karşılanmasını sağlamaktır.

Programın bu temel amacı çerçevesinde öğrencilerimize şu yeterliliklerin kazandırılması hedeflenmiştir:

  • Spor yönetimi alanında uygulayıcı olarak bir problem çözümünde kullanılabilecek ilkeleri bilerek, çözüm önerileri geliştirebilmek,
  • Önerilen bu çözümleri savunabilmek,
  • Bilgi ve beceri düzeylerinin farkında olabilmek,İşlevsel ve taktiksel düzeyde kararları uygulamaya koyabilmek,
  • Spor yönetimi ile ilgili faaliyetlerin düzenlenmesi konusunda temel becerilere sahip olabilmek, uygulayabilmek ve bu faaliyetlerin değerlendirmesini yapabilmek,
  • Spor yönetimi ile ilgili uygulama plan ve programlarını bilerek, bu plan ve programlar ile ilgili görev ve sorumlulukların farkına varabilmek,
  • Uygulayıcı olarak beceri kazanmak,Kuramsal bilgiyi uygulama ve etkili kullanma konusunda görev ve sorumlulukların farkına varabilmek,
  • Spor yönetimi ile ilişkili belirli bir alanda çalışabilmek ve kısmen uzmanlaşabilmek,Spor yönetimi alanında yaratıcılık yeteneğinin farkına vararak bu yeteneği alanında kullanabilmek,
  • Diğer alanlarda (örneğin, pazarlama, halkla ilişkiler, etkinlik yönetimi ve spor tesisleri gibi) çalışabilme yeteneği kazanabilmek,
  • Spor alanına özgü gerekli bilgi ve becerilerin farkında olmak.

Misyon: Spor Yönetimi Programı; Yönetim ve organizasyon becerisi olan, yaşadığı ülkedeki ulusal ve uluslararası bilimsel alanlardaki literatürü takip edebilen, teknolojik bakımdan yetkin, psikososyal alanlardaki konuları bilen ve bunun yanında çağın değişimlerine ve de gelişimine uygun yüksek donanım kalitede spor yöneticileri yetiştirir.

 

Vizyon: Spor Yönetimi Programı misyonuna bağlı olarak olarak spor yönetimi konularına hâkim bireyler yetiştirecek ve bu bu alanda yüksek performans sergileyen, kendisini bilimsel ve teknolojik olarak yenileyebilen bir eğitim ve öğretim kurumu olmaktır.

Program Dili: Türkçe

Kabul ve Kayıt Koşulları: Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması ve/veya ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamış olması gerekmektedir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması: Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.

Mezuniyet Şartları: Programda öngörülen mezuniyeti için gerekli olan zorunlu ve seçmeli dersleri almış ve başarmış olması, stajı başarı ile tamamlaması (toplam 120 AKTS) ve mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir.

Ölçme ve Değerlendirme Esasları: Vize (ara sınav), ödev, alıştırma, proje, uygulama ve final (genel sınav) sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir.

İstihdam Olanakları: Spor Yönetimi Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, özel ve kamu sektöründe çalışma fırsatı elde edebilmektedir. Bu programın mezunları spor kulüpleri ve gençlik ve spor müdürlüklerinde istihdam edilebilmektedir. Ayrıca, bu program mezunları pazarlama, halkla ilişkiler, insan kaynakları, finans, yönetim, sponsorluk ve etkinlik yönetim departmanlarında çalışabilmektedir. Bunların dışında aldıkları bilgiler doğrultusunda girişimci ruh ve potansiyele sahip olan mezunlar spor yönetimi ile ilgili tüm konularda kendi işlerini kurabilme ve alandaki boşluğu doldurabilmektedir.

Üst Derece Programlara Geçiş: Spor Yönetimi Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren Meslek Yüksekokulları İle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl başvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri ve açıköğretim önlisans programlarının bağlı olduğu birimlerce yürütülecek işlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır.

 

Department Name: Management and Organization

Unit Name Sports Management Programme

Head of Department: Asist. Prof. Dr. Ali GANİYUSUFOĞLU

Erasmus Coordinator: Lecturer Dr. Taner ÖZGÜL

Farabi Coordinator: Lecturer.Hüseyin Fatih ŞEN

AKTS Coordinator: Asist. Prof. Dr. Ali GANİYUSUFOĞLU

Bologna Coordinator: Asist. Prof. Dr. Ali GANİYUSUFOĞLU

 

Objective: The aim of the Sport Management Associate Degree Program is to meet the needs in different levels of facilities and positions related to sport management (such as marketing, finance, public relations, field equipment knowledge, sports facility management).

Within the framework of this main objective of the program, it is aimed to provide our students with the following competencies:

  • To be able to develop solution proposals by knowing the principles that can be used in solving a problem as a practitioner in the field of sports management,
  • To be able to defend these proposed solutions,
  • To be aware of knowledge and skill levels, to be able to implement decisions at functional and tactical level,
  • To be able to have basic skills in organizing activities related to sports management, to be able to apply and evaluate these activities,
  • To be aware of the application plans and programs related to sports management and to be aware of the duties and responsibilities related to these plans and programs,
  • To gain skills as a practitioner, to realize the duties and responsibilities in the application and effective use of theoretical knowledge,
  • To be able to work and partially specialize in a specific field related to sports management, to realize the ability of creativity in the field of sports management and to use this ability in the field,
  • To gain the ability to work in other fields (e.g. marketing, public relations, event management and sports facilities),
  • To be aware of the necessary knowledge and skills specific to the field of sport.

Mission: Sports Management Program; It trains sports managers who have management and organization skills, who can follow the literature in national and international scientific fields in the country where they live, who are technologically competent, who know the issues in psychosocial fields, and who are also highly equipped in accordance with the changes and development of the age.

Vision: Depending on the mission of the Sports Management Program, it will train individuals who have a good command of sports management issues and to be an educational and training institution that exhibits high performance in this field and can renew itself scientifically and technologically.

Program Language: Turkish

Admission and Registration Requirements: Candidates must have a high school diploma or equivalent and must have received sufficient points from the University Student Selection Examination and/or have completed the processes determined by ÖSYM.

Recognition of Prior Learning: The provisions of the "Regulation on the Principles of Transition, Double Major, Minor and Inter-institutional Credit Transfer between Associate Degree and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions" are applied.

Graduation Requirements: The compulsory and elective courses required for graduation in the program must be taken and passed, the internship must be successfully completed (a total of 120 ECTS) and the graduation weighted grade point average must be at least 2.00 out of 4.00.

Measurement and Evaluation Principles: Different assessment methods such as midterm exam, homework, exercise, project, application and final (general exam) exam are applied. Assessment methods may include classical exam, multiple choice exam, homework, performance evaluation and product evaluation.

Employment Opportunities: Graduates of the Program in Sports Management may be employed in public and private sectors, and find job opportunities in sports clubs and directorates of youth and sports.  Graduates find job opportunities in the departments of marketing, public relations, human resources, finance, management, sponsorship, and event management. Graduating with an entrepreneurial spirit and potential, they can also set up their own business in any field related to sports management.

Transition to Higher Degree Programs: Graduates of the program are required to take the Vertical Transfer Examination from Associate to Undergraduate Degree Programs (DGS) held by the Evaluation, Selection and Placement Center (ÖSYM) in order to transfer to an on-campus or open education undergraduate program. Information on application requirements, programs, quotas, admission procedures, exam, assessment and placement is announced every year in the DGS guide. 


68391
Öğrenci
390564
Mezun
3112
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu