HIZLI ERİŞİM

Analitik Kimya Ana Bilim Dalı

ANALİTİK KİMYA ABD

Analitik kimya ilaç, gıda, kozmetik, çevre, tıp, arkeoloji, adli kimya gibi birçok alanda yer alan bileşiklerin nitel ve nicel olarak analiz edilmesinde kullanılan önemli bir bilim dalıdır. Analitik ve yaratıcı düşünmeyi, olaylara geniş bir perspektiften bakmayı, kavrayıcı ve kalıcı öğretiler kazanmayı ve çözüm üretmeyi sağlayan bu bilim dalında klasik analitik tekniklere ilave olarak enstrümantal analiz teknikleri de sıklıkla kullanılmakta ve analitik kimya alanındaki bilimsel çalışmalara büyük oranda katkı sağlamaktadır. Bu teknikler arasında yer alan spektroskopi, kromatografi, elektrokima gibi analiz yöntemlerinin kullanılması ile farmasötik preparatlar ve çeşitli biyolojik materyallerdeki etkin maddelerin analizleri, doğal ürünlerden elde edilen etkin maddelerin yapı ve miktar tayinleri, ilaç hammaddelerinin miktar ve yapı tayinleri gerçekleştirilebilmektedir. Yeni analitik yöntemlerin geliştirilmesi ve validasyonunun sağlanması da bu tayinlerin gerçekleştirilmesi ve uygulamaya geçirilmesine destek olmaktadır.

Anabilim Dalımızda 1 Profesör, 1 Doktor Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisi olmak üzere 3 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Yüksek Öğretim Kurumunun 24.12.2020 tarihli ve E-75850160-104.01.04.01-82638 sayılı kararı ile anabilim dalımızda 2021-2022 Eğitim Öğretim yılında Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Yüksek Lisans ve Doktora eğitimine başlanmış olup, verimli bir şekilde devam etmektedir.
Anabilim dalımızda araştırma faaliyetleri arasında;
- İlaç ve diğer organik bileşikler ile inorganik bileşiklerin nitel ve nicel analizi için spektrofotometrik, kromatografik, elektrokimyasal ve diğer analitik yöntemlerin uygulanması ve geliştirilmesi,
- Geliştirilen yöntemlerin ilaç, gıda, kozmetik, çevre gibi alanlardaki örneklere
uygulanması
- Analitik yöntem geçerliliğinin sağlanması ve validasyonunun gerçekleştirilmesi yer almaktadır.

Prof. Dr. Hamide Filiz AYYILDIZ (Ana Bilim Dalı Başkanı)

Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe GÖVER

Arş. Gör. Muhammed Raşit BAKIR


68093
Öğrenci
381005
Mezun
3130
Akademik Personel
4317
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu