HIZLI ERİŞİM

Hakkında

Hakkında

Her yıl Almanca, İngilizce ve Fransızca dillerinden 60 öğrencinin I. Öğretim, 60 öğrencinin II. Öğretim Programına giriş yaptığı Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin on yedi bölümünden biridir. Çağdaş dilbilim ve edebiyat eğitimin verildiği bu bölümde öğrenim süresi 4 yıldır ve buna ek olarak da Yabancı Diller Yüksekokulunda almanca hazırlık eğitimi verilmektedir. Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan seviye tespit sınavında 70 puanı geçemeyen öğrenciler yine Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından hazırlanan hazırlık programına katılıp burada 1 yıl eğitim görürler. Hazırlık sınıfı sonunda Almanca hazırlık yeterlilik sınavından başarıyla geçen öğrenciler bölümlerinde lisans eğitimine başlarlar. Tüm derslerin Almanca yapılması Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünün belirleyici bir özelliğidir. Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünde 2 profesör, 2 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi ve 2 araştırma görevlisi görev yapmaktadır. 

Edebiyat Fakültesinde bir akademik yılı her biri 15 hafta süren iki dönemden oluşmaktadır. Alman Dili ve Edebiyatı lisans programı 4 yılda (8 dönemde) tamamlanır. Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olmak için öğrenciler 8 dönem boyunca verilen tüm dersleri başarıyla tamamlayarak lisans derecesine sahip olurlar ve Filolog unvanı almaya hak kazanırlar. Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü, Alman edebiyatı ve kültürü, yazın kuramları ve dilbilim alanlarında eğitim vermeyi ve araştırmalar yürütmeyi hedefler. Bölümde verilen dersler öğrencileri lisansüstü programlarına ve profesyonel kariyerlere hazırlar.

Amacı

Alman Dili ve Edebiyatı programının amacı, filolojik anlamda bilgi, beceri ve tutumlarla donatılmış, uluslararası ilişkileri yürütebilecek, etik değerleri önemsemiş ve ülkemizin değerleri ile bütünleşen Filologlar yetiştirmektir. Sekiz yarıyıla uygun tasarlanan Lisans programı, öğrencilere ileri düzeyde dil becerisi, edebiyat ve dilbilim kavramları ile kültürel ve mesleki yetkinlik kazandırmayı ilke olarak hedeflemiştir. 

Vizyon

Alman dilinde yazılmış eserlerin bilimsel kriterler çerçevesinde Almanca olarak incelenmesi, Türkçeye kazandırılması, Türk Edebiyatı ile karşılaştırması, dilbilim alanında art zamanlı ve eş zamanlı çalışmalar yapılması sağlanarak öğrencilerde kültürlerarası bir bakış açısı geliştirmek bölümün öncelikli bakış açısını oluşturur.

Misyon

Dil Bölümleri, Üniversitelerin dünyaya açılan pencereleri olmaları nedeniyle, ülkemizin dış ülkelere tanıtılmasında ve Almanca konuşulan ülkelerin siyasi, ekonomik ve kültürel yapılarının, Almanya bilgisi olarak bizim kültürümüzle buluşmasında, bilim adamlarımıza ve siyasilere tanıtılmasında ülkemizin bakış açısını geliştirecektir. 

Tanım

Bölüm Alman Kültürü ve Edebiyatı ile Alman Dilbilimi olmak üzere iki Anabilim dalından oluşmaktadır. Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünde kadrolu 2 Profesör, 1 Doçent, 2 Dr. Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Bölüme Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Öğretim Üyelerinden destek alınmaktadır.

İstihdam

Bölümümüzden mezun öğrencilerimiz çeşitli kamu ve özel kurumlarda Almanca öğretmeni olabilmekte, bankacılık, basın yayın, dış ticaret ve turizm sektöründe dil bilen eleman olarak istihdam imkanı bulabilmektedir. 

Mezuniyet

MADDE 22 (1) Bir öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olabilmesi için o programda öngörülen mezuniyeti için gerekli olan dersleri almış ve başarmış olması, uygulamaları, staj ve benzeri çalışmaları başarı ile tamamlaması ve mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. (2) Öğrencinin mezuniyet tarihi, o sınav dönemindeki sınavın son günüdür. Ancak, bu tarihe kadar tek ders, staj, endüstriye dayalı öğretim, bitirme ödevi/tezi, arazi çalışması ve benzeri sebeplerle mezun olamayan öğrenciler tek ders sınavında başarılı olduğu veya bu çalışmaların tamamlanarak kabul edildiği tarihte mezun olurlar. Mezuniyetleri bir sonraki akademik yarıyıla taşan öğrenciler ise, o yarıyılın da katkı payını veya ikinci öğretim ücretini öderler. Ancak tek ders sınavında başarılı olan öğrenciden o yarıyılın harcı alınmaz. 

Kabul Şartları

S.Ü.Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Kabul ve Kayıt Şartları MADDE 5 (1) Selçuk Üniversitesine bağlı birimlere kayıt için aşağıdaki şartlar aranır: a) Lise veya lise dengi meslek okulu mezunu olmak, b) O öğretim yılında Selçuk Üniversitesi birimlerine merkezî yerleştirme ile veya Selçuk Üniversitesi Yurtdışından Öğrenci Kabul Yönergesi hükümlerine göre kayıt hakkı kazanmış olmak ya da özel yetenek sınavı ile öğrenci alınacak birimlerde, o öğretim yılı için geçerli olan puan ile şartlara sahip bulunmak ve yapılacak özel yetenek sınavını başarmış olmak, c) Kayıt için ÖSYM kılavuzunda belirtilen belgeleri getirmek, ç) Lisans programına kayıt hakkı kazanan kişi için aynı zamanda bir başka örgün ya da kontenjan sınırlaması olan açık öğretim ya da uzaktan eğitim lisans programında önlisans programına kayıt hakkı kazanan kişi için ise aynı zamanda bir başka örgün ya da kontenjan sınırlaması olan açık öğretim ya da uzaktan eğitim önlisans programında kayıtlı olmamak. (2) İstenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın beyanına dayanılarak işlem yapılır. Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların kayıt için bizzat başvurmaları gerekir. Ancak, mazeretleri sebebiyle bizzat başvuramayan adaylar, noter vekâletnamesini haiz veeri veya kanunî temsilcileri aracılığı ile kayıt yaptırabilirler. 

Lisansüstü Eğitim

 Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve kendi alanında yeterli düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler. Bölümümüzde Yüksel Lisans ve Doktora Programı aktif bir şekilde yürütülmektedir.

Ölçme Değerlendirme

Bölümümüzde Ölçme ve Değerlendirme konusunda "SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ" esasları uygulanmaktadır: 

http://www.selcuk.edu.tr/mevzuat/Yonetmelikler/13-01-02-11-2016-S-U-Onlisans-ve-Lisans-Egitim-Ogretim-ve-Sinav-Yonetmeligi-19-09-2018.pdf


68391
Öğrenci
390564
Mezun
3112
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu