Hakkında
Vizyon : Öğrencilerimizi, alanında uzman bir akademik kadro ile bilimsel düşünce ve kültürel birikim rehberliğinde donanımlı bir şekilde hayata hazırlamak sahip olduğu bilimsel birikim ve deneyimle, ulusal ve uluslar arası düzeyde saygınlığı olan, eğitim-öğretim süreci içinde üreteceği bilgi ve kazandıracağı geniş bakış açısıyla bilim dünyasına olduğu kadar, ülke kalkınmasına da katkıda bulunacak bir akademik birim olmak öncelikli hedefimizdir.
Misyon : Bölümümüz öncelikle günümüz dünyasının gerektirdiği belirli donanımlara sahip, ulusal değerlere karşı saygılı, kişisel değer yargılarına hoşgörülü, üretken, yaratıcı, yeniliklere açık, araştırma ve pratik çözümler sunma kabiliyeti gelişmiş bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Amacı : Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümünde beş yıllık eğitim-öğretim süresince öğrencilerimiz Fransız Dili, Edebiyatı, Dilbilimi, Tarihi ve Kültürünü tanıma ve kavramaya yönelik derslerin yanı sıra Fransızcayı kolaylıkla anlama, yazma ve konuşabilmeye yönelik uygulamalı dersler de almaktadır. Programımızın amacı ulusal değerlere saygılı, çevresine duyarlı, bilinçli, , sorumluluk sahibi, kişisel değer yargılarına karşı hoşgörülü, üretken, pratik çözümler sunabilen, çevresini değiştiren ve geliştiren, olaylara eleştirel bir bakış açısı getirebilen donanımlı bireyler yetiştirerek onları çeşitli akademik kurumlar, araştırma ve eğitim merkezleri, kamu ve özel sektör kuruluşlarında çalışmalarına imkân verecek gerekli bilgi ve beceri ile donanımlı hale getirmektir.
Program Dili : Fransızca
Program Tanımı : Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü 1977-1978 eğitim- öğretim yılında Edebiyat Fakültesi bünyesinde öğretime başlamıştır. Bölümümüz ilk mezunlarını 1980-1981 eğitim-öğretim yılında vermiştir. Bölümümüzde iki Profesör, bir Doçent, üç Doktor Öğretim Üyesi, bir Öğretim Görevlisi ve bir Araştırma Görevlisi Doktor görev yapmaktadır. Bölümümüzü tercih eden öğrencilerin büyük çoğunluğu İngilizce eğitim veren liselerden geldikleri için bir yıllık Fransızca hazırlık sınıfımız bulunmaktadır. Bölümümüzde hazırlık sınıfı ile birlikte toplam beş yıl eğitim verilmektedir. Bölümümüzde 280 öğrencimiz mevcuttur. Lisans düzeyinde de Fransız dilinin öğretimi, ilk iki yılda önemli bir yer tutmaktadır. Dünya edebiyatları arasında ayrıcalıklı bir konuma sahip olan Fransız edebiyatı ise Orta Çağ’dan günümüze kadar uzanan tarihsel gelişimi içerisinde ayrıntılı olarak incelenmektedir. Bölümümüzde şiir, tiyatro ve roman dersleri zorunlu olarak verilmekte olup, ticaret fransızcası, mitoloji, sosyal güvenlik fransızcası, sağlık fransızcası, frankofon edebiyat, turizm fransızcası ve hukuk fransızcası alan dışı seçmeli dersleri verilmektedir. Lisansüstü düzeyde, öğrencileri Fransız Edebiyatı alanında uzmanlaştırmaya yönelik bir program uygulanmakta ve yapılan araştırmalar disiplinlerarası çalışmalarla desteklenmektedir.
Kabul ve Kayıt Koşulları : Öğrenci Kabulü başlığı altında Selçuk Üniversitesi Hakkında bölümünde detaylı olarak yayınlanmaktadır.
Önceki Öğrenmenin Tanınması : Türk Yükseköğretim kurumlarında eski eğitimin tanınması, dikey, lateral ve üniversitelerarası transferler, önlisans ve lisansüstü dereceleri arasındaki geçişler ve çift ana ve küçük programlar arasındaki kredi transferleri ile ilgili olan Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen yönetmeliğe göre gerçekleştirilir. Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında, sertifika veya deneye dayalı yaygın ve yaygın eğitim tanıma süreci halen başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle eski eğitimin tanınması tam olarak başlatılmamıştır.
Mezuniyet Şartları : Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.50 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
Ölçme ve Değerlendirme Esasları : Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Ders Öğretim Planında ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
İstihdam Olanakları : Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları için çeşitli kamu kuruluşlarında (TRT, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı vb.), yayınevleri, magazin dergileri, edebiyat ve kültür dergileri, gazeteler, film stüdyoları ve uluslararası kuruluşlarda, Avrupa Topluluğu ile ilişkili kurum ve projelerde iş olanakları bulunmaktadır. Mezunlar, çeviri becerilerini geliştirerek tıp, mimarlık, ekonomi, arkeoloji, otomotiv, hukuk gibi kendine has terminolojisi olan alanlarda yazılı-sözlü çevirmen olarak çalışabilirler. Ayrıca turizm sektöründe çalışabilirler. Formasyon sertifikası alarak kamu ve özel kuruluşlarda öğretmenlik yapabilirler. Bölüm mezunları kariyerlerini akademik alanda (Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde) sürdürerek alandaki bilimsel çalışmalarını üniversite çatısı altında sürdürebilirler.
Üst Derece Programlara Geçiş : Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler. Öğrenciler Bölümümüzde yüksek lisans ve doktora programına başvuru yapabilirler.