HIZLI ERİŞİM

Hakkında

Hakkında
Ülkemizde “ kültür varlıklarını koruma ve onarım” alanında sürdürülen eğitim çeşitli fakülteler (Edebiyat, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakülteleri) altında “Taşınabilir/Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım” lisans programları, bazı Mimarlık Fakültelerinde “Restorasyon” programları ile bazı Meslek Yüksekokullarında farklı isimler altında ön lisans programları kapsamında devam ettirilmektedir.
Selçuk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi bünyesinde açılan “ Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü”, taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve onarılmasına yönelik eğitim verecek dört yıllık bir lisans programıdır. Bu lisans programı kapsamında verilecek temel çalışma alanları, taşınabilir/taşınmaz kültür varlıkları ile sanat eserlerinin belgelenmesi, bozulma durumları ve etkenleri ile problemlere yol açacak olası etkenleri teşhis ederek bunlara yönelik uygun koruma ve onarım yöntem ve uygulamalarını geliştirmektir. Bölümümüz, kültür varlığı kapsamında yer alan eserlerin, ulusal ve uluslararası koruma ilkeleri ve temel yaklaşımları ile standartlarındaki bilimsel yöntemlerle koruma ve onarımlarını sağlayarak gelecek kuşaklara sağlıklı şekilde aktarılmasını hedeflemektedir. "Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü", vizyonu ve misyonuna yönelik verilecek eğitim programı dışında, bilimsel araştırma ve uygulama projeleri, yayın, bilimsel toplantı ve çalıştaylar ile benzeri faaliyetleri gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır.
“Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü” mezunları kazanacakları lisans diploması ile “Konservatör – Restoratör” ünvanı alacaklardır.


Amacı
Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü’nde verilecek eğitim programının amacı, koruma - onarım alanında gerekli araştırmaları ve uygulamaları yapabilecek bilgi ve becerilere sahip, çalışmaları ulusal ve uluslararası standartlar ile disiplinlerarası düzeyde yürütebilecek; problem çözme, araştırma, yöntem geliştirme ve uygulama ile süreç yönetimini başarılı şekilde sürdürebilme yeteneği kazanmış, bilimsel ilkelere ve meslek etiğine bağlı, nitelikli meslek insanları yetiştirmektir.


Vizyon
Bilimsel gelişmeler doğrultusunda, alanında gerekli araştırma ve uygulamaları yapabilecek bilgi birikimi ve becerisine sahip konservatör - restoratörler yetiştiren, koruma ve onarım alanındaki gelişmeleri ve ilkesel yaklaşımları eşzamanlı takip edebilen ve eğitim programına
uyarlayabilen, disiplinlerarası çalışma yeteneğine ve etik ilkeler hassasiyetine sahip, ulusal/uluslararası standartlarda eğitim verebilen bir bölüm olmaktır.


Misyon
Taşınabilir/taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve onarılması kapsamında, ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri izleyen ve uyarlayabilen çağdaş bir eğitim programı ile ülkemizin kültür varlıklarının korunması ve onarılması konusundaki ihtiyaca yönelik, meslek etiğine bağlı, kuram ve uygulama konusunda gerekli bilgi ve beceri donanımına sahip, disiplinlerarası çalışabilen, nitelikli konservatör- restoratörler yetiştirerek bu alana katkı sunmaktır.


Tanım
Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü, taşınır/ taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve onarılmasına yönelik eğitim vermeyi hedefleyen dört yıllık bir lisans programıdır.


İstihdam
“Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü” mezunları “Konservatör – Restoratör” ünvanı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüklerinde, Milli Saraylarda, Belediyelere bağlı Koruma Uygulama Denetleme Bürolarında, Kütüphanelerde, Vakıflarda, arkeolojik kazılarda, müzelerde, şantiyelerde vb. konservasyon ve restorasyon uygulamalarını içeren kamu ve özel sektöre bağlı çeşitli kurumlarda istihdam olanakları elde edeceklerdir.


68630
Öğrenci
390436
Mezun
3088
Akademik Personel
4350
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu