HIZLI ERİŞİM
Bölüm Hakkında

Program Tanımı

1975 yılında üniversitemizin ilk kuruluşu ile birlikte Edebiyat Fakültesinin ilk bölümlerinden birisidir. Arkeoloji ve Sanat Tarihi olarak kurulan bölüm 1995 yılında iki bölümün ayrılmasıyla Sanat Tarihi bölümü şeklinde eğitim öğretime devam etmektedir. Her yıl lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına öğrenci almaktadır.

Kurulduğu günden bu yana bölümün odağı ağırlıklı olarak Türk Sanatı üzerine olsa da Sanat Tarihinin farklı disiplinleri üzerine eğitim verilmektedir.

Vizyon

Bölümümüz, sanat tarihi eğitimini ağırlıklı olarak Türk-İslam Sanatı alanında olsa da geniş bir kültür çerçevesi içerisinde yürütmektedir. Bu bağlamda Sanat eserleri ve kültür varlıklarını değerlendirmede başarılı olacak donanımlı birey ve araştırmacılar yetiştirerek, kültürel hafızanın ve değerlerin insanlara işlenmesiyle kültür varlıkları üzerine daha duyarlı bir toplumun oluşması için çalışmalarını sürdürmektedir. 

Misyon

Birimimiz öğrencilerine sanatın tarihsel ve kültürel bağlamını anlamalarını sağlamak, sanat eserlerinin ortaya çıkışını ve anlamlarını yorumlamak için gerekli becerileri kazandırmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda, sanatın kültürel ve toplumsal etkilerini anlamalarını teşvik etmektedir.

Amacı

Sanat Tarihi Bölümü, kültür varlıklarını ve sanat değerlerini koruyarak gelecek nesillere aktarma bilincini edinmiş sanat tarihçileri yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Program Dili

Program dili Türkçedir.

Kabul ve Kayıt Koşulları

Bölümümüze ÖSYM'nin düzenlemiş olduğu üniversite sınavı sonuçlarına göre merkezi sistemle öğrenci yerleştirilmektedir. 

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Programa yatay ve dikey geçişle gelen veya LYS sınavı ile yerleşen öğrencilerimizin önceden almış olduğu dersler İntibak Komisyonumuzca İntibak Yönergesi hükümlerine göre değerlendirilerek öğrenciler bölümümüz ders planı ve müfredatına uygun derslerden muaf tutulmaktadır. 

Mezuniyet Şartları:

Bir öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olabilmesi için o programda öngörülen mezuniyeti için gerekli olan dersleri almış ve başarmış olması, uygulamaları, staj ve benzeri çalışmaları başarı ile tamamlaması ve mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. Öğrencinin mezuniyet tarihi, o sınav dönemindeki sınavın son günüdür. Ancak, bu tarihe kadar tek ders, staj, bitirme ödevi/tezi ve benzeri sebeplerle mezun olamayan öğrenciler tek ders sınavında başarılı olduğu veya bu çalışmaların tamamlanarak kabul edildiği tarihte mezun olurlar.


Ölçme ve Değerlendirme Esasları

Öğrencinin bir dersten başarısı, o dersin final/bütünleme sınavından sonra, ders sorumlusu öğretim elemanı tarafından, ara sınav/sınavlar not ortalamasının % 40ı ile final/bütünleme sınav notunun % 60ının toplamı dikkate alınarak verilen harf notuna göre belirlenir. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için aldığı harf notunun en az CC olması gerekir. Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. DC notlarından birini alan öğrencinin bu derslerden başarılı sayılabilmesi için dönem/yıl ağırlıklı not ortalamasının 2.50 olması gerekir. Aksi takdirde bu dersleri tekrar ederler. Şartlı geçer (DC) notlar ile ilgili değerlendirme bütünleme sınavları sonrasında yapılır.

İstihdam Olanakları

Bölüm mezunlarımız Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve koruma kurullarında; valilikler, belediyeler, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Millî Eğitim Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi devlet kurumlarında, kütüphane ve arşivlerde iş olanağı bulabilirler. Ayrıca özel müzelerde, mimarlık ve restorasyon şirketlerinde, sanat galerileri ve kültür merkezleri gibi alana ilişkin özel sektörde çalışabilir ve arkeolojik kazılara katılabilirler.

Üst Derece Programlara Geçiş

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve kendi alanında yeterli düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler. 


68391
Öğrenci
390564
Mezun
3112
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu