HIZLI ERİŞİM

Tanıtım

Kazanılan Derece

Programın gereksinimleri olan dersleri, semineri ve tez çalışmalarını yerine getirerek başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencileri “Makine Mühendisliği alanında Yüksek Lisans Diploması” derecesi alırlar.

Kabul ve Kayıt Koşulları

Makine Mühendisliği Anabilim Dalında Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi görmek isteyen öğrencilerin, ülkemiz üniversitelerinden ya da denkliği Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kabul edilmiş yabancı üniversitelerden Makine Mühendisi lisans diploması almış olması gerekmektedir. Makine Mühendisi Bölümü ile konu ve çalışma alanları bakımından yakın ilişkide olan bazı diğer bölüm mezunları (Enerji Sistemleri Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Makine Eğitimi Bölümü, Mekatronik Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği ve Otomotiv Mühendisliği) yüksek lisans eğitimine başlayabilirler.

Programa öğrenci kabulü ve başvuru koşulları akademik dönem başlamadan önce Üniversitenin internet adresinde yayınlanmaktadır (www.selcuk.edu.tr).

Yatay Geçiş

Önceki öğrenmenin tanınması ilgili mevzuatlar kapsamında gerçekleştirilmektedir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

  1. İleri düzeyde makine mühendisliği problemlerini tanımlamak, çözüm yolları geliştirmek ve uygulamak.
  2. Güncel teknoloji ve yöntemleri takip ederek gerektiğinde disiplinler arası çalışmalar yapabilmek.
  3. Bilimsel ve teknolojik güncel mühendislik problemlerini teorik (modelleme) ve/veya deneysel çalışmalar uygulayarak çözmek.
  4. Kendi çalışma alanında bilimsel araştırmalar yapmak, araştırma projeleri hazırlamak ve bu doğrultuda literatürü gözden geçirip, kendi sonuçları ile önceki bilgiler arasında bağlantı kurmak.
  5. Statik ve dinamik sistemlerin modelleme, simülasyon ve tasarımını yapmak, konusu ile ilgili modern teknik, beceri ve ileri düzey ekipmandan faydalanmak.
  6. Bilimsel bilgiye tüm detaylarıyla ulaşmak, sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlamak ve uygulamak, değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirmek.
  7. Disiplinlerarası etkileşim bulunan ulusal ve uluslararası araştırma takımlarında etkin şekilde sorumluluk ve görev almak.
  8. Modern teknolojiyle sürekli öğrenme bilinci geliştirmek.
  9. Mesleği ile ilgili güncel bilgileri takip etmek ve gerektiğinde derinlemesine öğrenerek uygulayabilmek.
  10. Araştırma konusu ile ilgili fikir ve bulgularını kendi anadilinde ve yabancı dilde sözlü ve yazılı olarak etkin şekilde ifade edebilmek.
  11. Bilgiyi makine mühendisliğinin özel bir uzmanlık alanına uygulamak ve gelişmiş yöntem ve yazılımlar ile bilişim teknolojilerini mesleğinin gerektirdiği yetkinlikte kullanabilmek.
  12. Mühendislik uygulamalarında toplumun ve çevrenin sağlık, güvenlik ve refahını öncelikli kılmak.
  13. Akademik veya mesleki hayatı boyunca tüm çalışmalarında bilimsel, toplumsal ve etik değerleri gözetmek.

Mezunların İstihdamı

Mezunlarımız, Kamu ve/veya özel sektörde makine mühendisliğini ilgilendiren alanlarda görev alabileceği gibi ayrıca kurumların ARGE, bakım ve üretim departmanlarında görev alabilirler.

Üst Derece Programlara Geçiş

Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından yeterli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları ve yazılı bilim sınavından başarılı olmaları koşuluyla doktora programlarında öğrenim görebilirler.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemi, “Ders Planı-AKTS Kredileri” nde ayrıntılı olarak yer almaktadır.

Mezuniyet Koşulları

Mezuniyet için öğrencinin sorumlu olduğu 21 kredilik ders yükünü tamamlaması, en az bir semineri vermesi ve bir yüksek lisans tezi hazırlayıp başarılı bir şeklide savunması gerekmektedir.

Program Çıktıları

1          Statik ve dinamik sistemlerin modelleme, simülasyon ve tasarımını yapmak, konusu ile ilgili modern teknik, beceri ve ileri düzey ekipmandan faydalanmak

2          İleri düzeyde makine mühendisliği problemlerini tanımlamak, çözüm yolları geliştirmek ve uygulamak

3          Bilimsel ve teknolojik güncel mühendislik problemlerini teorik (modelleme) ve/veya deneysel çalışmalar uygulayarak çözmek

4          Kendi çalışma alanında bilimsel araştırmalar yapmak, araştırma projeleri hazırlamak ve bu doğrultuda literatürü gözden geçirip, kendi sonuçları ile önceki bilgiler arasında bağlantı kurmak

5          Güncel teknoloji ve yöntemleri takip ederek gerektiğinde disiplinler arası çalışmalar yapabilmek

6          Bilimsel bilgiye tüm detaylarıyla ulaşmak, sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlamak ve uygulamak, değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirmek

7          Disiplinlerarası etkileşim bulunan ulusal ve uluslararası araştırma takımlarında etkin şekilde sorumluluk ve görev almak

8          Modern teknolojiyle sürekli öğrenme bilinci geliştirmek

9          Mesleği ile ilgili güncel bilgileri takip etmek ve gerektiğinde derinlemesine öğrenerek uygulayabilmek

10        Araştırma konusu ile ilgili fikir ve bulgularını kendi anadilinde ve yabancı dilde sözlü ve yazılı olarak etkin şekilde ifade edebilmek

11        Bilgiyi makine mühendisliğinin özel bir uzmanlık alanına uygulamak ve gelişmiş yöntem ve yazılımlar ile bilişim teknolojilerini mesleğinin gerektirdiği yetkinlikte kullanabilmek

12        Mühendislik uygulamalarında toplumun ve çevrenin sağlık, güvenlik ve refahını öncelikli kılmak

13        Akademik veya mesleki hayatı boyunca tüm çalışmalarında bilimsel, toplumsal ve etik değerleri gözetmek


61599
Öğrenci
387008
Mezun
3115
Akademik Personel
4391
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu