Bölüm Başkanı : Prof. Dr. Zeki BAYRAMOĞLU
Erasmus Koordinatör : Doç. Dr. Zuhal KARAKAYACI
Farabi Koordinatör : Dr. Öğr. Üyesi Mithat DİREK
Mevlana Koordinatör : Dr. Öğr. Üyesi Mithat DİREK
AKTS Koordinatör : Prof. Dr. Yusuf ÇELİK
Bologna Koordiantörü :
Hakkında :
Ülkelerin ekonomik gelişmelerine paralel olarak tarım sektörü de gelişmekte ve gelişim sürecinde tarımın problemleri teknik ağırlıklı olmaktan ziyade, büyük oranda ekonomik ve sosyal nitelikli problemler haline dönüşmektedir. 1980'li yıllara kadar dünya genelinde üretimi ve dolayısıyla verimliliği artırmak tarım politikalarının öncelikli amaçları arasında yer almaktaydı. Bu amaç doğrultusunda tarımın teknik yönü ön plana çıkmaktaydı. Fakat özellikle gelişmiş ülkelerde 1980'li yıllardan sonra iç talepten fazla üretilen bu ürünlerin pazarlanması, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanılması, çevresel sorunların çözümü, tarım işletmelerinin liberal piyasalarda rekabet etme güçlerinin artırılması öncelikli konular haline gelmiş bulunmaktadır. Nitekim bu kapsamda, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri gibi gelişmiş ülkelerde biyoteknoloji, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları gibi teknik konulara ilave olarak tarımın ekonomik ve sosyal yönü, araştırma ve eğitim çalışmalarının da giderek ağırlık kazandığı bilinmektedir. Bu trende paralel gelişmeler, Türkiye'nin de gündeminde olduğundan, önümüzdeki yıllarda Tarım Ekonomisi alanında eğitim almış ve iyi yetişmiş Tarım Ekonomistlerine önemli ölçüde ihtiyaç duyulacağı ortaya çıkmaktadır. Özellikle Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde uygulanacak politika ve projelerin belirlenmesi ve yürütülmesinde makro düzeyde tarım politikaları ve mikro düzeyde tarım ekonomisi ilke ve prensiplerini iyi bilen uzmanların olması bu çalışmalardaki etkinliğin artmasını da sağlayacaktır.
Dünya genelinde bilgi çağının yaşandığı bu dönemde , teknolojik gelişmelere paralel olarak bir yandan üretim artarken , diğer yandan temel ve uygulamalı bilimlerdeki bilgi birikimi de artmaktadır. Hızlı bilgi birikimi ise yeni uzmanlık alanlarının ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Böylece, bilim adamları çalışma konularına göre alt dallara ayrılmaktadır. Bu hızlı ve özellikle çeşitlemenin sonucunda, bilgi ağacının ağacının kolları dallanıp budaklanmaktadır. Bilimin farklı uzmanlık alanlarına ayrılması, sorunları sınıflandırmak için değil, bilimsel bilgi birikiminin sağlıklı iletilmesini sağlamak amacıyla yapılmış bir soyutlamadır. Bu çerçevede düşünüldüğünde, diğer çoğu bilim dallarında olduğu gibi Tarım Ekonomisi alanında da uzmanlaşma, mikro ve makro düzeyde tarım ekonomisinin sorunlarının çözümü ve gelişimi açısından önem arz etmektedir.
Gelişmiş ülkelerde Tarım Ekonomisi Anabilim Dalında çalışılan başlıca uzmanlık alanları şunlardır: Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve Planlaması, Tarımda Kullanılan Giridilerde Etkinlik Arayışları, Tarımsal Finansman, Tarım Ürünlerinde Pazarlama Stratejileri, Hassas Tarım Teknolojileri Ekonomisi, Organik Tarım Ekonomisi, Kırsal Kalkınma Ekonomileri, Doğal Kaynaklar ve Çevre Ekonomisi, Tarımda Üretici Organizasyonları, 10. Ulusal Gıda Üretiminin Planlaması, Tarım Ürünleri Dış Ticaret Politikaları, Tarımda Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Kırsal Yörelerde Sosyal Politikalar, tarımın sosyo-ekonomik yönünün detaylı olarak incelendiği belli başlıca çalışma konularıdır.
Yukarıdaki belirtilen temel uzmanlık alanlarında yapılacak araştırma ve yayım çalışmaları ile şu alanlarda toplumsal kalkınmaya katkıda bulunmak amaçlanmaktadır; 1. Ulusal ve bölgesel bazda faaliyet gösteren tarım işletmelerinin kıt olan üretim faktörlerinden etkin olarak yararlanmada karşılaştıkları sorunlara çözüm önerileri getirmek, 2. Tarıma bağlı ve tarıma dayalı sanayi işletmelerinin üretim, yönetim, pazarlama ve organizasyon, verimlilik ve kalite artırma proseslerinde karşılaştıkları problemlerin çözümüne katkıda bulunacak çözüm önerileri geliştirmek, 4. Türkiye genelinde dağınık ve birbirlerinden habersiz işletmelerin yetiştirdikleri ürünleri satacakları piyasalara ve ayrıca kullandıkları girdilerin fiyatlarına müdahale edebilecek, sorunlarını ulusal düzeyde gündeme getirecekorganizasyonların yapılarını, sorunlarını ve bu sorunlara yönelik alınması gereken önlemleri incelemek ve öneriler geliştirmek, 5. Bölgede öncelikli tarımsal faaliyetler konusunda uzmanlaşmak, 6. Tarım sektörü ile ilgili konularda kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, mesleki örgütler ile ortaklaşa yürütülen araştırmaları, işbirliğini ve koordinasyonu geliştirmek, 7. araştırma konularını, bölgesel ve ulusal düzeydeki tarım ekonomisiyle ilgili güncel sorunların çözümüne katkıda bulunacak şekilde belirlemek, 8. Gelecekte yapılacak tarımsal araştırmalar için sağlıklı veri tabanı oluşturmak ve tarım ekonomisi alanındak, başlıca yabancı yayınların kullanımını sağlamak, 9. Araştırma sonuçlarının bölge üreticilerine ulaştırılmasına önem verilerek, kamu kurum ve kuruluşları ile koordinasyonu sağlamak, bu yönde katkıda bulunacak kitle iletişim araçlarından yararlanmayı sağlamak, 10. Uluslararası kuruluşlar ile ortak çalışmalar yapılması için gerekli altyapıyı ve işbirliğini geliştirmek, 11. Ulusal ve uluslararası kurs, sempozyum, kongre gibi organizasyonlar ile katılımcı bilimsel faaliyetleri gerçekleştirmek, 12. Disiplinler arası ve ekip çalışmalarına önem vermek, 13. Araştırma olanaklarının geliştirilmesi amacıyla ulusal ve uluslararası tüm kaynakların kullanımını teşvik etmek.
Bütün bu gerekçeler doğrultusunda Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Anabilim dalında verilen lisans üstü eğitimi ülkemiz tarımına hizmet edecek uzman tarım ekonomistlerinin yetiştirilmesine yapacağı katkı yanında, bölümde yürütülen eğitim-öğretim faaliyetlerinin de daha etkin bir şekilde yürütülmesine, öğretim üyelerinin performansının artmasına önemli katkı sağlamaktadır.
Vizyon :
Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı programın vizyonu; tüm faaliyetlerinde bilimsel standartları ve objektifliği sağlamak, Tarım Ekonomisi temeline dayalı bir yüksek lisans ve doktora programı kapsamında sektördeki karar vericilerin yanında, sektörde çalışanlarla iyi bir iletişim kurarak, tarım sektöründe karşılaşılan önemli güncel problemlere yönelik çalışmalar yapmak olacaktır.
Misyon :
Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı eğitim ve araştırma faaliyetlerini Tarım İşletmeciliği ve Tarım Politikası-Yayım bilim dallarında sürdürmektedir. Bu bilimsel yapı boyutuyla Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı lisans üstü programının misyonu; ekonomi biliminin prensiplerini kullanarak, tarım sektörünün mikro ve makro sektörleri ile gelişmesi için tarımın güncel ekonomik problemlerine yönelik bilgi üretmek ve üretilen yararlı bilgileri yaymaktır. Diğer taraftan Anabilim Dalımımızda lüsans üstünde bulunan öğrebncilerin, Tarım Ekonomisi alanında üretilmiş temel ve güncel bilgilerle öğrenimleri sağlanarak, araştırma ve sorun çözme yetenekleri gelişmiş , sektörde öncülük yapabilecek uzmanlar yetiştirmektir.