HIZLI ERİŞİM

Bölüm Hakkında

Bölüm Başkanı : Öğr. Gör. Ramazan KURŞUN

Erasmus Koordinatör : Öğr. Gör. Ahmet UYGUN

Farabi Koordinatör : Öğr. Gör. Ramazan KURŞUN

Mevlana Koordinatör :

AKTS Koordinatör : Öğr. Gör. Ramazan KURŞUN

Bologna Koordiantörü :


Hakkında :

Bilgisayar Programcılığı Dünya' da ve Türkiye' de hızla gelişen ve birçok iş kolunda uygulanabilen bir meslektir.Öğrencilerimiz yazılım, mobil programlama, veritabanı yönetim sistemleri ve tüm internet teknolojileri alanlarında bilgi ve beceri ile yetişmektedir. Bilgisayar Programcılığı programında 2 yıl süreli (4 yarıyıl) eğitim-öğretim verilmektedir. Her eğitim-öğretim yılı sonunda öğrenciler tarafından 6 haftalık Endüstriye Dayalı Eğitim (EDE) yapılmaktadır. Bu programda verilen eğitim, günümüz teknolojisine uygun, endüstrinin beklentilerine cevap verecek yeterlilik, esneklik ve çeşitliliğe sahiptir. İmkânlar dâhilinde ve bölgesel ihtiyaçlara göre her yarıyılda öğrencilere seçmeli dersler verilmektedir.



Vizyon :

Bilişim Teknolojileri üzerine araştıran, sorgulayan, katılımcı, dinamik, kendi kültürel değerlerine sahip çıkan, diğerlerine de saygı gösteren, evrensel düşünebilen bireyler yetiştirmeyi, bilgi ve teknolojiyi kullanarak insanlığa hizmet etmeyi, ülkenin ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunmayı kendisine görev edinmiştir. 



Misyon :

 Çeşitli yönetim, endüstri ve hizmet alanlarında sistem çözümleyicisi ve uygulama programcısı, bilgisayar donanımı ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda ve genellikle bilgi işlem merkezlerinde ise sistem programcısı olarak güncel bilgilere ve evrensel bakış açısına sahip, kültürel birikimi olan, araştırma, sorun çözme yeteneği gelişmiş mezunların yetiştirilmesi hedeflenmektedir. 



Amacı :

Bilgi işlem teknolojileri alanında ilgili kavram ve terminolojiyi öğrenmiş ve özümsemiş, bu sektörde ihtiyaç duyulan yeni sistemleri tanıma ve uygulama kabiliyetine haiz, yazılım ve donanımda ortaya çıkacak sorunları çözebilecek, yeni yazılımlar üretebilecek yeteneklere sahip, sektörün ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılayabilecek donanımlı, çalışır durumda bulunan bilgi işlem sisteminin bakım, onarım ve işletmesini yapabilecek birikimi olan, kalite güvence de dahil olmak üzere iş hazırlama, tasarım ve işletim sistemlerinde görev alabilecek nitelikte teknik elemanlar yetiştirmektir. 



Program Dili :

TÜRKÇE



Program Tanımı :

Bilgisayar Programcılığı programında 2 yıl süreli (4 yarıyıl) eğitim-öğretim verilmektedir. Her eğitim-öğretim yılı sonunda öğrenciler tarafından 6 haftalık Endüstriye Dayalı Eğitim (EDE) yapılmaktadır. Bu programda verilen eğitim, günümüz teknolojisine uygun, endüstrinin beklentilerine cevap verecek yeterlilik, esneklik ve çeşitliliğe sahiptir. İmkânlar dâhilinde ve bölgesel ihtiyaçlara göre her yarıyılda öğrencilere seçmeli dersler verilmektedir. 



Kabul ve Kayıt Koşulları :

YÖKün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir. (İlgili alanlardaki meslek liselerinden, kontenjan açığı olması halinde düz liselerden öğrenci kabul edilir.



Önceki Öğrenmenin Tanınması :

Bilgisayar Programcılığı programında öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin ve kredisinin, bu programda verilen dersin içeriğine uygun olması ve yüksekokul müdürlüğü tarafından onaylanması durumunda öğrenci bu dersten muaf tutulabilir. 



Mezuniyet Şartları :

Bilgisayar Programcılığı programından ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.Ayrıca 30+30 iş günlük staj başarıyla tamamlanmalıdır.



Ölçme ve Değerlendirme Esasları :

 Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, uygulama sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir. 



İstihdam Olanakları :

Bilgisayar Programcılığı Programı mezunları, kamu ve özel sektör kuruluşlarında kendi alanlarına uygun dallarda (bilgisayar programcısı, web tasarımı, donanım, network) çalışabilmektedirler.



Üst Derece Programlara Geçiş :

Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ÖSYMnin düzenlediği DGS ( Dikey Geçiş Sınavı)ndan yeterli puana sahip olmaları koşuluyla, üniversitelerin Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği,Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği ve Bilgi Teknolojileri Bölümleri gibi 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler. 


68069
Öğrenci
381019
Mezun
3131
Akademik Personel
4314
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu