HIZLI ERİŞİM
Atölye ve Altyapı

Geleneksel Türk Sanatları Bölümü
Altyapı ve Atölyeler

 

Uygulama ağırlıklı eğitim verilen bölümde Eski Yazı (Hat), Tezhip, Eski Çini Onarımı, Halı, Kilim ve Eski Kumaş Desenleri ve Kalemişi olmak üzere 5 anasanat dalında eğitim verilmektedir. Her anasanat dalı programının kendi özelliklerine uygun donanıma sahip atölyeleri bulunmaktadır. Atölyeler ilgili alanın ihtiyaç duyduğu ekipmanlar ile donatılmıştır. Bireysel çalışma masaları, bilgisayar, dijital sunum perdesi, sunum ve çizim tahtası, proje sunum duvarları, özelleşmiş depolama alanları gibi detaylarla sürekli eğitime uygundur.

Teorik Sınıf 

Bölümümüz öğrencilerinin kullanımlarına tahsis edilmiş, oturma birimleri ve masalardan oluşan, sunum perdesi, projeksiyon cihazı ve bilgisayarın bulunduğu teorik derslerin işlendiği sınıftır.

Hat Tasarım Atölyeleri

Bölümün Hat Anasanat dalı öğrencilerinin kullanımlarına tahsis edilmiş, bireysel ve ortak proje çalışmalara imkân veren çok amaçlı bir atölye durumundadır. Yazı öğrenimi boyunca ihtiyaç duyulabilecek ışıklı ve eğimli masalar ile yazı eğitimi dersleri bu atölyede yürütülmektedir.  Atölye küçük grup toplantıları yapmaya uygundur.

Tezhip Tasarım Atölyesi 

Bölümün Tezhip Anasanat dalı öğrencilerinin kullanımlarına tahsis edilmiş, bireysel ve ortak proje çalışmalara imkân veren çok amaçlı bir atölye durumundadır. Tezhip sanatı öğrenimi boyunca tezyinat dersleri bu atölyede yürütülmektedir.  Atölye küçük grup toplantıları yapmaya uygundur.

Kitap Sanatlarına Hazırlık Atölyesi

Bölümün Hat ve Tezhip Anasanat Dalı öğrencilerinin kullanımlarına tahsis edilmiş, bireysel ve ortak proje çalışmalara imkân veren çok amaçlı bir atölye durumundadır. Klasik usullerle kâğıt boyama, aharlama ve murakka hazırlamaya uygun tüm ekipmanların olduğu atölyede bir adet buzdolabı ve doğal boya malzemeleri bulunmaktadır. Atölye küçük grup toplantıları yapmaya uygundur.

Çini Tasarım Atölyesi

Bölümün Eski Çini Onarımları Anasanat Dalı öğrencilerinin kullanımlarına tahsis edilmiş, bireysel ve ortak proje çalışmalara imkân veren çok amaçlı bir atölye durumundadır. Hazırlanan desen tasarımlarının çini eserlere dönüştürüldüğü çini dekorlama işlemleri bu atölyede sürdürülmektedir. Atölye küçük grup toplantıları yapmaya uygundur.

Alçı Torna Atölyesi

Bölümün Eski Çini Onarımları Anasanat Dalı öğrencilerinin kullanımlarına tahsis edilmiş, bireysel ve ortak proje çalışmalara imkân veren çok amaçlı bir atölye durumundadır. Alçı malzemenin şekillendirilmesine uygun torna bulunan atölyede çini eserlerin kalıbı hazırlanmaktadır.

Çamur Torna Atölyesi

Bölümün Eski Çini Onarımları Anasanat Dalı öğrencilerinin kullanımlarına tahsis edilmiş, bireysel ve ortak proje çalışmalara imkân veren çok amaçlı bir atölye durumundadır. Toprak malzemenin şekillendirilmesine uygun tornaların bulunduğu atölyede üç boyutlu çini eserlerin  formları verilmektedir.

Çini Altyapı Atölyesi

Bölümün Eski Çini Onarımları Anasanat Dalı öğrencilerinin kullanımlarına tahsis edilmiş olup, Selçuklu ve Osmanlı dönemi mimari çini altyapıları bu atölyede hazırlanmaktadır.

Çini Fırın Atölyesi

Bölümün Eski Çini Onarımları Anasanat Dalı öğrencilerinin kullanımlarına tahsis edilmiş  olup, çini eserlerin pişirilmesi ve sırlanması bu atölyede yer alan fırında yapılmaktadır.

Kilim Tasarım Atölyesi 

Bölümün Halı Kilim Eski Kumaş Anasanat Dalı öğrencilerinin kullanımlarına tahsis edilmiş, bireysel ve ortak proje çalışmalara imkân veren çok amaçlı bir atölye durumundadır. Desen hazırlama ve tezgahta dokuma yapmaya uygun olarak dizayn edilmiştir. 5 adet profil dikey kirkitli dokuma tezgahı bulunmaktadır.

Halı Tasarım Atölyesi 

Bölümün Halı Kilim Eski Kumaş Anasanat Dalı öğrencilerinin kullanımlarına tahsis edilmiş, bireysel ve ortak proje çalışmalara imkân veren çok amaçlı bir atölye durumundadır. Desen hazırlama ve tezgahta dokuma yapmaya uygun olarak dizayn edilmiştir. 4 adet profil dikey kirkitli dokuma tezgahı bulunmaktadır. Aynı zamanda geleneksel kumaş tasarlama ve dokuma dersleri de bu atölyede verildiğinden 4 adet kumaş dokuma tezgâhı da bu atölyede yer almaktadır.

Doğal Boya Atölyesi 

Bölümün Halı Kilim Eski Kumaş Anasanat Dalı öğrencilerinin kullanımlarına tahsis edilmiş, bireysel ve ortak proje çalışmalara imkân veren çok amaçlı bir atölye durumundadır. Doğal kaynaklardan boyarmadde ele edilmesi ve yünlerin boyanması süreçleri bu atölyede yürütülmektedir. Bu amaçla kullanılan birisi sanayi tipi olmak üzere 2 ocak, hassas terazi, kimyasal deney ekipmanları, sürtünme haslığı ölçer cihaz, colorimetri, skalalar ve 1 adet mikroskop bulunmaktadır. Atölyede aynı zamanda klasik keçe uygulamaları, boya-baskı uygulamaları ve tekstil hammaddeleri identifikasyon deneyleri ve analiz çalışmaları yürütülmektedir.

Kalemişi Tasarım Atölyeleri

Bölümün Kalemişi Anasanat dalı öğrencilerinin kullanımlarına tahsis edilmiş, bireysel ve ortak proje çalışmalara imkân veren çok amaçlı bir atölye durumundadır. Kalemişi sanatı öğrenimi boyunca tezyinat tasarımı ve farklı mimari yüzeylere aktarılması bu atölyelerde yürütülmektedir.  Küçük grup toplantıları yapmaya uygundur.

Tezyinat Tasarım Atölyesi

Bölümü tüm öğrencilerinin kullanımlarına tahsis edilmiş, bireysel ve ortak proje çalışmalara imkân veren çok amaçlı bir atölye durumundadır. Desen tasarımı, temel sanat eğitimi, tasarım ilkeleri, Türk desenleri derslerinin verildiği, çizim masaları bulunan atölyedir. Atölye küçük grup toplantıları yapmaya uygundur.

Lisansüstü Teorik Sınıf

Bölümün yüksek lisans öğrencilerinin teorik dersleri yapmalarına uygun, aynı zamanda küçük sunumlar ve lisansüstü seminer ve tez sunumlarının yapıldığı sınıf,  bölüm başkanlığı yanında yer alan ve bölüm toplantılarının düzenlendiği bir alandır.  Bu sınıfta data-show ve toplantı düzeni için uygun ekipman yer almaktadır.

 

 

 


69642
Öğrenci
390251
Mezun
3160
Akademik Personel
4365
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu