HIZLI ERİŞİM
Bölüm Hakkında

Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü 2004-2005 eğitim - öğretim yılında kurulmuş ve ilk öğrencilerini 2008-2009 öğretim yılında almıştır. O tarihten itibaren eğitim ve öğretime devam etmektedir. Bölümde 10 adet uygulama atölyesi bulunmakta olup güncel ihtiyaçları karşılayacak ders programı ile alanında yetkin ve donanımlı heykeltıraşlar yetiştirmektedir.

 

Vizyon:

Heykeltıraşlar, heykel restoratörleri ve sanat etiğini yitirmeyen sanatçılar yetiştirmek.

 

Misyon:

Bölümün üstlendiği misyon; çağdaş sanatın kaygılarını ve düşünce tarzını öğreterek, günümüz Türk Heykel Sanatı’nı bir adım öteye taşıyabilecek ufku geniş yaratıcı heykeltıraşlar yetiştirmektir. Uygulanan program doğrultusunda, programı oluşturan derslerle, öncelikle üzerinde yaşanılan coğrafyanın ve kendi kültürel değerlerimizin, öğrencilerin kişisel sanat görüşlerine taşınması ve yerelden evrensele açılan bir sanat anlayışı edinmeleri hedeflenmektedir.

Ayrıca, dört yıllık sanat eğitimi süresince uygulanan program, gerekli mesleki donanımı edinmiş sanatçı adaylarına, sanatın doğasına ve mantığına, heykel sanatının getirdiği kültürü, teknik bilgi ve beceriyi kazandırmayı temel hedef olarak belirlemiştir. Bölümdeki eğitim, sanatsal üretimin temeli olan sezgi gücünü geliştirmeyi, yorumlama ve ilişkiler kurmayı, nesneye ve doğaya yeni bir anlam yetisi kazandırmayı, disiplinli bir gözlem, inceleme ve araştırma yoluyla, çağdaş düşünceye sahip, yaratıcı, araştırmacı ve özgün anlatım gücüne ulaşmış sanatçı kişilikler yetiştirilme doğrultusunda ilerlemektedir.

 

Amacı:

Sanatın gelişimi ve işleyiş sürecini anlayıp geliştirme yeteneğini kazanım fırsatı sunmak, heykel ve heykel restorasyonu alanlarında, çağın gerektirdiği bilim ve teknoloji alanlarını yetkin bir şekilde kullanabilen, yaratıcı sanat ve tasarım alanlarında çalışabilecek bilgi ve donanıma sahip, heykel sanatı alanında yetkin lisansüstü öğrenim sürecine hazır, sanatsal ürün verebilen ve sanat etiğine sahip özgün, yaratıcı, çalışkan, ilkeli mesleki gelişimin Yaşama Boyu Öğrenim ile gerçekleşebileceğine inanan disiplinler arası çalışmalarda etkin olabilen heykeltıraşlar yetiştirmektir.

 

Program Dili :

Türkçe.

 

Program Tanımı :

Gelenekselden moderne heykelin teknik birikimini aktarmak. Bunu sanatın teorik bilgileriyle desteklemek. Heykeli tasarlayıp uygulayabildiği gibi koruma ve onarımında da aynı başarıyı sağlayan heykeltıraşlar yetiştirmek.

 

Kabul ve Kayıt Koşulları :

Özel Yetenek sınavı ile öğrenci almaktadır.

 

Önceki Öğrenmenin Tanınması :

Heykel Bölümü teknik bilgi ve becerilerin ilk yıllardan itibaren ağırlık kazığı bir bölüm olması nedeniyle orta öğretim düzeyinde Güzel Sanatlar Liselerinin ilgili bölümlerinden gelen öğrencilere ekstra katsayı vermektedir. Lisans düzeyinde dikey geçiş ile öğrenci kabul etmemektedir.

 

Mezuniyet Şartları :

Heykel Bölümü lisans eğitimi: 8 yarı yıllık (4 yıllık) eğitim programıyla her yarıyılda 30 AKTS kredisiyle eğitim veren bir bölümdür. Toplamda 240 AKTS ile öğrenci mezun etmektedir.

 

Ölçme ve Değerlendirme Esasları :

Ölçme ve Değerlirmede: Teorik sınavlar, uygulama sınavları, sözlü sınavlar, ödev teslimi ve staj uygulama tutanaklarının değerlirilme esasları uygulanmaktadır. Kriter olarak Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi sınav uygulama ve değerlirme yönetmeliği dikkate alınır.

 

İstihdam Olanakları :

Heykel bölümünden mezun olan öğrenciler: Serbest çalışan heykeltıraşlar olarak çalışabilirler, alanlarında akademik çalışmalarda görev alabilirler, Heykel restorasyonu ve konservasyonu yapan özel şirketler bünyesinde çalışabilirler.

 

Üst Derece Programlara Geçiş :

Heykel Bölümün den mezun olan öğrenciler alanlarında yüksek lisans eğitimlerine devam edebilirler.


68688
Öğrenci
390398
Mezun
3154
Akademik Personel
4354
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu